Native Instruments Kontakt

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Tele.SmoothMusic.
Native Instruments Kontakt

Post autor: Tele.SmoothMusic. » niedziela 28 lis 2004, 12:44

Witam,

ostatnio zainteresowałem się technologią NI Kontakta. Skłoniła mnie do tego informacja (wraz z videotutorialem) o mozliwości stworzenia "wirtualnego instrumentu" z pliku wav lub aiff zawierającego kilka kolejnych, następujących po sobie dźwięków np trąbki, zagranej pełnonutowo, ulozonej wysokosciami dzwieku.

Zrobilem tak, jak poradzil videotutorial i...nic. Kontakt odtwarza całą próbkę aiff, nie przypisując kolejnych dźwięków kolejnym klawiszom (a na tym mi zalezy, gdyz chyba nikt nie chce ciąć 20 plikow na osobne nuty).

Czy taka funkcja wogóle istnieje, czy to tylko skutek mojej nieznajomosci języka. Czy naprawde jedyna mozliwoscia jest ciecie dlugich próbke na pojedyncze dzwięki?

Dodam, ze te próbki są w formacie aiff, sciagniete z podanej tu kiedyś strony z darmowymi samplami orkiesty symfonicznej.

Kontakt jest wersja demo, moj system winXp, testowalem ta funkcje na wersji Kontakta stanalone, a nie vst.

Pozdrawiam

Mateusz Tele Telega
Pozdrawiam, Mateusz Telega

Tele.SmoothMusic.

Re: Native Instruments Kontakt

Post autor: Tele.SmoothMusic. » wtorek 30 lis 2004, 10:09

Nikt nie jest w stanie pomóc...?

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » wtorek 30 lis 2004, 15:13

...Nikt nie jest w stanie pomóc...?...

No to może ja... Ok z tego co się domyślam, to chodzi Ci o pocięcie długiej próbki na mniejsze (składowe) i rozmieszczenie ich po kolei na klawiaturze. Jeśli więc dobrze rozumuję to spróbuj to zrobić w ten sposób:

1) Załaduj pętlę/sampla do Kontakta. Po prostu Drag&drop ;)

2) Naciśnij przy instrumencie przycisk EDIT i zmień w oknie SOURCE tryb pracy z DFD na Sampler/Time Machine/Tone machine itp. To już zależy od Ciebie.

3)Wejdź w MAPPING EDITOR i zaznacz cała strefę (ZONE).

4)Przejdź następnie do LOOP EDITOR i w zakładce COMMAND wybierz opcję SLICE SAMPLE.

5)Za pomocą suwaka SLICE SENSITIVITY określasz ilość cięć. Po ustaleniu zadowalającej Cię ich ilości naciśnij przycisk CLOSE.

6)Z zakładki COMMAND wybierz opcję EXPAND SLICES TO GROUPS i określ intersujące Cię parametry tego polecenia. Naciśnij EXPAND i pojawi Ci się okno z zapisem tej posiekanej sekwencji jako plik midi.

7)Po zapisaniu tego pliku (midi) w MAPPING EDITOR powinny się pojaiwć nowe strefy odpowiadające każdej ze składowych próbek loopa/sampla. Wystarczy usunąć tylko tą początkową strefę odpowiadającej całej, nie posiekanej próbce i voila...

...powodzenia!

Pozdrawiam!

als.

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » wtorek 30 lis 2004, 15:15

......Nikt nie jest w stanie pomóc...?...

No to może ja...

Zapomniałbym!!! To działa tylko w wersji 1.5... Kontakt w wersji 1.0 nie ma opcji "slice".

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » wtorek 30 lis 2004, 18:42

.........Nikt nie jest w stanie pomóc...?...

No to może ja...

Zapomniałbym!!! To działa tylko w wersji 1.5... Kontakt w wersji 1.0 nie ma opcji "slice"....

dzieki!!!

Narazie działam na demie, testuje...to mi na pewno pomoze. Jezeli nie pomoze, odezwę się. Najlepiej, gdybys mogl podac swojego maila proszę, wtedy nie zasmiecalbym forum pytaniami na ktore pewnie kazdy Kontaktowiec zna odpowiedz :)

[addsig]

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » wtorek 30 lis 2004, 18:48

mój mail: viol8or@poczta.onet.pl

Łukasz Grzejek

Pozdrawiam i w razie czego służę pomocą.

ODPOWIEDZ