Cubase VST32, Win XP - latencja MIDI?!

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
student
Cubase VST32, Win XP - latencja MIDI?!

Post autor: student » poniedziałek 04 paź 2004, 18:42

Witam.

Komputer z zainstalowaną tanią kartą MiNT na chipie CMI, system XP i Cubase 32, praca wyłącznie w MIDI z zewnętrznym instrumentem. Problem ploega na opóżnieniu występującym przy nagrywaniu zdarzeń midi - nagrywają się z opóżnieiniem względem tego, co podaje metronom MIDI clik, tzn. wstukuję równo, a odtwarzanie względem metronomu jest opóżnione dużo - przekracza szesnastkę przy tempie 120. Zjawisko występuje przy korzystaniu z każdego z dostępnych w opcjach sterowników, znikło raz po komendzie Reset Devices, ale teraz to nie pomaga. Co trzeba ustawić? Zaznaczam, że nie chodzi o audio - nie ten sprzęt, ale o prostą współpracę z zewnętrznym keyboardem.

Pozdr.

Ps.

Kocham Atari!

ted

Re: Cubase VST32, Win XP - latencja MIDI?!

Post autor: ted » poniedziałek 04 paź 2004, 20:23

...Witam.

Komputer z zainstalowaną tanią kartą MiNT na chipie CMI, system XP i Cubase 32, praca wyłącznie w MIDI z zewnętrznym instrumentem. Problem ploega na opóżnieniu występującym przy nagrywaniu zdarzeń midi - nagrywają się z opóżnieiniem względem tego, co podaje metronom MIDI clik, tzn. wstukuję równo, a odtwarzanie względem metronomu jest opóżnione dużo - przekracza szesnastkę przy tempie 120. Zjawisko występuje przy korzystaniu z każdego z dostępnych w opcjach sterowników, znikło raz po komendzie Reset Devices, ale teraz to nie pomaga. Co trzeba ustawić? Zaznaczam, że nie chodzi o audio - nie ten sprzęt, ale o prostą współpracę z zewnętrznym keyboardem.

Pozdr.

Ps.

Kocham Atari! ...

**********************Od tygodnia walczę z podobnym problemem .Mam nowego kompa P4 3000 i Emulatora X Studio / nasz typ w EiS 09/04 / , prawdopodobnie to kwestia sterowników lub jakiegoś konfliktu z płytą główną.J utro wgrywam nowe sterowniki - zobaczymy

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 04 paź 2004, 21:52

, prawdopodobnie to kwestia sterowników lub jakiegoś konfliktu z płytą główną.J utro wgrywam nowe sterowniki - zobaczymy

...

Mam to samo. Moja konfiguracja: Atlon 2000+ na MSI z KT400, karta Emu E-card (jeszcze - czekam na Firepoda) i Cubase VST 5.1 (legalny, z kluczem). Moja opinia jest taka, że to problem na linii Cubase VST - Win XP. Miałem kiedyś '98, wszystko było ok. Przez chwilę testowałem na Win 2000 i też było spoko (chyba...), oczywiście wszystko na tych samych gratach. Krzaczy się tylko na XP.

Może Steinberg dorobi jakąś łatkę, choć mam wrażenie, że położyli wałek na użytkowników C.VST, bo to już przeżytek, złom i próchno, porównując do SX 3.0. Ale zobaczymy. Przynajmniej dla użytkowników Emulatora powinni...

Pozdro - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » wtorek 05 paź 2004, 10:40

Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
SONATA

Post autor: SONATA » środa 27 paź 2004, 00:00

...Witam.

Pozdr.

Ps.

Kocham Atari! ...

Opóźnienie nie jest powodem złego PC , sterowników lub karty muzycznej. Ja pracowałem na PC 166 byle jaka karta, było ok.

Propozycja: należy dobrze skonfigurować program Cubase.

Pozdr.
muzyk z zawodu

Slavecky

Post autor: Slavecky » środa 27 paź 2004, 00:29

Ja na RME HDSP 9632 mam to SAMO ... Zmieniłem instrument (klawisze) :) Rolanda, nawet egzemplarz karty ... akurat dzisiaj włożyłem ją do innego kompa. Jest to samo tzn. komunikaty midi są nagrywane z opóźnieniem ok. 1/16 . Denerwujące to jest... Z tym "ignoreportfilter" to jeszcze nie próbowałem... ale jak włożyłem kartę do innego kompa z innym softem (SONAR) również na ASUS'ie to jest to samo.

Moja płyta to ASUS p4p800 ... narka

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 29 paź 2004, 00:40

ASIO dzieciaczki ASIO :))))

Bądź szybki komputer z WDM....

Kiedyś myslałem że opóźnienie nie dotyczy midi ale sie zdziwiłem...

Na asio wszystko poszło gładziutko

Teraz na Athlonie 64 i szybkiej płycie z duż ilościa ramu na zintegrowanej karcie przy WDM'ach uzyskałem opóźnienie rzędu 20ms....czuć ale bardzo minimalnie...

niestety nie na cubase:))))

tylko na flstudio

Sequoia zniwelowała mi do 1ms.....

trzeba grzebac w ustawieniach buforów i latencji a zawsze cos się poprawi

ODPOWIEDZ