Witam
mam problem polegający na próbach podłączenia dwóch urządzeń sterujących. Jestem w posiadaniu kontrolerów Evolution MK-225C oraz X-Session. Z tego co próbowałem niemożliwe jest podłączenie w/w instrumentów wspólnie przez USB, gdyż program umożliwia wybór tylko jednego urządzenia via USB. Postanowiłem pójśc inną drogą. X-Session jest wyposażony w port MIDI IN oraz MIDI OUT. MK-225C ma tylko port MIDI OUT. Nie mam doświadczenia z podłączaniem w szereg urządzeń MIDI i próby podłącznia MK-225C do X-Session 8 pinowym kablem nie daja rezultatów. Zaznacze ze X-Session jest podłączony do komputera przez USB. Jeśli ktokolwiek miał ten problem prosze o wyjaśnienie sposobu tego połączenia. Znajomy informował mnie że wymagany jest port MIDI THRU którego niestety nie ma w X-Session. Zatem czy firma Evolution nie przewidziała takiej sytuacji? Czy możliwa jest inna kombinacja połączenia tych urządzeń.
oto co pisze w specyfikacji X-Session na temat portu MIDI IN
The MIDI IN plug can be used to interface another MIDI devices to your PC, via the USB port. Data received from this device will be transmitted via the X-session to the PC.This is achieved using a second USB MIDI out.So, when you select the MIDI devices section of your seqencer you will two X-Session USB MIDI Ins. The rirst of these is used to receive the X-Session controller data, the second is used to receive data from the other device connected to the X-Session MIDI IN plug. So, the X-Session is acting as a MIDI-to-USB interface for the other MIDI device.
Może trzeba X-Session podłączyć do PC zwykłym kablem MIDI?
Poza tym urządzenia te są wyposażone w opcje MIDI OUT from USB. Czy opcje te powinny być włączone czy nie?
Pomóżcie!
Z góry dzięki