Sonar - obróbka audio

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Szymfonia
Sonar - obróbka audio

Post autor: Szymfonia » piątek 20 sie 2004, 13:29

Czy ktoś może mi udzielić informacji czy w sonarze 2.1 można przesuwać dźwięki w trackach audio, coś na zasadzie kwantyzacji?

Chodzi mi o to, że gram podkład na gitarze np ćwierćnuty i któraś jest nierówno , czy można to poprawić na zasadzie edycji.

Sorry za pytanie, ale nie mogę sam dojść jak to się robi. Widziałem natomiast przykłady w cubasie, jak tworzy sie hitpoints itd.

Czy w tym programie SONAR można zrobić ?

Pozdrawiam
Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.

Awatar użytkownika
go

Re: Sonar - obróbka audio

Post autor: go » sobota 21 sie 2004, 00:14

......Czy ktoś może mi udzielić informacji czy w sonarze 2.1 można przesuwać dźwięki w trackach audio, coś na zasadzie kwantyzacji?

Chodzi mi o to, że gram podkład na gitarze np ćwierćnuty i któraś jest nierówno , czy można to poprawić na zasadzie edycji.

Sorry za pytanie, ale nie mogę sam dojść jak to się robi. Widziałem natomiast przykłady w cubasie, jak tworzy sie hitpoints itd.

Pozdrawiam ...

FACHOWCY ODEZWIJCIE SIĘ PROSZĘ !!!! ...

w oknie edycyjnym masz taką kostkę w kratkę jak włączysz program to ona jest wciśnięta musisz ją wyłączyć następnie nożycami przecinasz track na początku miejsca od którego chcesz przesunąć nierówo zagrane miejsce i przecinasz na końcu tej nierówności następnie łapiesz za to odcięte miejsce najeżdżając strzałką na nie i wciskasz prawy klawisz myszki i tak trzymając przesówasz w dowolne miejsce i puszczasz po tym wyświetli się okno z zapytaniem czy chcesz to zrobić robisz ok i wszystko gra mam nadzieję że coś z tego wiesz .Powodzenia Go

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » sobota 21 sie 2004, 23:49

.........Czy ktoś może mi udzielić informacji czy w sonarze 2.1 można przesuwać dźwięki w trackach audio, coś na zasadzie kwantyzacji?

Pozdrawiam ...

FACHOWCY ODEZWIJCIE SIĘ PROSZĘ !!!! ...

w oknie edycyjnym masz taką kostkę w kratkę jak włączysz program to ona jest wciśnięta musisz ją wyłączyć następnie nożycami przecinasz track na początku miejsca od którego chcesz przesunąć nierówo zagrane miejsce i przecinasz na końcu tej nierówności następnie łapiesz za to odcięte miejsce najeżdżając strzałką na nie i wciskasz prawy klawisz myszki i tak trzymając przesówasz w dowolne miejsce i puszczasz po tym wyświetli się okno z zapytaniem czy chcesz to zrobić robisz ok i wszystko gra mam nadzieję że coś z tego wiesz .Powodzenia Go ...

Jest to metoda, ale chyba nie o taką mi chodzi. Rozumiem że track można pociąć na części i przesuwać dźwięki w dowolne miejsce.

Czy jednak nie ma innego sposobu ? Czegoś na zasadzie kwantyzacji tak jak w midi ? Poprzez zaznaczenie szczytów dźwięków, a następnie wyrównanie ich do siatki ?

Czy ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł ?

Czemu służy tzw groove clips ?

Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » niedziela 22 sie 2004, 00:41

...

a te szczyty zaznaczasz automatycznie czy ręcznie? jeśli ręcznie to jak dla mnie nie ma różnicy między zaznaczaniem szczytów a cięciem tracku na kawałki. a jak już to zrobisz - zaznaczasz track lub jego fragment i kwantyzujesz tak jakby to było midi. jeśli są jakiekolwiek przerwy między poszczególnymi dźwiękami ja czasami używam funkcji remove silence (ostrożnie z ustawieniami) i w ten sposób ścieżka jest pocięta na kawałki automatycznie. potem kwantyzuję i jest przeważnie ok.

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » niedziela 22 sie 2004, 00:45

......

aha - i jeszcze czasami tak wyrównany track trzeba przesunąć lekko "w lewo" :)

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » poniedziałek 23 sie 2004, 09:54

.........

aha - i jeszcze czasami tak wyrównany track trzeba przesunąć lekko "w lewo" :)...

Mam złą passę, bo poojawił sie nowy problem. Nagrałem track, potem go posciąłem na części (splitem). Wybrałem te które mnie zadawalały i kiedy chciałem z tych części zmontować nowy track, okazało się że w nowej ścieżce gra inny fragnment tracku. Fragment po kolejnym skopiowaniu za nim, zaczyna się od innego miejsca niż był cięty. Czy Wy coś z tego rozumiecie ? Wcześniej nie miałem takich problemów, kiedy przestawiałem klocki.

Pozdrawiam

bujanylas

Post autor: bujanylas » poniedziałek 23 sie 2004, 11:06

Może podczas zgrywania ścieżek na którejś kliknęłeś nie tam gdzie trzeba (albo nie kliknęłeś) solo, mute...hę?

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » poniedziałek 23 sie 2004, 11:23

...Może podczas zgrywania ścieżek na którejś kliknęłeś nie tam gdzie trzeba (albo nie kliknęłeś) solo, mute...hę?...

To juz sprawdzałem. Problem polega na tym, że jeśli mam ścieżkę postaci abcdef, wycinam z tego cd, to po skopiowaniu lub przeciągnięcu tego fragmentu do czystego tracku fragment ten zmienia swoje punkty cięcia i zamiast cd mam np. bc

bujanylas

Post autor: bujanylas » poniedziałek 23 sie 2004, 11:31

A tempo w każdym miejscu na multitraku masz ustawione identyczne?

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » poniedziałek 23 sie 2004, 14:08

Fragment po kolejnym skopiowaniu za nim, zaczyna się od innego miejsca niż był cięty. Czy Wy coś z tego rozumiecie ? .

Pozdrawiam ...

przy kopiowaniu metodą "przeciągnij upuść" nie powinno być tych problemów.

ODPOWIEDZ