Jak zwiększyć tempo w nagraniu

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
introder
Jak zwiększyć tempo w nagraniu

Post autor: introder » piątek 15 lip 2005, 23:07

Chodzi mi o tempo pliku wav lub mp3 czyli juz gotowego mixu

tak aby pozostawic aktualna wysokosc nagrania nie zwiekszajac jej

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Re: Jak zwiększyć tempo w nagraniu

Post autor: wyderko » sobota 16 lip 2005, 00:49

LOL

Trzeba użyć plug-inu typu time compression/expansion. Większość edytorów dźwiękowych typu sound forge takowe ma w standardzie.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 00:11

mam trochę zbliżone pytanie, więc chyba autor posta nie obrazi się, że mu się wetnę.

Otóż ciekawi mnie jaki takie coś ma wpływ na sygnał? Chodzi mi ogólnie o taką sytuację, że mam pętelkę np w 125 bpm a potrzebuję ją zwolnić (głównie o zwalnianie chodzi, bo to chyba bardzie "wgryza się" w próbkę niż przyspieszanie) na przykład do 122 bpm i czy lepiej jest użyć do tego celu takiego narzędzia do rozciągania, czy lepiej jest próbkę ciut obniżyć żeby się rytmicznie dopasowała. Co bardziej zaszkodzi jakości? Chodzi tu głównie o pętle rytmiczne bo jeśli to są jakieś dźwięki melodyczne to nie ma wyboru - trzeba użyć plugina, bo po obniżeniu nie będzie stroiło.

No i jeszcze jedno pytanie jaki jest najlepszy soft do takich akcji z rozciąganiem, bo to co jest w cubase nawet przy niewielkich rozciągnięciach dodaje często do próbki jakieś dziwne artefakty.

Pozdro

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » niedziela 17 lip 2005, 00:28

No i jeszcze jedno pytanie jaki jest najlepszy soft do takich akcji z rozciąganiem, bo to co jest w cubase nawet przy niewielkich rozciągnięciach dodaje często do próbki jakieś dziwne artefakty.

Pozdro...

Melodyne, Acid (moim zdaniem)
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 17 lip 2005, 01:17

Zmiana tempa dźwięku lub utworu jest zawsze najbardziej odczuwana na tych składnikach, które są ściśle zorganizowane czasowo lub skupione w czasie, a więc tzw. transientach. Radykalna zmiana tempa zazwyczaj istotnie wpływa właśnie w pierwszej kolejności na transienty.

Przepróbkowanie (a więc zmiana tempa powiązana z proporcjonalną zmianą stroju) daje zawsze lepsze efekty niż algorytmy zmieniające tempo bez zmiany wysokości dźwięku. Jest tak dlatego, że w przypadku przepróbkowania mamy dokładnie identyczny sygnał (z dokładnością do szerokości pasma wynikającej z częstotliwości próbkowania), czyli identyczny kształt fali, zatem i identyczne transienty (ale w innej skali czasu). Jeśli pętla jest rytmiczna, bez istotnych składników o identyfikowalnej wysokości, to przepróbkowanie będzie lepszym rozwiązaniem. W przeciwnym wypadku trzeba uciekać się do zaawansowanych algorytmów, które wnikają w strukturę widmową sygnału (mówiąc językiem technicznym: dokonują interpolacji widma krótkoterminowego wzdłuż osi czasu), a to zawsze związane jest ze zniekształceniami.

Palma pierwszeństwa od bardzo dawna leży w rękach firmy Prosoniq i jej doskonałych narzędzi do skalowania materiału muzycznego, od paru lat ich algorytm MPEX jest dostępny w programach Steinberga. Narzędzie Melodyne też jest bardzo dobre, o ile umiemy się nim posługiwać (sprawa nie jest banalna). Acida raczej bym unikał, jego technika timestretchingu jest prymitywna i generuje słyszalne zniekształcenia. Wielką zaletą Acida jest łatwość obsługi i prostota, ale jakość dźwięku zdecydowanie nie.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 02:08

to jak to co jest w steinbergach jest najlepsze na rynku to faktycznie lepiej przepróbkowywać hehe

dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Pozdro

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 17 lip 2005, 02:50

...to jak to co jest w steinbergach jest najlepsze na rynku to faktycznie lepiej przepróbkowywać hehe

nie, tego nie wcale nie twierdzę. Najlepsze są dedykowane narzędzia Prosoniqa.

W cubaseSX i Nuendo jest dostępnych kilka technik skalowania i tylko jedna z nich (MPEX) to algorytm licencjonowany od Prosoniq. Dobre efekty wymagają poprawnego doboru ustawień, wyniki są bardzo wrażliwe na nieprawidłowe dostosowanie wariantu algorytmu do charakteru próbki.

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 03:23

......to jak to co jest w steinbergach jest najlepsze na rynku to faktycznie lepiej przepróbkowywać hehe

nie, tego nie wcale nie twierdzę. Najlepsze są dedykowane narzędzia Prosoniqa.

W cubaseSX i Nuendo jest dostępnych kilka technik skalowania i tylko jedna z nich (MPEX) to algorytm licencjonowany od Prosoniq. Dobre efekty wymagają poprawnego doboru ustawień, wyniki są bardzo wrażliwe na nieprawidłowe dostosowanie wariantu algorytmu do charakteru próbki....

trzeba się będzie bliżej zainteresować firmą prosoniq, bo wcześniej omijałem ją z daleka, po tym jak widziałem ich orange vokoder - działał tak sobie, a i brzydki był taki, że strach go było dotknąć.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 17 lip 2005, 14:35

trzeba się będzie bliżej zainteresować firmą prosoniq, bo wcześniej omijałem ją z daleka, po tym jak widziałem ich orange vokoder - działał tak sobie, a i brzydki był taki, że strach go było dotknąć. ...

no popatrz, a dla mnie to jeden z ulubionych wokoderów - interfejs użytkownika przypadł mi do gustu i udaje mi się z niego uzyskać wyśmienite efekty brzmieniowe, w czym nie jestem odosobniony. Wiadomo - de gustibus est non disputandum, ale może to po prostu kwestia obsługi?

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 15:27

no dokładnie mówiąc, to nie miałem okazji dłużej na nim przysiedzieć - ale wtedy gdy miałem, to mnie jakoś odrzuciło - może dlatego, że wcześniej bawiłem się vokatorem i orange wydał mi się jakiś taki malusieńki i nijaki - było to już chwile temu - ale zostało wrażenie niechęci - może to kwestia innych gustów, albo pochopności mojej oceny, aż chyba zaraz popatrzę za jakimś demkiem, żeby się upewnić.

Pozdro

ODPOWIEDZ