Roland JP 8000 - problem z konfiguracją MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
introder
Roland JP 8000 - problem z konfiguracją MIDI

Post autor: introder » wtorek 10 maja 2005, 15:07

Witam !!! Mam problem a wladciwie 3 problemy.

Otóż posiadam syntezator Roland JP 8000 do tego kabel midi na game port oraz kabel audio (z jednej strony maly jack z drugiej dwa czincze z przejsciuwkami na duzego jacka.)

karta dzwiekowa to Sound Blaster live 5.1 ( do ktorej mam podlaczony kabel midi i audio oraz skonfiguorwany system) i zintegrowana na plycie AC97.

komputer nieco przestazaly: AMD 850, 3x 128 sdram, plyta via k7wza.

jako seqencera uzywam Cubase SX 2.0.1

Po nabyciu JP 8000 sformatowalem kompa i zainstalowalem win XP.

przyszla kolej na podlaczenie syntezatora..

No wiec wtykam kabel midi do szeregowego game portu na SB z drugiej strony midi in do midi out na syntezatorze i midi out do midi in. Nastepnie kabel audio wiec mini jacka podlaczam do niebieskiego gniazda na karcie az drugiej strony dwa duze jacki wtykam w gniazdo OUTPUT L i R.

Aha i na zielonym gniezdzie w SB mam podlaczone glosniki...

Wszystko jest narazie great bo kiedy gram sobie cos na klawiszach to slysze to w glossnikach bez w chodzenia wjakikolwiek program muzyczny..

konfiguruje ustawienia audio i midi w karcie.

Pora teraz na zainstalowanie i skonfigurowanie Cubase....

I tu sie zaczely schody. Instalacja bez problemowa ale gorzej z w spolpraca JP - CUBASE.

daje new midi chanel

jako wejscie zaznaczam All midi inputs

a wyjscie : SB Live MIDI port [BC00]

i choc do wyboru mialem kilka innych to tylko na tym po nagraniu jakiejs melodji slychac ja podczas odtwarzania.

Na innych albo nic nieslychac albo slychac barwy z karty dzwiekowej.

wydawaloby sie ze jest wszytsko ok nagralem sobie melodje ale chcialbym rozpoczynala sie stopniowym otwieraniem filtra

a wiec daje bufor na poczatek wciskam record i moduluje filtr na synytezatorze. kiedy daje play wowczas zauwazam ze niestety moj filtr sie nienagral.

w ksiazce do cubase pisze ze trzeba odznaczyc SynseX czy jakos tak w file /preferences/midi a potem zrobic zrucenie pamieci na syntezatorze .

Zrzucenie pamieci ? pierwszy raz slysze nieiwem coto jest a instrukcje do JP mam po angirlsku wiec lipa.

Drugi problem pojawil sie kiedy stwierdzilem ..ach narazie pomine nagrywanie pokretel zajme sie tworzeniem narazie melodji .

i do tej istniejacej chcialem dograc bass.

dalem znow nowy midi kanal i na nim zmienilem barwe na jp.

i ZONK poniewaz na poprzednim kanale rownierz zmienila sie barwa.

dlatego niewiem jak zrobic by na kazdym kanale zapamietywalo inny perset z syntezatora...

trzeci problem pojawil sie gdy stwierdzilem .. dobra spytam kogos jak to sie robi atym czasem dogram jakas perkusje VST zmienie spowrotem barwe z pierwszego kanalu i wyeksportuje swoje 1 nagranie

I znow ZONK bo po nagraniu materialu na WAVE czy tez MP3 mocno sie wkurzylem.

Otoz w mojej mptrujce gralo wszytsko za wyjatkiem barwy z syntezatora. czyli tylko VST (to samo bylo w WAVE) .

NIe wiem oco chodzi 100 razy konfigurowalem deice setup i nic

nawet ccubase instalowalem 2 razy.

help !!!!!!!!

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Roland JP 8000 - problem z konfiguracją MIDI

Post autor: mytnik » wtorek 10 maja 2005, 15:34

trzeci problem pojawil sie gdy stwierdzilem .. dobra spytam kogos jak to sie robi atym czasem dogram jakas perkusje VST zmienie spowrotem barwe z pierwszego kanalu i wyeksportuje swoje 1 nagranie

I znow ZONK bo po nagraniu materialu na WAVE czy tez MP3 mocno sie wkurzylem.

