Cubase SX - problemy z nagrywaniem midi
Cześć wszystkim. Mam mały problem z Cubase SX i nagrywaniem midi. Nagrywam grając na dołączoną klawiaturą (PCR-80) używając programowego metronomu. Dane midi nagrywają się "zbyt wcześnie", ok 1/8 nuty przed orkiestrą. Jak można temu zaradzić? Uprzedzając pytania CUBASE jest oryginalny.
Re: Cubase SX - problemy z nagrywaniem midi
a jakiej używasz karty dźwiękowej?
...a jakiej używasz karty dźwiękowej?...
Maja 44 Midi. Wiem, że słaba
. Instrument ma podłączony przez USB.
Maja 44 Midi. Wiem, że słaba

...Cześć wszystkim. Mam mały problem z Cubase SX i nagrywaniem midi. Nagrywam grając na dołączoną klawiaturą (PCR-80) używając programowego metronomu. Dane midi nagrywają się "zbyt wcześnie", ok 1/8 nuty przed orkiestrą. Jak można temu zaradzić? Uprzedzając pytania CUBASE jest oryginalny....
Nie wiem który to CubaseSX(1,2,3?). Pamiętam, że jeszcze w dwójce na początku było coś takiego, że przy instalacji pisali o manualnym przeniesieniu pewnego pliku do foldera nadrzędnego czy coś w tym rodzaju. Było to związane właśnie z opisywanym przez Ciebie problemem. Dokładnie juz nie pamiętam, ale szukałbym w dokumentacji właśnie. Sam miałem taki problem i ta akcja to rozwiazywała. I generalnie w konfiguracji midi(preferences) tez popatrz. Zresztą pewnie Ci odpisze jeszcze ktos bardziej kompetentny. No i Cubase Forum
pozdr
[addsig]
Nie wiem który to CubaseSX(1,2,3?). Pamiętam, że jeszcze w dwójce na początku było coś takiego, że przy instalacji pisali o manualnym przeniesieniu pewnego pliku do foldera nadrzędnego czy coś w tym rodzaju. Było to związane właśnie z opisywanym przez Ciebie problemem. Dokładnie juz nie pamiętam, ale szukałbym w dokumentacji właśnie. Sam miałem taki problem i ta akcja to rozwiazywała. I generalnie w konfiguracji midi(preferences) tez popatrz. Zresztą pewnie Ci odpisze jeszcze ktos bardziej kompetentny. No i Cubase Forum
pozdr
[addsig]
bębniarz
Dane midi nagrywają się "zbyt wcześnie", ok 1/8 nuty przed orkiestrą. Jak można temu zaradzić? Uprzedzając pytania CUBASE jest oryginalny....
Ale to jest okolo 1/8 nuty czy dokladnie 1/8 nuty. Jaka masz kwantyzacje (cholera, tak to jest po polsku ?) ? Potem sprobuj wlaczyc albo wylaczyc kwantyzacje przy nagrywaniu.
Hubi
Ale to jest okolo 1/8 nuty czy dokladnie 1/8 nuty. Jaka masz kwantyzacje (cholera, tak to jest po polsku ?) ? Potem sprobuj wlaczyc albo wylaczyc kwantyzacje przy nagrywaniu.
Hubi
Nie wiem który to CubaseSX(1,2,3?). Pamiętam, że jeszcze w dwójce na początku było coś takiego, że przy instalacji pisali o manualnym przeniesieniu pewnego pliku do foldera nadrzędnego czy coś w tym rodzaju. Było to związane właśnie z opisywanym przez Ciebie problemem.
To "cos takiego" to emulowane porty midi, ktore w okreslonym przypadkach moga powodowac m. in. wczesniejsze badz pozniejsze nagrywanie nut.
Wtedy trzeba sobie w podkatalogach Cubase'a znalezc pliczek ignoreportfilter i wrzucic go pietro wyzej. Nie nalezy przerazac sie tym, ze plik jest pusty. Wiecej informacji po zalogowaniu jest
tu
Hubi
To "cos takiego" to emulowane porty midi, ktore w okreslonym przypadkach moga powodowac m. in. wczesniejsze badz pozniejsze nagrywanie nut.
Wtedy trzeba sobie w podkatalogach Cubase'a znalezc pliczek ignoreportfilter i wrzucic go pietro wyzej. Nie nalezy przerazac sie tym, ze plik jest pusty. Wiecej informacji po zalogowaniu jest
tu
Hubi
...Nie wiem który to CubaseSX(1,2,3?). Pamiętam, że jeszcze w dwójce na początku było coś takiego, że przy instalacji pisali o manualnym przeniesieniu pewnego pliku do foldera nadrzędnego czy coś w tym rodzaju. Było to związane właśnie z opisywanym przez Ciebie problemem.
tu
Hubi
...
Witam,
Dziękuję wszystkim za rady.
Powyższy sposób PRAWIE pomógł. Stała się dziwna rzecz. Cubase nagrywa w tej chwili tak jakby dwa "dźwięki". Jeden w miejscu gdzie zagrałem, a drugi tak jak poprzednio przesunięty w czasie do przodu. "Dźwięki" te nakładają się na siebie.
Używam Cubase 2. Mój angielski jest zbyt słaby, żeby dać radę z technicznym językiem pod podanym linkiem.
Pozdrawiam
tu
Hubi
...
Witam,
Powyższy sposób PRAWIE pomógł. Stała się dziwna rzecz. Cubase nagrywa w tej chwili tak jakby dwa "dźwięki". Jeden w miejscu gdzie zagrałem, a drugi tak jak poprzednio przesunięty w czasie do przodu. "Dźwięki" te nakładają się na siebie.
Używam Cubase 2. Mój angielski jest zbyt słaby, żeby dać radę z technicznym językiem pod podanym linkiem.
Pozdrawiam
Witam,
Pozdrawiam...
Miałem dokładnie to samo i łatwo sie z tym uporałem, ale kurczę nie pamiętam co dokładnie zrobiłem. Uporałem sie z tym raz ze dwa lata temu i zapomniałem, a jestem muzykiem a nie jakimś superkomputerowcem

pozdr
[addsig]
bębniarz