Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
doberski
Powiększyć okienko VST
autor: doberski » niedziela 25 kwie 2004, 11:02
Nie wiem czy inni uzutkownicy instrumentów i efektów vst mają podobny problem,ale czasem denerwuje mnie interfejs niektórych wtyczek. Nie dość że okienko malutkie, to jeszcze mikroskopijne przyciski i pokrętła. Czy istnieje zatem możliwośc powiększenia okienek wyswietlanych instrumentów ??Jezeli to coś wnosi do sprawy to pracuje na cubase sx 1.06 a monitor ma 17 cali.....
Tylko niech nikt nie pisze żebym kupił większy monitor
hmmmmmmmm..............
-
cichydd
autor: cichydd » niedziela 25 kwie 2004, 17:04
A mnie w drugą stronę denerwują wielkie interfejsy programów NI. Np Kontakt czy Battery - nie sa ani sklaowalne ani nie mają przesuwanych pasków po bokach a załaniają cały cholerny ekran części parametrów w ogóle nie widać. Oczywiście 800x600 to nie jest rozdzielczość zawodowa ale ja wolę 100 Hz od dużej rozdzielczości i mam nieduży monitor pomocniczy do pluginów. Dla mnie to dziadostwo.
-
MB
autor: MB » niedziela 25 kwie 2004, 18:13
Niestety, ani powiększyć ani pomniejszyć nie da rady. Co więcej, sama wtyczka nie może zmienić rozmiaru okienka w trakcie swojego działania, bo nie pozwala na to API graficzne od VST. Obu kolegom polecam jeden niezawodny sposób na za duże lub za małe interfejsy użytkownika - zmienić rozdzielczość karty graficznej stosownie do możliwości swojego wzroku i upodobań.
-
cichydd
autor: cichydd » niedziela 25 kwie 2004, 21:56
Zdaje się że jedną z nowości w Logicu 6 jest dowolne skalowanie okien pluginów. W Emagicu pomysleli.
-
MB
autor: MB » poniedziałek 26 kwie 2004, 01:21
Zdaje się że jedną z nowości w Logicu 6 jest dowolne skalowanie okien pluginów. W Emagicu pomysleli....
Zapewne dotyczy to własnych wtyczek Logica, czyli jak zwykle pomyśleli owszem, ale o sobie

-
szkudlik
autor: szkudlik » poniedziałek 26 kwie 2004, 08:25
....zmienić rozdzielczość karty graficznej stosownie do możliwości swojego wzroku i upodobań....
...albo uzyc jednego z wynalazkow M$ - czyli "szkla powiekszajacego" (w Windozach 2000: Menu Start -> Programs -> Accesories -> Accessibilty-> Magnifier, nie mam pojecia jak to jest po Polskiemu).
Dziala kiepsko jak to zwykle z takimi bywa, ale pozwala precyzyjnie klikac w pojedyncze pixelki.
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
-
WG - Posty:1235
autor: WG » poniedziałek 26 kwie 2004, 14:39
Faktycznie świetny pomysł z tym powiększaniem. Niestety nie widziałem tego w Logicu. Niektóre pluginy potrafią zająć cały ekran a przeskakiwanie pomiędzy okienkami staje się czasami uciążliwe.
Podsunęliście mi super pomysł, który wykorzystam chyba w opracowywanym przez ze mnie projekcie.
Podejrzewam, że sprawa nie będzie łatwa bo trzeba będzie przeliczać współrzędne w zależności od powiększenia i stosować któryś z filtrów graficznych (B-Spline, Lanczos) na wyjściu, który nie będzie powodował dużego przeciążenia CPU tą operacją graficzną.
Pozdrawiam
-
cichydd
autor: cichydd » poniedziałek 26 kwie 2004, 16:43
...Faktycznie świetny pomysł z tym powiększaniem. Niestety nie widziałem tego w Logicu.
O ile sobie przypominam to ta featura jest dostepna pod OSX. Takie kiedys były newsy w zapowiedziach Logica szóstki.
-
doberski
autor: doberski » poniedziałek 26 kwie 2004, 20:52
Podsunęliście mi super pomysł, który wykorzystam chyba w opracowywanym przez ze mnie projekcie.
hmm brzmi tajemniczo , ale mam nadzieje ze podzielisz sie z nami owocami twojego tajemniczego projektu...........dodam ze czekam z niecierpliwoscią
hmmmmmmmm..............
-
doberski
autor: doberski » poniedziałek 26 kwie 2004, 20:57
A może zwrócic się bezpośrednio do najwiekszych na rynku tj do steinberga(w końcu wynalazca technoligi VST) i innych aby zaimplementowali w swoiich produktach technologie pozwalającą na przeskalowanie interfejsów wtyczek???
hmmmmmmmm..............