Sonar ignoruje ustawienia GigaStudio

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Toffi
Kontakt:
Sonar ignoruje ustawienia GigaStudio

Post autor: Toffi » środa 29 cze 2005, 11:22

Kiedy dostrajam załadowane sample, panoramuję, czy robię cokolwiek innego w GS - uruchamiając PLAY w Sonarze ten wysyła jakiś komunikat do GS przywracając mu ustawienia

pierwotne i takoż odtwarzając. To bardzo irytujące, bo raz - domyślam się, że to z mojej strony jakieś zupełnie drobne niedopatrzenie, dwa - sam przecież już ustawiałem tak, że było dobrze. Im dłużej się z tym morduję, tym bardziej mnie szlag trafia i jeszcze bardziej tumanowacieję. Czuję, że jeszcze sekunda i zacznę "poprawiać" to wszystko grzmocąc pięścią w monitor - może się odetka. Bo czasami człowiek ma już ochotę... Na razie idę się przewietrzyć, pomyśleć na spokojnie. W międzyczasie liczę też na Waszą pomoc.

WG

Re: Sonar ignoruje ustawienia GigaStudio

Post autor: WG » środa 29 cze 2005, 14:38

Poszukaj opcji "Reset Controller Changes" albo "Reset Program Changes" i wyłącz je.

Chodzi o to, że sekwencer wysyła resetujące komunikaty przed startem odtwarzania albo po zatrzymaniu. Z reguły się to ustawia w preferencjach danego programu.

Nie wiem czy i GS coś takiego ma ale poszukaj w nim również.

Inna sprawa - możesz mieć ustawione jakieś skrypty iMidi w GS ,które coś wykonują po odebraniu pewnej sekwencji komunikatów midi.

Opisz co dokładnie się resetuje (programy, kontrolery, wszystko).

Toffi
Kontakt:

Re: Sonar ignoruje ustawienia GigaStudio

Post autor: Toffi » środa 29 cze 2005, 17:26

Dzięki stary, chodziło dokładnie o czym wspomniałeś (zero controllers when play stops/starts)

ODPOWIEDZ