Cubase SX2 a płyta główna ABIT NF7

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
robbed
Cubase SX2 a płyta główna ABIT NF7

Post autor: robbed » środa 18 sie 2004, 02:55

Slyszalem, ze plyty z chipsetem NFORCE moga robic problemy podczas pracy z Cubase. Mam plyte ABIT NF7 i taki problem, ze po nagraniu jakiegos motywu za pomoca klawiatury midi, zapisane nuty graja przy odtwarzaniu tak jakbym zrobil im jakis dziwny quantize. Graja sobie po prostu jak im sie podoba :/

czy oprocz tego, ze moze to byc wina plyty glownej jest cos jeszcze co moze powodowac taki stan rzeczy ?

Czy wszystkie plyty Abit NF7 tak sie zachowuja ?

Czy jak wymienie na inna NF7 to jest szansa, ze ona bedzie sie zachowywala normalnie ?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bullet

Re: Cubase SX2 a płyta główna ABIT NF7

Post autor: bullet » środa 18 sie 2004, 08:04

Niestety chyba są takie problemy, skoro już kilka razy ten problem był poruszany na forum. Sam widziałem płytę na nForce i robiła problemy z dźwiękiem nawet przy odtwarzaniu plików avi (nie chodzi o brak kodeków). Może problem tkwi w ustawieniach biosu. Ciężko mi powiedzieć, bo nie mam takiej płyty. Wymiana płyty na taką samą wg mnie nic nie da.

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » środa 18 sie 2004, 08:21

...Slyszalem, ze plyty z chipsetem NFORCE moga robic problemy podczas pracy z Cubase. Mam plyte ABIT NF7 i taki problem...

Może to nie jest wina Cubase tylko twojej karty muzycznej, która gryzie się z powyższym chipsetem. Spotkałem sie z takimi sytuacjami...

robbed

Post autor: robbed » środa 18 sie 2004, 10:34

No to troche sie teraz podlamalem :/ A jesli chodzi o karte to mam Audigy 1+Kx. Moze wiec to te kX maja focha ? ;)

No nic bede kombinowal dalej... moze jakims cudem znajdzie sie inna przyczyna niz plyta glowna.

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » środa 18 sie 2004, 11:47

...No to troche sie teraz podlamalem :/ A jesli chodzi o karte to mam Audigy 1+Kx. Moze wiec to te kX maja focha ? ;)

No nic bede kombinowal dalej... moze jakims cudem znajdzie sie inna przyczyna niz plyta glowna....

Wiedząc teraz że masz kartę muzyczną SB Audigy postawioną na Kx...

Myślę, ze chipset twojej płyty nie ma nic wspólnego z tym problemem. SB raczek robi uniwersalne karty - raczej nie spotkałem się z problemami z kartą Audigy (nie dotyczy to programów muzycznych). Myślę, że źle skonfigurowałeś Kx.

Uf z tym SBlasterem.

Na przyszłość gdy będziesz pragnął zminić kartę muzyczną lepiej dowiedz się czy dana karta bedzie obsługiwała Chipset twojej płyty głównej. Nie każda karta zadziała stabilnie...pod N FORCE

Grey

Post autor: Grey » środa 18 sie 2004, 13:08

Miałem podobny problem, gdy przez chwilę używalem klawiatury midi na usb "Midiman Radium 61". Nuty były zapisywane z opóźnieniem i jakoś dziwnie poprzestawiane.

Przy korzystaniu z wejscia midi, karty WT192X problem znikł, więc przypuszczam że to "zaleta" interfejsu USB-MIDI tej klawiaturki, bądź jakiś bug w sterownikach do niej.

Pozdrawiam
eis, eis, baby!

ODPOWIEDZ