Halion & AKAI
Siema - mam pytanko do kogos kto sie zna na Halionie.. otóz jak tam ukladac swoje programy ( po zapisaniu .fxp ) z sampli z płyt AKAI zrobionych na WAV.. czyli mam np. folder jakis tam z jednym instrumentem ( z 30 sampli - kazdy w innej tonacji ) i chce sobie to poukladac na halionie.... sam tego nie zrobie bo nie znam tej kolejnosci - jest jakis sposob na to albo cos ? :( proszę o pomoc - mam 4 firmowe cd do haliona i jestem z nich zadowolony - teraz chciałbym zacząc uzyawac moich akai na halionie.... a moze zna ktos jakis inny sampler/sposób zeby to zrobic ?
Re: Halion & AKAI
chodzi mi poprostu o to zebym mógł grac klawiszem na całym instrumencie :) a nie tylko na jedej próbce ( c5 ) :( wiecie o co chodzi ?
Przyznam, że układanie 'brzmień' z plików wav to dosyć długotrwałe zadanie... Jeżeli pozwolisz, to wypowiem się na temat używania Kontaktu, gdyż Halion nie znam- chociaż jestem pewien, że jest wiele podobieństw...
Po pierwsze, do układania 'brzmień' przyda się jakiś prosty, darmowy tuner... ja używam AP instrument tuner i do tego typu zadań bardzo się przydaje... Sprawdź pierwszy plik wav na tunerze i przejdź do wykresu w Halionie (podejrzewam, że ma się to podobnie jak w kontakcie) na którym osią X jest wysokość dźwięku, a osią Y siła naciśnięcia klawisza midi... Jeżeli masz już 'wyselekcjonowaną' przy pomocy tunera grupę dźwięków o tej samej wysokości dźwięku i innej ekspresji, zaimportuj je (lub przeciągnij- w każdym programie jest inaczej) na powyżej opisaną 'mapę'... teraz sprawdź, jaką wysokość dźwięku posiadają 'kolejne' sample w katalogu (rzadko bywa tak, że dla każdego dźwięku przypadają osobne sample)... musisz teraz 'rozciągnąć' na wykresie ustawione warstwowo pliki .wav tak, aby wypełnić lukę do następnego sampla, tzn np. jeżeli na oktawę przypada jeden sampl 'c' (lub jego kilka warstw), to dany plik wav importujesz na bazowe 'c' i rozciągasz jego prawą granicę na wykresie aż do h... potem importujesz kolejne 'c'... i tak aż do zbudowania całego brzmienia z wypełnieniem luk, w których to sampler korzystając z bazowych dźwięków tworzyć będzie również te przypadające na 'lukę'. Potem tylko zapisujesz to w postaci instrumentu haliona (czyli .fxp) i gotowe. Jeżeli nie masz nigdzie napisane jak ustawić 'głośnościowo' warstwy, to niestety musisz zrobić to według uznania- jeżeli nie ma różnych sampli dla różnej siły naciśnięcia klawiszy, to prościej dla Ciebie... Sorry, że trochę opisałem to w sposób zagmatwany, ale mam nadzieję, że choć trochę Tobie to pomoże.
Po pierwsze, do układania 'brzmień' przyda się jakiś prosty, darmowy tuner... ja używam AP instrument tuner i do tego typu zadań bardzo się przydaje... Sprawdź pierwszy plik wav na tunerze i przejdź do wykresu w Halionie (podejrzewam, że ma się to podobnie jak w kontakcie) na którym osią X jest wysokość dźwięku, a osią Y siła naciśnięcia klawisza midi... Jeżeli masz już 'wyselekcjonowaną' przy pomocy tunera grupę dźwięków o tej samej wysokości dźwięku i innej ekspresji, zaimportuj je (lub przeciągnij- w każdym programie jest inaczej) na powyżej opisaną 'mapę'... teraz sprawdź, jaką wysokość dźwięku posiadają 'kolejne' sample w katalogu (rzadko bywa tak, że dla każdego dźwięku przypadają osobne sample)... musisz teraz 'rozciągnąć' na wykresie ustawione warstwowo pliki .wav tak, aby wypełnić lukę do następnego sampla, tzn np. jeżeli na oktawę przypada jeden sampl 'c' (lub jego kilka warstw), to dany plik wav importujesz na bazowe 'c' i rozciągasz jego prawą granicę na wykresie aż do h... potem importujesz kolejne 'c'... i tak aż do zbudowania całego brzmienia z wypełnieniem luk, w których to sampler korzystając z bazowych dźwięków tworzyć będzie również te przypadające na 'lukę'. Potem tylko zapisujesz to w postaci instrumentu haliona (czyli .fxp) i gotowe. Jeżeli nie masz nigdzie napisane jak ustawić 'głośnościowo' warstwy, to niestety musisz zrobić to według uznania- jeżeli nie ma różnych sampli dla różnej siły naciśnięcia klawiszy, to prościej dla Ciebie... Sorry, że trochę opisałem to w sposób zagmatwany, ale mam nadzieję, że choć trochę Tobie to pomoże.
hmm no sproboje ale musze pierw zessac skąs to narzędzie o którym pisales... dzięki za fatyge :)
Zerknij na www.gitara.pl- jeżeli się nie mylę, to tam to znajdziesz... Chociaż z drugiej strony, nieważne jest, jaki to tuner- ważne, żeby działał- zawsze można też mieć 'absoluta' w uchu
ja do takich spraw technicznych wolę jednak tuner.

link się zepsuł przez '-' więc podam jeszcze raz: www.gitara.pl
http://www.hitsquad.com/smm/programs/AP_Guitar_Tuner/
tutaj jest - na gitara.pl ciezko znalesc :) zaraz bede testował
tutaj jest - na gitara.pl ciezko znalesc :) zaraz bede testował
Przerobiłeś akai na wav?
Halion bez problemu zaimportuje akai, a przecież o to Tobie chodzi?
Halion bez problemu zaimportuje akai, a przecież o to Tobie chodzi?
...Przerobiłeś akai na wav?
Halion bez problemu zaimportuje akai, a przecież o to Tobie chodzi?...
No właśnie. Importując obce formaty (np. Akai, czy SF2) do Haliona można decydować czy pobierzesz cały bank (wiele instrumentów), czy pojedyńczy instrument (czyli kilka lub kilkanaście uporządkowanych sampli) czy teź pojedyńcze sample - wystarczy kliknąć na przycisk w IMPORT w odpowiedniej kolumnie.
pozdrawiam
Halion bez problemu zaimportuje akai, a przecież o to Tobie chodzi?...
No właśnie. Importując obce formaty (np. Akai, czy SF2) do Haliona można decydować czy pobierzesz cały bank (wiele instrumentów), czy pojedyńczy instrument (czyli kilka lub kilkanaście uporządkowanych sampli) czy teź pojedyńcze sample - wystarczy kliknąć na przycisk w IMPORT w odpowiedniej kolumnie.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
no taak byc moze mozna ale ja mam tylko WAV ( tak dostalem ) sample są poukladane w folderach o nazwie Partition ABC.../podfolder - są to oczywiscie AKAI zgrane na WAV za pomocą CD Extract - i raczej moj halion tego nie robi ( halion 1.0 ) chyba ze mozna zrobic WAV - AKAI ? :>