Emulator Hammonda na PC

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
KotPerski
Re: Emulator Hammonda na PC

Post autor: KotPerski » niedziela 06 lut 2005, 11:27

Witam, nie wiecie czasem czy na trym emulatorze ZR3 da sie grac realtime, bo u mnie jest chyba z 1 sek latencja, tak samo jak na innych instrumentach VST -jezel,i to jak - mam audigy 2 zs jak cos. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JM

Re: Emulator Hammonda na PC

Post autor: JM » niedziela 06 lut 2005, 19:02

Sam jestem wielbicielem Hammond B3. I rzeczywiście wierne jego odwzorowanie instrumentem wirtualnym jest niemożliwe z uwagi na technikę gry, artykulację, ogromną ilość czynników mających wpływ na jego brzmienie (lecz to dotyczy również o wielu innych instrumentów: gitara, skrzypce...).

Duże wpływ na brzmienie B3 ma również pomieszczenie i złożone zjawiska akustyczne przy stosowaniu Leslie - słuchając na żywo organów doznajemy wrażeń przestrzennych.

Prawdziwym problemem jest, jak tą przestrzenną strukturę dźwięku najlepiej zarejestrować na nośniku stereo. Już sama zmiana "wymiaru" dźwięku jest przyczyną jego deformacji i zubożenia. I tego się nie przeskoczy. Nigdy nagrania Hammondów nie będą brzmiały jak koncert live.

M.in. z tej przyczyny pluginy zawsze będą brzmiały inaczej (nawet oparte o sample oryginału) niż Hammond B3 na żywo.

ODPOWIEDZ