Witam wszystkich,
Pracowałem ostatnio przy małym "walczyku" i zetknąłem się z następującym problemem. Zmieniłem metrum (time signature) w tempo tracku na 3/4. Podczas pracy chciałem wprowadzić kilka nutek midi przy pomocy myszki w Key editorze i okazało się, że przy włączonej kwantyzacji gdy wprowadzam całą nutę (powinna mieć długość trzech ćwiartek) jej długość przebiega przez cztery ćwiartki jak przy metrum 4/4. Czy można temu jakoś zaradzić?
Pozdrawiam wszystkich.
Cubase SX 2 - zmiana metrum
Re: Cubase SX 2 - zmiana metrum
gdy wprowadzam całą nutę (powinna mieć długość trzech ćwiartek) jej długość przebiega przez cztery ćwiartki jak przy metrum 4/4.
I wszystko jest ok. Cała nuta to przecież cztery ćwierćnuty.
Czy można temu jakoś zaradzić?
Jasne. Wybierz półnutę z kropką a więc w Cubase to będzie opcja 1/2 Note D
Dla wyjaśnienia: symbol "D" = kropka (ang. dot)
PS. Polecam jakąś książkę na temat notacji muzycznych i ogólnych zasad muzyki, wtedy unikniesz takich niespodzianek.

PS. Polecam jakąś książkę na temat notacji muzycznych i ogólnych zasad muzyki, wtedy unikniesz takich niespodzianek.
...gdy wprowadzam całą nutę (powinna mieć długość trzech ćwiartek) jej długość przebiega przez cztery ćwiartki jak przy metrum 4/4.
PS. Polecam jakąś książkę na temat notacji muzycznych i ogólnych zasad muzyki, wtedy unikniesz takich niespodzianek....
Hm.... Oczywiście masz rację. Nawet nie muszę sprawdzać. Jakąś zaćmę chyba miałem... Dzięki za pomoc.

PS. Polecam jakąś książkę na temat notacji muzycznych i ogólnych zasad muzyki, wtedy unikniesz takich niespodzianek....
Hm.... Oczywiście masz rację. Nawet nie muszę sprawdzać. Jakąś zaćmę chyba miałem... Dzięki za pomoc.
A tak swoja droga...
ostatnio troche siedzialem zeby metrum w sx 2 poddac automatyce i...nic nie znalazlem. Z tempem nie ma problemu choc i to ostatnie mogloby byc tez bardziej dopracowane, ale...co z tym metrum?
ostatnio troche siedzialem zeby metrum w sx 2 poddac automatyce i...nic nie znalazlem. Z tempem nie ma problemu choc i to ostatnie mogloby byc tez bardziej dopracowane, ale...co z tym metrum?
...A tak swoja droga...
ostatnio troche siedzialem zeby metrum w sx 2 poddac automatyce i...nic nie znalazlem. Z tempem nie ma problemu choc i to ostatnie mogloby byc tez bardziej dopracowane, ale...co z tym metrum?...
A instrukcję czytał ?
jak umie tempo wstawiać, to co za problem 5 cm wyżej kliknąć i wstawić zmianę metrum... ?
Jacek
ostatnio troche siedzialem zeby metrum w sx 2 poddac automatyce i...nic nie znalazlem. Z tempem nie ma problemu choc i to ostatnie mogloby byc tez bardziej dopracowane, ale...co z tym metrum?...
A instrukcję czytał ?

Jacek
A instrukcję czytał ?

Jacek...
Tak, w tempo-tracku zrobisz z metrum co zechcesz (prawie)

pozdr
bębniarz