Soft do generowania sampli

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Sempoo
Soft do generowania sampli

Post autor: Sempoo » poniedziałek 10 maja 2004, 15:31

Używam Stomper Hyperion do tworzenia sampli perkusyjnych [zwłaszcza stopy], czy ktoś mógłby mi polecić jeszcze coś? Mam na myśli sample efektowe, hihaty, crashe.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
alius

Re: Soft do generowania sampli

Post autor: alius » poniedziałek 10 maja 2004, 21:27

...Używam Stomper Hyperion do tworzenia sampli perkusyjnych [zwłaszcza stopy], czy ktoś mógłby mi polecić jeszcze coś? Mam na myśli sample efektowe, hihaty, crashe....

Czy mozna generowac sample....??????? ;)

A jesli chodzi Ci o dobry syntezator generujacy przyzwoite perkusyjnych to mi sie bardzo dobrze bawi na Waldorf Attack i refx quadraSID. Bo chyba o tego typu brzmienie Ci chodzi... Jezeli zalezy Ci jednak na bardziej klubowym i mocniejszym brzmieniu (tec/house/dance) to polecam sample cd House Worx!

demo wyzej wymienionego i wielu innych...

http://www.bestservice.de/detail.asp?uid=480724a213p25p122p246&lng=3&area=2&group=2&typ=1&idx=517&flg=grp

SoundManiac

Post autor: SoundManiac » wtorek 11 maja 2004, 02:16

Polecam freewarowy Drumatic 22, link jest gdzies na forum, takiego ślicznego gufna dawno nie wykręciłem !!! Dudni i żezi zajebiście !!!! Niby profesjonalne produkty róznych dziwnych firm nie dadzą ci nawet ćwierci takiej radości tworzenia różnych obrzydliwych ( i fajnie brzmiących zarazem) próbek )

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » wtorek 11 maja 2004, 12:36

Sound Forge.

Wszystkie maszynki do generowania sampli sa ograniczone do stosowanej przez nich syntezy, maja tez parametry ograniczone do pewnych wartosci. Tego problemu nie ma w SF.

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » wtorek 11 maja 2004, 19:01

A niby co, sample można tylko 'samplować' skądinąd? Ktoś przecież siedział i mozolnie tworzył różne kolekcje na CD, ktore potem można kupić.

SoundForge? Używam CEP'a, jak w SF wytworzyć np. crasha?
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

rt_of_vnt

Post autor: rt_of_vnt » wtorek 11 maja 2004, 22:22

... no nie ...

Już dziwniejszego pytanie nie mogłeś zadać ...

Jak to jak robią - normalnie - biorą instrumenty (prawdziwe albo elektroniczne) i grają. Ktoś to nagrywa, obrabia i tak powstają ...
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/3526.html

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 12 maja 2004, 10:03

...... no nie ...

ok... nie wiem czy to sie tyczy mojego pytania: "czy mozna generowac sample". Jesli tak to troche mnie nie zrozumieliscie... Ja wiem jak powstaja sample cds, jedynie mnie interesuje czy mozna w stosunku do slowa "sampel" uzyc slowa "generowac". Owszem mozna nagrac, odtworzyc, obrobic, edytowac...itp.itd. Ale generowac... hmm... zawsze mi sie to pojecie kojarzylo np. z generowaniem dzwieku, czyli z wszelakim dzialaniem majacym na celu wytworzenie z "niczego" np. za pomoca dowolnej syntezy dzwiek... ktory moze potem zostac nagrany i DOPIERO wtedy powstaje probka/sampel.... :]:]:]

Pozdro

als

rt_of_vnt

Post autor: rt_of_vnt » środa 12 maja 2004, 14:49

nie ... to było do sempoo ....
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/3526.html

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 12 maja 2004, 16:42

...nie ... to było do sempoo .......

hahaha! A to przepraszam... :D:D:D

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » czwartek 13 maja 2004, 15:16

...... no nie ...

Jak to jak robią - normalnie - biorą instrumenty (prawdziwe albo elektroniczne) i grają. Ktoś to nagrywa, obrabia i tak powstają ......

Sam nawet tak robiłem - brałem gotowe sample perkusji rockowej i je odpowiednio modyfikowałem [w CoolEdit z wtyczkami].

Ale powiedz mi, czy np. TR808 używa sampli perkusyjnych, czy raczej je sam generuje? Poza tym napisałeś, że 'biorą instrumenty [...] elektroniczne' - a tam jak są tworzone te dźwięki?

Sampel to plik dźwiękowy, który jest ODTWARZANY przez odpowiednie urządzenie a nie GENEROWANY. Lecz oczywiście najpierw trzeba taki sampel WYGENEROWAĆ [stworzyć, zrobić, czy jak sobie chcesz], bądź WYCIĄĆ z innych źródeł [radio, inny utwór].

generowanie=tworzenie, nieprawdaż?

A może wysłać Wam parę sampli WYGENEROWANYCH przeze mnie?

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

ODPOWIEDZ