...ale w jakim celu?
Jezeli przetwornik ma 24 bity, mixer wzmocnienie "1" (czyli bez wzmocnienia) a program nagrywa rowniez w 24 bitach to wstawianie jakiekgokolwiek kompresora nie ma sensu - w takiej sytuacji jedynym miejscem gdzie moze sie pojawic przesterowanie jest przetwornik A/C.
OK, ale kto powiedzial, ze mikser ma wzmocnienie 1? Zalozmy, ze sygnal jaki kieruje na wejscie analogowe karty nie jest w stanie optymalnie wysterowac jej przetwornikow. Insertuje w module wejsciowym miksera E-mu blok wzmocnienia, zaraz po nim ow kompresor pracujacy niemal jak limiter, a zaraz za nim wysylke na wejscie WAV w jakims programie nagrywajacym. Czy w ten sposob robie blad i ten kompresor nie ma racji bytu?...
tak, robisz blad.
Po prostu w tym miejscu krytyczna sprawa jest przetwornik, a potem masz juz tylko bezstratny kanal cyfrowy. Sam zapis na dysk jest bezstratny, czyli nie pogorszy - ani nie polepszy - nic z tego co dal ci przetwornik, niezaleznie czy byl on wysterowanu -4dB czy -40.
Mowiac po ludzku - z przetwornika wychodzi 24 bit i doklanie takie dane moga zostac zapisane w programie. Czy wiec przetwarzanie nastepuje przed zapisem czy po nie ma zadnego znaczenia od strony brzmieniowej - w obu przypadkach algorytm dostaje takie same cyferki na wejscie z dokladnoscia do najmlodszego bitu. Kompresor przed "daje" tylko tyle ze zamykasz sobie droge do ponownej proby w przypadku gdy cos z ta kompresja bedzie nie tak. Spokojnie wstawiaj wiec insert w pierwszym slocie kanalu EMU, a wzmocnienie i limit (ew. normalizacja bez limitu) aplikuj pozniej - albo znow przy uzyciu mixera EMU lub - moze lepiej - jakis porzadnych VST.
[addsig]
Efekty wbudowane w EMU 0404
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Re: Efekty wbudowane w EMU 0404
Dzieki za odpowiedzi -
po przesluchaniu probek na oficjalnej stronce [dzieki, epiano] widze ze raczej nie bede usatysfakcjonowany tymi efektami... a szkoda...
W takim razie zadam pytanie, ktore pewnie juz tu pare razy padlo, ale wiem, ze troche sie pozmienialy ceny, wiec spytam jeszcze raz - Audiophile 9624, MAYA 44, EMU 0404 czy jakis inne eksperymenty w stylu Phase? Do tego bedzie misker, wiec wzmocnienie mikrofonu na karcie nie ma znaczenia. - o ile widze, cena Audiophile spadla z ponad 800 zl - to dobry znak? :)
po przesluchaniu probek na oficjalnej stronce [dzieki, epiano] widze ze raczej nie bede usatysfakcjonowany tymi efektami... a szkoda...
W takim razie zadam pytanie, ktore pewnie juz tu pare razy padlo, ale wiem, ze troche sie pozmienialy ceny, wiec spytam jeszcze raz - Audiophile 9624, MAYA 44, EMU 0404 czy jakis inne eksperymenty w stylu Phase? Do tego bedzie misker, wiec wzmocnienie mikrofonu na karcie nie ma znaczenia. - o ile widze, cena Audiophile spadla z ponad 800 zl - to dobry znak? :)
...Wlaśnie badam wnikliwie ten temat, testując software Proteus X, które działa w oparciu o kartę E-mu 0404 ...
MD....
Witam sznownie,
bardzo jestem ciekawy wrażeń z tych wnikliwych badań, chcętnie poznam opinię fachowca :)
pozdrawiam niecierpliwie
MD....
Witam sznownie,
bardzo jestem ciekawy wrażeń z tych wnikliwych badań, chcętnie poznam opinię fachowca :)
pozdrawiam niecierpliwie
......Wlaśnie badam wnikliwie ten temat, testując software Proteus X, które działa w oparciu o kartę E-mu 0404 ...
MD....
Witam sznownie,
Pewnie w lutowym wydaniu EiS ...
MD.
MD....
Witam sznownie,
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
O efektach E-DSP, czyli czipa dla calej rodziny kart, włącznie z 0404, oraz o aplikacji PatchMix szeroko pisalismy w EiS 09/2004 przy okazji testu Emulatora X. Test samej 0404 znajdziecie w EiS 11/04. Proteus X pojawi sie w marcu.
TW
O efektach E-DSP, czyli czipa dla calej rodziny kart, włącznie z 0404, oraz o aplikacji PatchMix szeroko pisalismy w EiS 09/2004 przy okazji testu Emulatora X. Test samej 0404 znajdziecie w EiS 11/04. Proteus X pojawi sie w marcu.
TW