Witam...
mam maly problem. jakies 2-3 miesiace temu nabylem Halion'a i wrzucilem mu soundfonta z brzmieniami zestawu...wszystkie plasterki na swoim miejscu, ale problem mam z hi-hat'em...
kiedy uderzam w otwarty hi-hat i potem ten "foot", to otwarty dalej brzmi...na innych Sf'ach tego nie ma.czy mozna to jakos skorygowac?? obwiednia nie daje porzadanych rezultatow a funkcja drum pogarsza tylko "grywalnosc".drazni mnie to juz dosc dlugo...
Mam jeszcze pytanie...
czy jest jakis software'owy sampler, niekoniecznie tak rozbudowany jak HAlion, ale z mozliwoscia odpalenia go poza hostem-taki stand alone, zeby moc wziac go na koncert i z laptopa za pomoca kalwiszy lub triggerow wyzwalac brzmienia?jesli tak, to jakie ceny i gdzie w ogole szukac...na poczatek jakies demo moze...wazne, zeby dzialal sam i mogl importowac sf2.
dzieki i pozdrawiam.
d
Halion i perkusja
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...
Re: Halion i perkusja
...Witam...
mam maly problem. jakies 2-3 miesiace temu nabylem Halion'a i wrzucilem mu soundfonta z brzmieniami zestawu...wszystkie plasterki na swoim miejscu, ale problem mam z hi-hat'em...
kiedy uderzam w otwarty hi-hat i potem ten "foot", to otwarty dalej brzmi...na innych Sf'ach tego nie ma.czy mozna to jakos skorygowac?? obwiednia nie daje porzadanych rezultatow a funkcja drum pogarsza tylko "grywalnosc".drazni mnie to juz dosc dlugo...
Mam jeszcze pytanie...
czy jest jakis software'owy sampler, niekoniecznie tak rozbudowany jak HAlion, ale z mozliwoscia odpalenia go poza hostem-taki stand alone, zeby moc wziac go na koncert i z laptopa za pomoca kalwiszy lub triggerow wyzwalac brzmienia?jesli tak, to jakie ceny i gdzie w ogole szukac...na poczatek jakies demo moze...wazne, zeby dzialal sam i mogl importowac sf2.
dzieki i pozdrawiam.
d...
Jeżeli zamknięty hihat następujący po otwartym nie wycina go, to znaczy że trzeba to poprawić w jakimś edytorze do soundfontów, innej możliwości nie widzę.
Jeśli chodzi o sampler stand alone to może być np. sfz (który jest właściwie tylko sample playerem ale bardzo dobrym), lub też jego bardzej rozbudowana wersja sfz+ oba powinny się dobrze sprawdzić na koncercie przynajmniej tak wynika z informacji na stronie producenta:
.
Sądze że dobrym rozwiązaniem byłby też Kontakt lub jego lżejsza wersja Kompakt ale zwłaszcza ten pierwszy jest co najmniej tak samo rozbudowany jak Halion
Mam jeszcze pytanie...
dzieki i pozdrawiam.
d...
Jeżeli zamknięty hihat następujący po otwartym nie wycina go, to znaczy że trzeba to poprawić w jakimś edytorze do soundfontów, innej możliwości nie widzę.
Jeśli chodzi o sampler stand alone to może być np. sfz (który jest właściwie tylko sample playerem ale bardzo dobrym), lub też jego bardzej rozbudowana wersja sfz+ oba powinny się dobrze sprawdzić na koncercie przynajmniej tak wynika z informacji na stronie producenta:
Quote: |
Ultra light ASIO host for live performance and programming |
Sądze że dobrym rozwiązaniem byłby też Kontakt lub jego lżejsza wersja Kompakt ale zwłaszcza ten pierwszy jest co najmniej tak samo rozbudowany jak Halion
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
a i jeszcze sznurki do powyższych:
http://www.rgcaudio.com/sfz.htm
http://www.rgcaudio.com/sfz%2B.htm
http://www.nativeinstruments.de/index.php?kontakt_us
http://www.rgcaudio.com/sfz.htm
http://www.rgcaudio.com/sfz%2B.htm
http://www.nativeinstruments.de/index.php?kontakt_us
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
a jak dokładnie mam to zrobić?
co mam wyedytować?
jeden kalwisz ma przypisane z 20 próbek.
za jakieś konkretne rady z góry dziękuję.
pozdr.d
Dziwny problem. Tródno mi coś powiedzieć, bo do Haliona raczej nie pcham Soundfontów, ale zastanawiam się bo po co Ci to tak naprawde? Z Halionem dostałeś przecież w miarę przyzwoity zestaw perkusyjny. Użyj go i po sprawie. Albo Tylko Hi Hatów z niego.
Co do samplerów, to przyzwoity w tej materii jest Battery.
Co do samplerów, to przyzwoity w tej materii jest Battery.
...Dziwny problem. Tródno mi coś powiedzieć, bo do Haliona raczej nie pcham Soundfontów, ale zastanawiam się bo po co Ci to tak naprawde? Z Halionem dostałeś przecież w miarę przyzwoity zestaw perkusyjny. Użyj go i po sprawie. Albo Tylko Hi Hatów z niego.
Co do samplerów, to przyzwoity w tej materii jest Battery....
Wiem...dlatego dopiero teraz mam problemy... te brzmienia sa inne niz te z HALiona. te z kompletu nie pasowaly mi akurat do tego co robilem. mam bogata kolekcje SF2 więc mieszam.
a hi-hat w tym akurat zestawie jest ladny,naturalny i w ogole.
Co do samplerów, to przyzwoity w tej materii jest Battery....
Wiem...dlatego dopiero teraz mam problemy... te brzmienia sa inne niz te z HALiona. te z kompletu nie pasowaly mi akurat do tego co robilem. mam bogata kolekcje SF2 więc mieszam.
a hi-hat w tym akurat zestawie jest ladny,naturalny i w ogole.
Witam
Musisz zaznaczyć wszystkie sample hihatu i stworzyć dla nich nową grupe z jednogłosową polifonią. Tryb edycji przełącz na selected.
Paweł
Musisz zaznaczyć wszystkie sample hihatu i stworzyć dla nich nową grupe z jednogłosową polifonią. Tryb edycji przełącz na selected.
Paweł
Mam jeszcze pytanie...
dzieki i pozdrawiam.
d...
Zrob upgrade do trojki.
Bedziesz mial za mala kase nowa wersje i mozliwosc odpalania bez hosta.
--
pozdry
NKOTB
dzieki i pozdrawiam.
d...
Zrob upgrade do trojki.
Bedziesz mial za mala kase nowa wersje i mozliwosc odpalania bez hosta.
--
pozdry
NKOTB