Sample przesterowanej gitary

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
kapelusznik
Sample przesterowanej gitary

Post autor: kapelusznik » niedziela 24 paź 2004, 11:28

Cześć wszystkim. Potrzebuję naprawdę dobrych sampli przesterowanej gitary - muzyka raczej z gatunku cięższych (metal). Byłbym bardzo wdzieczny za podanie mi miejsc na necie, z których mogłbym ściągnąć te co są free bądź zakupić te co nie są free:)

Awatar użytkownika
MATT669

Re: Sample przesterowanej gitary

Post autor: MATT669 » niedziela 24 paź 2004, 12:49

...Cześć wszystkim. Potrzebuję naprawdę dobrych sampli przesterowanej gitary - muzyka raczej z gatunku cięższych (metal). Byłbym bardzo wdzieczny za podanie mi miejsc na necie, z których mogłbym ściągnąć te co są free bądź zakupić te co nie są free:)...

czyżby szalony kapelusznik z planu 9 ??

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 24 paź 2004, 14:18

......Cześć wszystkim. Potrzebuję naprawdę dobrych sampli przesterowanej gitary - muzyka raczej z gatunku cięższych (metal). Byłbym bardzo wdzieczny za podanie mi miejsc na necie, z których mogłbym ściągnąć te co są free bądź zakupić te co nie są free:)...

tak szczerze mowiac , to radzilbym poszukac samplerow - czyli gitarzystow

Szefski

Post autor: Szefski » niedziela 24 paź 2004, 15:31

.........Cześć wszystkim. Potrzebuję naprawdę dobrych sampli przesterowanej gitary - muzyka raczej z gatunku cięższych (metal). Byłbym bardzo wdzieczny za podanie mi miejsc na necie, z których mogłbym ściągnąć te co są free bądź zakupić te co nie są free:)...

tak szczerze mowiac , to radzilbym poszukac samplerow - czyli gitarzystow ...

też kiedyś próbowałem składać jakiś metal z sampli - był to jeden z głupszych pomysłów w moim życiu.

Ale jak na prawdę chcesz to szukaj sampli rzczej płatnych przegrzeb ofererty eastwest, wizoo i inne większe firmy wypuszczające biblioteki sampli - w którejś widziałem coś takiego niestety nie zanotowałem w swojej pamięci, bo teraz sam sobie sampluje siebie hehe - a niepłatne walające się po sieci sample są w 95% wyrypane po prostu z metalowych płyt.

Ogólnie jednak raczej poszukaj sobie gitarzysty - przy umiejętnym wykorzystaniu lepiej to zabrzmi nawet przez jakiś symulator paczek i wzmacniaczy niż poukładane z sampli
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » niedziela 24 paź 2004, 16:57

...Cześć wszystkim. Potrzebuję naprawdę dobrych sampli przesterowanej gitary - muzyka raczej z gatunku cięższych (metal). Byłbym bardzo wdzieczny za podanie mi miejsc na necie, z których mogłbym ściągnąć te co są free bądź zakupić te co nie są free:)...

może tutaj ?
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 24 paź 2004, 18:17

ukladajac gitare z sampli nigdy nie bedzie ona naturalna , nie bedzie w niej tzw. feeling'u . Dlatego powaznie myslac o jakiejkolwiek muzyce , naprawde odradzam pchanie sie w takie rzeczy .

DogHead

Post autor: DogHead » poniedziałek 25 paź 2004, 09:22

...ukladajac gitare z sampli nigdy nie bedzie ona naturalna , nie bedzie w niej tzw. feeling'u . Dlatego powaznie myslac o jakiejkolwiek muzyce , naprawde odradzam pchanie sie w takie rzeczy ....

Czy dotyczy to tylko gitary?

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 25 paź 2004, 15:01

Czy dotyczy to tylko gitary?

Oczywiscie, ze nie . Nie spotkalem jeszcze imitacji tak dobrej jak oryginal w zadnej kategorii instrumentow .

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 25 paź 2004, 16:12

Oczywiscie, ze nie . Nie spotkalem jeszcze imitacji tak dobrej jak oryginal w zadnej kategorii instrumentow ....

Pozwole sobie lekko sie nie zgodzic. Chodzi o imitacje instrumentu czy imitacje gry ? Jesli chodzi o pierwsze, to sample instrumentu sa wlasnie imitacja instrumentu i to dosc wierna . Natomiast jesli chodzi o to drugie, to zalezy do czego przyrownac. Jesli chcemy z sampli sklecic imitacje Paco de Lucii, to bedzie to faktycznie raczej niemozliwe. Ale z drugiej strony kto powiedzial, ze

kapelusznik zamierza kogos imitowac ? Sciezka ulozona z sampli bedzie miala feeling... kapelusznika.

Fakt, troche sie napracuje, zeby nie brzmialo sztucznie.

Hubi

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 25 paź 2004, 16:33

Może spróbuj znaleźć dobry bank brzmień gitary elektrycznej lub akustycznej, ale nieprzesterowanej i nakładać przester nie na poszczególne sample, ale na całą ścieżkę (można użyć pluginów DX lub VST, albo wypuścić sygnał na zewnątrz komputera/samplera i przepuścić przez prawdziwe kostki gitarowe. Daje to na ogół lepsze efekty niż przesterowane sample.

Czasem warto również użyć jako źródła dźwięku nie gitary, ale czegoś innego: np. prawdziwie ciężkie brzmienie można uzyskać przesterowując brzmienia kontrabasu, albo syntetyczne brzmienia bogate w harminiczne. Czasem może to dać efekty bardziej naturalne, niż prawdziwa gitara.

powodzenia

ODPOWIEDZ