XP czy 98 ??

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
SKULA
XP czy 98 ??

Post autor: SKULA » wtorek 22 lut 2005, 14:30

zastanawiam sie nad zmiana windowsa z XP na 98 dlaczego ?

mam slaby komputer i na xp nie wszystko mi chodzi tak jak powinno

zamula mi sie strasznie niektore pluginy poprostu szkoda gadac czekam czekam i czeakm zamiast pracowac hehe

i wlasnie nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie problemu przynajmniej narazie dopoki nie kupie lepszego kompa

wsumie to chodzi mi o to czy sa roznice miedzy xp a 98 chodzi mi oczywiscie o sprawy muzyczne !

WG

Re: XP czy 98 ??

Post autor: WG » wtorek 22 lut 2005, 14:34

wsumie to chodzi mi o to czy sa roznice miedzy xp a 98 chodzi mi oczywiscie o sprawy muzyczne ! ...

To zależy co chcesz dokładnie na tym uruchomić i jak słaby masz ten komputer i jaką kartą dysponujesz.

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » wtorek 22 lut 2005, 14:37

wsumie to chodzi mi o to czy sa roznice miedzy xp a 98 chodzi mi oczywiscie o sprawy muzyczne ! ...

Róznica jest jedna.

Jeśli np. masz kość 256 MB RAM, to WinXP "zje" Ci z tego ok. 180 MB na swe potrzeby, a 98 tylko 18 MB.

I jedna uwaga do Ciebie, bo jesteś tu nowy - na tym forum pyta się tylko o rzeczy muzyczne!
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » wtorek 22 lut 2005, 15:27

...zastanawiam sie nad zmiana windowsa z XP na 98 dlaczego ?

zamula mi sie strasznie niektore pluginy poprostu szkoda gadac czekam czekam i czeakm zamiast pracowac hehe

i wlasnie nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie problemu przynajmniej narazie dopoki nie kupie lepszego kompa

...generalnie nie musisz miec nowszego kompa (czyli procka + reszta) zeby XP plynnie chodzil; XP potrzebuje tylko duuuuzo RAM-u;

jak bedziesz mial 512MB to przy niewielkich projektach bedziesz mogl spokojnie pracowac; jesli 1GB to wszystko bedzie plynnie dzialac...

... no, prawie wszystko

ale najlepiej poszukaj, poczytaj i poradz sie ludzi na bardziej 'komputerowych' forach...

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » wtorek 22 lut 2005, 15:36

aha; i jeszcze jedno: nigdy nie zamienilbym XP spowrotem na 98;

oprocz tego ze mialbym teraz juz pewnie problemy z kompatybilnoscia programow, kieruje sie tu 1 zasada:

od poczatku jak uzywam XP - jakies poltora roku - nie mialem 'blue-screena' - a tego baaaardzo nie lubialem w 98...
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 22 lut 2005, 17:11

...zastanawiam sie nad zmiana windowsa z XP na 98 dlaczego ?

Najlepiej to chyba zainstalować, (legalny oczywiście ;) , 98SE i sprawdzić czy będzie różnica na "+" czy nie.

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » wtorek 22 lut 2005, 17:15

XP mozna takze skutecznie "odchudzic" aby nie czerpal tylu zasobow.

Idz do System Properties->Advanced-> w Preformance kliknij Settings i wybiez Adjust for best performance (sorry, nie uzywam polskiego Windowsa).

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 22 lut 2005, 17:44

Warto zainstalować programik Rambooster - który trzyma system w ryzach jesli chodzi o jego apetyt na RAM. Oprócz tego warto zoptymalizować działanie pamięci wirtualnej - patrz wątek Optymalizacja XP.

WG

Post autor: WG » wtorek 22 lut 2005, 18:34

czy sa roznice miedzy xp a 98

Tak i to bardzo duże.

1. Stabilność. Różnica jest bardzo duża pomiędzy XP a 98.

2. Nie uruchomisz nowszych programów i wtyczek na 98. O tym musisz zapomnieć.

3. Każdy system lubi pamięć RAM i to nie tylko Windows. Im więcej jej mamy tym swobodniej pracuje system, aplikacje oraz dysk.

4. Mała pamięć na zasoby graficzne w Windows 98 dla obecnych programów sprawi, iż jeżeli nawet uda ci się uruchomić taki program to i tak na nim długo nie popracujesz.

5. Nie uruchomisz zbyt wielu programów jednocześnie bo 98 posiada mało pamięci na zasoby graficzne. W XP ta pamięć jest alokowana dynamicznie, więc możemy uruchamiać dowolną ilość programów.

6. Brak obsługi i sterowników dla nowych technologii w 98.Wcześniej czy później ciebie to dotknie.

7. Inna praca sterowników i obsługa większej liczby kart i urządzeń jednocześnie dzięki ACPI, co eliminuje kolizyjność urządzeń.

Można by tak wymieniać dalej ...

W zasadzie nie ma różnic co do wydajności aplikacji. Można przyjąć iż programy pracują z taką samą wydajnością. Co do samego uruchamiania się (startu) programów będzie różnica na korzyść XP gdyż ten posiada udoskonalone mechanizmy odczytywania z wyprzedzeniem czy indeksowania.

Windows XP po dobrym skonfigurowaniu startuje szybciej niż 98.

Przesiadka z WinXP na 98 to już wyjątkowy wyjątek

Powtórzę się:

To zależy co chcesz dokładnie na tym uruchomić i jak słaby masz ten komputer i jaką kartą dźwiękową dysponujesz.

180 MB na swe potrzeby, a 98 tylko 18 MB.

Manewr lekko ryzykowny. IMHO nie wróżę długiej pracy na takiej optymalizacji.

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 22 lut 2005, 19:08

...czy sa roznice miedzy xp a 98

Tak i to bardzo duże.

1. Stabilność. Różnica jest bardzo duża pomiędzy XP a 98.

2. Nie uruchomisz nowszych programów i wtyczek na 98. O tym musisz zapomnieć.

3. Każdy system lubi pamięć RAM i to nie tylko Windows. Im więcej jej mamy tym swobodniej pracuje system, aplikacje oraz dysk.

4. Mała pamięć na zasoby graficzne w Windows 98 dla obecnych programów sprawi, iż jeżeli nawet uda ci się uruchomić taki program to i tak na nim długo nie popracujesz.

5. Nie uruchomisz zbyt wielu programów jednocześnie bo 98 posiada mało pamięci na zasoby graficzne. W XP ta pamięć jest alokowana dynamicznie, więc możemy uruchamiać dowolną ilość programów.

6. Brak obsługi i sterowników dla nowych technologii w 98.Wcześniej czy później ciebie to dotknie.

7. Inna praca sterowników i obsługa większej liczby kart i urządzeń jednocześnie dzięki ACPI, co eliminuje kolizyjność urządzeń.

Jaki cudowny ten XP! aż zakochać się można!! ;)

Szkoda że jestem "przykuty" do WIN 98SE jak inwalida do wózka (sterownikami do mojej karty dźwiękowej - które pod XP są gówniane...).

W praktyce używam zarówno XP jak i WIN98SE.

Nie zauważyłem żeby 98 "wieszał się" jakoś częsciej niż XP.

To niestety prawda, że teraz programy są pisane już tylko pod WIN 2000 i XP. Także z nowymi programami na 98 nie popracujesz...:-(

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