Otoz w mojej mptrujce gralo wszytsko za wyjatkiem barwy z syntezatora. czyli tylko VST (to samo bylo w WAVE) .

NIe wiem oco chodzi 100 razy konfigurowalem deice setup i nic

nawet ccubase instalowalem 2 razy.

help !!!!!!!!...

W SB masz opcje nagrywania What-you-here, nagraj to w czasie rzeczywistym. Przy eksporcie nagrasz wyłącznie VST, a dokładnie te brzmienia które masz w kompie. Brzmienia z rolanda masz przecież w rolandzie.

Jeśli chodzi o problem nr 2, to ustaw przy każdym tracku inny kanał midi (nie jestem pewien czy tylko to, ale na pewno nie moga pracować na tym samym)

pozdrowienia

drummer

Awatar użytkownika
introder

Post autor: introder » wtorek 10 maja 2005, 19:25

W SB masz opcje nagrywania What-you-here, nagraj to w czasie rzeczywistym. Przy eksporcie nagrasz wyłącznie VST, a dokładnie te brzmienia które masz w kompie. Brzmienia z rolanda masz przecież w rolandzie.

Jeśli chodzi o problem nr 2, to ustaw przy każdym tracku inny kanał midi (nie jestem pewien czy tylko to, ale na pewno nie moga pracować na tym samym)

pozdrowienia

...

zgadza sie jest opcja what U here wlaczylem ja i skonfigurowalem. ale jak mam nagrac? za pomoca rejestratora windows? nawet mnie nie straszcie to chyba najgorsze rozwiazanie jakie istnieje ja chcem nagrywac rolanda z poziomu cubase nie wiem w czym tkwi problem moze poprostu nierozumiem powyzszego postu wiec prosze o bardziej szczegolowy opis..

a co do zmiany kanalu to cubase automatycznie zmienia kazdemu koljnemu sladowi kanal o oczko wyzej i tak czy siak perset sie zmienia na poprzednim sladzie..

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 10 maja 2005, 20:23

...co do zmiany kanalu to cubase automatycznie zmienia kazdemu koljnemu sladowi kanal o oczko wyzej...

Wiesz Introder, masz świetny syntezator (bez lipy), zrób więc coś i zakup sobie jakąkolwiek "normalną" kartę oraz książki o MIDI i Cubase SX (są już takie na naszym rynku). Z Twoich pytań można wnosić, iż masz raczej małe pojecie o tym co chcesz uzyskać i choć na forum znalazłbyś już odpowiedzi na swe pytania to jednak uważam, że książki usystematyzują Twoją fragmentaryczną wiedzę. Sam Cubase SX ma niezły Help, może zajrzyj tam w wolnej chwili, bo Twój problem należy raczej do kategorii "no problem".
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
introder

Post autor: introder » wtorek 10 maja 2005, 20:39

......co do zmiany kanalu to cubase automatycznie zmienia kazdemu koljnemu sladowi kanal o oczko wyzej...

zapomniales dopisac koncowke zdania ..przypomne kanaly sie zmieniaja mimo to problem nie znika.....

co do help cubase ok moze i jest dobry tak mowia inni problem wtym ze nieznam angielskiego dlatego zadaje takie pytania na forum po zatym mam 18 lat wiec jeszce sie wszytskiego ucze a co do literatury to posiadam jedyna najbardziej rozbudowana ksiazke o Cubase jest nia "Cubase szybki start" ma 430 str. przeczytalem ja razy i owszem bylo tam wspomniane jak nagrywac sygnal z syntezatora jednak niepisze tam co zrobic by pozostal i i powyeksportowaniu byl slyszalny. skoro moj proble,m to no problem to prosze niech mi ktos wytlumaczy jak to wkoncu zrobic....

