Sample przesterowanej gitary
Dyskusja na tym forum na niektóre tematy przypomina zabawę w głuchy telefon: ktoś na początku wrzuci jakiś swój problem i nigdy nie wiadomo, co na końcu wypadnie (często coś zupełnie nie związango z postawionym temetem). Człowiek czyta "porady fachowców", często stałych dyskutantów wielogwiazdkowych, z których niczego konkretnego nie możne się dowiedzieć. Tak jest w tym przypadku.
Szanujmy swój czas, szanujmy pojemność serwera EiS, który musi te teksty gdzieś pomieścić.
Tymczasem padło konkretne pytanie o sample gitary przesterowanej.
Czemu nie użyć sampli gitary w określonych zastosowaniach muzycznych ? Wyniki nierzadko są conajmniej zadawalające.
Słyszałem gdzieś brzmienia przesterowanych gitar realizowanych przez wtyczkę Steinberg Hypersonic. Są naprawdę dobre szczególnie przy dodaniu odpowiednich efektów VST.
Pozdrawiam.
Szanujmy swój czas, szanujmy pojemność serwera EiS, który musi te teksty gdzieś pomieścić.
Czemu nie użyć sampli gitary w określonych zastosowaniach muzycznych ? Wyniki nierzadko są conajmniej zadawalające.
Słyszałem gdzieś brzmienia przesterowanych gitar realizowanych przez wtyczkę Steinberg Hypersonic. Są naprawdę dobre szczególnie przy dodaniu odpowiednich efektów VST.
Pozdrawiam.
-
Re: Sample przesterowanej gitary
...Dyskusja na tym forum na niektóre tematy przypomina zabawę w głuchy telefon: ktoś na początku wrzuci jakiś swój problem i nigdy nie wiadomo, co na końcu wypadnie (często coś zupełnie nie związango z postawionym temetem). Człowiek czyta "porady fachowców", często stałych dyskutantów wielogwiazdkowych, z których niczego konkretnego nie możne się dowiedzieć. Tak jest w tym przypadku.
Pozdrawiam.
...
Chciałbym szczególnie podziękować dwóm osobom: przemalowi i JM za podejście na poziomie do problemu i za pomoc, bez zbędnego udowadniania teorii wyższości żywych instrumentów nad samplami, z której każdy z nas sobie zdaje sprawę. Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam.
...
Chciałbym szczególnie podziękować dwóm osobom: przemalowi i JM za podejście na poziomie do problemu i za pomoc, bez zbędnego udowadniania teorii wyższości żywych instrumentów nad samplami, z której każdy z nas sobie zdaje sprawę. Pozdrawiam wszystkich
Koniecznie sprawdź Virtual Gitarist Electric Edition by Steinberg.
Masz tam super riffy a nawet efekty i spokojnie możesz to wykorzystać.
Podpowiem:
na wierzchu wstaw kilka nut od żywego gitarulka i wszyscy się na nabiorą.
Dużo prawdy jest w tej dyskusji ( o dziwo ).
Jest osobną zupełnie sztuką zrobić materiał w MIDI by był jak "żywy"
Posłuchaj dema do Haliona.
Poza tym, czy wiesz jaką jedyną wadę ma automatyczny perkusista ?
Otóz nie można się z nim napić !
Masz tam super riffy a nawet efekty i spokojnie możesz to wykorzystać.
Podpowiem:
na wierzchu wstaw kilka nut od żywego gitarulka i wszyscy się na nabiorą.
Dużo prawdy jest w tej dyskusji ( o dziwo ).
Jest osobną zupełnie sztuką zrobić materiał w MIDI by był jak "żywy"
Posłuchaj dema do Haliona.
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording
przepraszam, że dałem upust moim przmyśleniom na temat samplowanych gitar
... wniosek wydawało mi się będzie czytelny - nie znalazłem żadnej biblioteki którą mógłbym uznać za przynajmniej zadawalającą (może to i moje skrzywienie gitarzysty

... wniosek wydawało mi się będzie czytelny - nie znalazłem żadnej biblioteki którą mógłbym uznać za przynajmniej zadawalającą (może to i moje skrzywienie gitarzysty

Warszawa - 'home' studio
moje skrzywienie gitarzysty
...
Się nie śmiej - to naprawdę skrzywienie gitarzysty. Tez tak mam.
Ale nawet sobie nie zdajesz sparwy z tego jak się niegitarzyści jarają brzmieniami giitarowymi z wszelkich VSTi. Dla nich to jazda bez trzymanki.
pozdrówka

Ale nawet sobie nie zdajesz sparwy z tego jak się niegitarzyści jarają brzmieniami giitarowymi z wszelkich VSTi. Dla nich to jazda bez trzymanki.
pozdrówka
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Ubershall ma bibliotekę z numetalową rzeźnia gitarową ( nie pamiętam nazwy w tej chwili)
...moje skrzywienie gitarzysty
...
bo nie znaja pelnych mozliwosci wlasnie gitary . Ale to skrzywienie chyba naturalne dla kazdego instrumentu .
no coz , nawet ZZTop posunelo sie swego czasu do uzycia takiej wersji perkusisty . Ale co do picia , nie powiedzialbym , ze to wada
pozdrawiam.

bo nie znaja pelnych mozliwosci wlasnie gitary . Ale to skrzywienie chyba naturalne dla kazdego instrumentu .
no coz , nawet ZZTop posunelo sie swego czasu do uzycia takiej wersji perkusisty . Ale co do picia , nie powiedzialbym , ze to wada

pozdrawiam.
Native Instrument wydał doskonałe urządzenie do podrasowania gitary i nie tylko - Guitar Rig. Urządzenie robi niesamowite przestery - ustawić można nawet wirtualne mikrofony i piece - potęga basu. Wersja demo na stronie producenta . Pisałem już o tym na forum jednak nikogo to nie zainteresowało. Zdaje się , że ten plugin nie chodzi przy procesorach AMD . Pentium posiada coś co nazywa sie SSE dzięki czemu ta wtyczka chodzi.
Jestem dj'em.
Zdaje się , że ten plugin nie chodzi przy procesorach AMD .
Chodzi. To kwestia obsługi SSE, a nie marki procka.
Chodzi. To kwestia obsługi SSE, a nie marki procka.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
według mnie guitar rig to kapa. można coś pokombinować z czystymi tonami, ale przestery i granie czymś takim na żywo to śmiech.
2500zł lepiej zainwestować w jakiś zestaw gitarowy (głowa,paka lub dobre combo)
2500zł lepiej zainwestować w jakiś zestaw gitarowy (głowa,paka lub dobre combo)

SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7