Usuwanie klików w Cubase
Mam problem: w nagraniu co jakis czas wystepuja kliki (nedzny przetwornik). Chce je usunac za pomoca "olowka", tak jak sie to robi w protoolsie (ingerowanie w ksztalt przebiegu). I nie wiem jak to zrobic w cubasie sxie; uzywam olowka, ale zamiast ingerencji w przebieg, zostaje stworzony nowy fragment (cisza). Z gory dziekuje za pomoc.
Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.
Re: Usuwanie klików w Cubase
zdefiniuj dokładnie co to za zjawisko, bo klikiem to sobie można nazwać wiele różnych rzeczy, niektórych z nich nie da się naprawić ołówkiem
...zdefiniuj dokładnie co to za zjawisko, bo klikiem to sobie można nazwać wiele różnych rzeczy, niektórych z nich nie da się naprawić ołówkiem...
hm...nie chodzi mi oczywiscie o klik jako metronom;)
chodzi o "strzal", peak, "impuls diraca" pochodzacy z kiepskiego przetwornika, chce sie go pozbyc z przebiegu "interpolujac" olowkiem wartosc probki uwzgledniajac przebieg przed i po impulsie...tak samo jak sie "usuwa przestery" w protoolsie.
hm...nie chodzi mi oczywiscie o klik jako metronom;)
chodzi o "strzal", peak, "impuls diraca" pochodzacy z kiepskiego przetwornika, chce sie go pozbyc z przebiegu "interpolujac" olowkiem wartosc probki uwzgledniajac przebieg przed i po impulsie...tak samo jak sie "usuwa przestery" w protoolsie.
No tak, ale zauważ, że pojedynczy impuls (szpilka cyfrowa, czy też jak chcesz - impuls Diraca) to zupełnie co innego niż przester. O ile ten pierwszy rzeczywiście można ciachnąć ołówkiem, to ten drugi - wcale nie, tym bardziej, że w przypadku przesteru uszkodzony jest zazwyczaj całkiem spory ciąg próbek, a nie tylko jedna.
Po prostu otwórz dany klip audio w oknie edytora Cubasowego. Zrób maksymalny zoom, aż Ci się pojawią poszczególne próbki. Potem możesz manipulowac ołówkiem. Skutku manipulacji nie gwarantuję ale metoda jest własnie taka.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...Po prostu otwórz dany klip audio w oknie edytora Cubasowego. Zrób maksymalny zoom, aż Ci się pojawią poszczególne próbki. Potem możesz manipulowac ołówkiem. Skutku manipulacji nie gwarantuję ale metoda jest własnie taka....
no wlasnie tak robie, ale zamiast ingerencji w przebieg, dostaje nowy klip (cisze) w tym miejscu..
no wlasnie tak robie, ale zamiast ingerencji w przebieg, dostaje nowy klip (cisze) w tym miejscu..
nie zauważyłem by kiepskie przetworniki robiły takie rzeczy - ustaw poprawne latencję i uważaj na przester sygnału i nie bedziesz mial takich problemów
......Po prostu otwórz dany klip audio w oknie edytora Cubasowego. Zrób maksymalny zoom, aż Ci się pojawią poszczególne próbki. Potem możesz manipulowac ołówkiem. Skutku manipulacji nie gwarantuję ale metoda jest własnie taka....
no wlasnie tak robie, ale zamiast ingerencji w przebieg, dostaje nowy klip (cisze) w tym miejscu.....
kliknij ten klip dwa razy mycha to Ci sie otworzy edytor
no wlasnie tak robie, ale zamiast ingerencji w przebieg, dostaje nowy klip (cisze) w tym miejscu.....
kliknij ten klip dwa razy mycha to Ci sie otworzy edytor