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 10 maja 2005, 23:21

.........co do zmiany kanalu to cubase automatycznie zmienia kazdemu koljnemu sladowi kanal o oczko wyzej...

zapomniales dopisac koncowke zdania ..przypomne kanaly sie zmieniaja mimo to problem nie znika.....

co do help cubase ok moze i jest dobry tak mowia inni problem wtym ze nieznam angielskiego dlatego zadaje takie pytania na forum po zatym mam 18 lat wiec jeszce sie wszytskiego ucze a co do literatury to posiadam jedyna najbardziej rozbudowana ksiazke o Cubase jest nia "Cubase szybki start" ma 430 str. przeczytalem ja razy i owszem bylo tam wspomniane jak nagrywac sygnal z syntezatora jednak niepisze tam co zrobic by pozostal i i powyeksportowaniu byl slyszalny. skoro moj proble,m to no problem to prosze niech mi ktos wytlumaczy jak to wkoncu zrobic.......

Jeżeli chodzi o wszelkie helpy to sam nie zna angielskiego, więc wrócę do wątku nagrywania what-... na SB jutro pomimo tego że jest wiele pozycji do popczytania w stylu"za pan brat z cubase". Nie pytaj dlaczego nie robię tego przy okazji pisania postu.

Do jutra

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
introder

Post autor: introder » wtorek 10 maja 2005, 23:37

Jeżeli chodzi o wszelkie helpy to sam nie zna angielskiego, więc wrócę do wątku nagrywania what-... na SB jutro pomimo tego że jest wiele pozycji do popczytania w stylu"za pan brat z cubase". Nie pytaj dlaczego nie robię tego przy okazji pisania postu.

wiele pozycji? we wroclawiu sa 2 ksiazki i mam je obie i jak wczesniej wspomnialem nieznalazlem tam odpowiedzi i uwaznie czytalem..

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 11 maja 2005, 09:28

zgadza sie jest opcja what U here wlaczylem ja i skonfigurowalem. ale jak mam nagrac? za pomoca rejestratora windows? nawet mnie nie straszcie to chyba najgorsze rozwiazanie jakie istnieje ja chcem nagrywac rolanda z poziomu cubase nie wiem w czym tkwi problem moze poprostu nierozumiem powyzszego postu wiec prosze o bardziej szczegolowy opis..

Przede wszystkim musisz w opcjach nagrywania w mikserze Windowsowym zaznaczyć What-you-here.

1. Włącz mikser

2. w menu opcje wybierz właściwości

3. Zaznacz "Nagrywania" w "Ustaw głośność dla"

4. Z dolnej listy odszukaj what-you-here i zaznacz

5. Zatwierdź i usytaw głośność nagrywania właśnie dla what-you-here. Pamiętaj że w mikserze nagruywania masz mieć zaznaczone to z czego chcesz nagrywać, czyli w/w what...

6. W Cubase dodaj nowy track audio (stereo) i go zaznacz

7. Wciśnij nagrywanie i odczekaj tyle, ile trwa utwór, poprostu go przesłuchasz jednocześnie nagrywając

8. Nagrany ślad będziesz miał w katalogu Audio o nazwie ścieżki. Możesz go również wyeksportować do Wav lub mp3. Pamiętaj, że przy eksportowaniu trzeba zaznaczyć solo dla tego śladu audio

pozdrawiam

drummer

Awatar użytkownika
introder

Post autor: introder » środa 11 maja 2005, 11:11

Dzieki... juz wiem jak to nagrac ale dalej nie wiem jak nagrac w czasie rzeczywistym suwaki i pokretla z Rolanda . W sumie da sie to zrobic wlaczajac rekord na audio ale wolalbym na midi.

I dalej nie wiem jak kazdemu kanalowi midi przypozatkowac inny nperset z Rolanda bo nawet kiedy na kazdym jest inny kanal zaznaczony to i tak barwy to itak na kazdym kanale midi jest ten ten sam perset.

Owszem mozna nagrac jakas barwe na audio potem dodac nowy kanal midi zmienic perset i dograc kolejno ale nie jest to dobra metoda kiedy chce sie w poznieszym czasie dokonac jakis zmian w projekcie .

Roland JP 8000 posiada Multibral i w jego ustawieniach jest wybor kanalu perfomance domyslnie jest na 1 . zmienialem prubowalem kazdemu persetowi przypozatkowac inny a potem zaznaczyc na cubase i lipa nie wiem oco chodzi...

Awatar użytkownika
introder

Post autor: introder » środa 11 maja 2005, 22:22

?? czy ktos mi odpowie ??

ODPOWIEDZ