Znikający kursor w Wavelabie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
WG
Re: Znikający kursor w Wavelabie

Post autor: WG » sobota 18 gru 2004, 17:45

Mam legalną wersję WaveLab 4.01b. Mam problem ze znikającym wskaźnikiem myszy przy uruchowmieniu wtyczek w oknie master WaveLaba ... mam WinXP Pro SP2 ...

Może to jest problem tylko w nowej wersji.

Prawdopodobnie to raczej słaby pomysł ale spróbuj starszego WaveLaba albo demo 4.0f. U mnie tego problemu nie widzę i jakoś nie mogę nawet wywołać. Sprawdzane na wersji 4.0f. Testowane na WinXP z Service Pack 1a.

Stawiałbym na Service Pack 2 jako przyczynę owych problemów. Ale to tylko domysły.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » sobota 18 gru 2004, 23:00

Może to jest problem tylko w nowej wersji.

Nie, ja miałem to samo - wavelab 4.0d + xp pro bez service packów.

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » poniedziałek 20 gru 2004, 09:16

...Bullet, czytaj uważnie. Problem nie polega na tym, że myszka nie działa, tylko że kursor znika. Sprawa jest więc związana z wyświetlaniem - współpracą ze sterownikiem karty graficznej.

Sam miałem podobne problemy i to już kilkakrotnie. Wavelab ma tendencję do kłopotów z wyświetlaniem, na niektórych kartach działa dobrze, na innych źle. Winę może ponosić sam system -ostatnio znajomi graficy narzekali na problemy z wyświetlaniem w programach graficznych po instalacji najnowszej poprawki krytycznej do Windows (nie mówię o SP2 tylko o bieżących updejtach). Winien może być DirectX, jeśli Wavelab używa go do szybkiego renderowania interfejsu użytkownika (bo wszystko wskazuje na to, że nie używa standardowych funkcji Windows). Winien ostatecznie może być sterownik karty graficznej - zacząłbym od uaktualnienia tego ostatniego, ew. poszukania ostatniej poprawki do Wavelaba na stronach Steinberga/Pinnacle. Jeśli to nie pomoże - sprawdź na pożyczonej innej karcie graficznej....

Miałem początkowo grafike GeForce4 MX440, teraz mam Radeona 9200 i problem jest taki sam. No może są dodatkowo chwilowe kłopoty z poprawnym wyświetlaniem graficznego odwzorowania dźwięku. Jeśli chodzi o Service Pack to sprawa wyglądała podobnie przy SP1 jak i SP2.

Mam myszkę 4Techa OPTO415 na USB, ale nie próbowałem innej, ani na PS2. Spróbuję.

Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
cnyhoo

Post autor: cnyhoo » poniedziałek 20 gru 2004, 12:22

Jakiś czas temu miałem podobny problem w jakimś przyziemnym programie muzycznym typu "Music Maker"

ROZWIAZANIE PROBLEMU:

zainstalowac starsze lub inne sterowniki, ewentualnie nowsze, jeżeli są...

oczywiscie sterowniki do karty graficznej...

Pozdrawiam!

Student Elektrotechniki Politechniki Warszawskiej. Muzyk z zamiłowania - bez wykształcenia. Marzę o koncercie z JMJ i wydaniu w 100% własnej plyty...

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » poniedziałek 20 gru 2004, 12:48

...Jakiś czas temu miałem podobny problem w jakimś przyziemnym programie muzycznym typu "Music Maker"

ROZWIAZANIE PROBLEMU:

zainstalowac starsze lub inne sterowniki, ewentualnie nowsze, jeżeli są...

oczywiscie sterowniki do karty graficznej...

Pozdrawiam!

...

gdyby rozwiazanie było takie proste ,myslze nie nikt by tu nie pisał o tym
Pozdrawiam Stereophonic

WG

Post autor: WG » poniedziałek 20 gru 2004, 13:31

Prawdopodobnie problem wynika z błędów wtyczki.

Niestety wtyczki są tak skonstruowane że mogą robić co chcą a program główny nie ma na to wpływu. Tak już ich natura

Ciekawe, że u mnie tego problemu nie widzę a próbowałem na różne sposoby . Waves wersja 3.5

Wygląda mi to na problem w nowszych wersjach Waves. Pozostaje czekać aż panowie łaskawie się za to wezmą.

Myślę, że to nie z powodu roadzaju myszki. Czy optyczna, USB, PS/2 nie powinno mieć wpływu ale who knows

http://forum.cubase.net/forum/Forum3/HTML/006704.html

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 20 gru 2004, 13:53

...Prawdopodobnie problem wynika z błędów wtyczki.

Niestety wtyczki są tak skonstruowane że mogą robić co chcą a program główny nie ma na to wpływu. Tak już ich natura

Ciekawe, że u mnie tego problemu nie widzę a próbowałem na różne sposoby . Waves wersja 3.5

Wygląda mi to na problem w nowszych wersjach Waves. Pozostaje czekać aż panowie łaskawie się za to wezmą.

Myślę, że to nie z powodu roadzaju myszki. Czy optyczna, USB, PS/2 nie powinno mieć wpływu ale who knows

mm. no i tutaj nie moge sie zgodzic z kolega . u mnie ten problem wystepuje tylko w Wavlab-ie, natomiast w Logic- u i innych programach , niema tego . wszystko działa poprawnie, jesli juz, to sklaniał bym sie w kierunku Własnie wavlaba , l

molkon

Post autor: molkon » poniedziałek 20 gru 2004, 14:45

...Mam legalną wersję WaveLab 4.01b. Mam problem ze znikającym wskaźnikiem myszy przy uruchowmieniu wtyczek w oknie master WaveLaba. Wskaźnik znika, kiedy uruchomię czwartą, czasami piątą wtyczkę, ale w zasadzie nie ma jakiś reguł co do ilości. Bywa, że wśród uruchomionych wtyczek DirectX firmy Waves mam "odpaloną" jedną wtyczkę VST Wavelaba. Zazwyczaj problem znika kiedy ustawione wtyczki zapiszę w presecie i ponownie uruchomię WaveLaba, co jest oczywiście rozwiązaniem tylko "na chwilę". Nie wiem gdzie szukać przyczyny znikającego wskaźnika myszy. (mam Pentium 4 2,4GHz, 512RAM Kingston, 120GB HDD, WinXP Pro SP2)...

Jeśli masz legalną wersję WaveLab`a powinieneś móc uzyskać pomoc u producenta. Ja bym tam skierował w pierwszej kolejności swoje kroki celem uzyskania odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie..

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » poniedziałek 20 gru 2004, 19:44

mm. no i tutaj nie moge sie zgodzic z kolega . u mnie ten problem wystepuje tylko w Wavlab-ie, natomiast w Logic- u i innych programach , niema tego . wszystko działa poprawnie, jesli juz, to sklaniał bym sie w kierunku Własnie wavlaba , l...

A masz te wtyki zainstalowane przez vst, czy directx? Może tutaj jest jakieś pole manewru?
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 20 gru 2004, 22:34

A masz te wtyki zainstalowane przez vst, czy directx? Może tutaj jest jakieś pole manewru?...

No tak .... hmm,. w Wavlabie DirectX, w Logicu VST . Ale prawde mowiac, to mam spory bałagan, wiem napewno ze w Logicu VST ,

ODPOWIEDZ