Sound Forge 6.0 problem z zapisywaniem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
MARGO
Sound Forge 6.0 problem z zapisywaniem

Post autor: MARGO » poniedziałek 09 lut 2004, 15:32

Witam,

Gdy otworzę plik w SF6.0 i dokonam modyfikacji to nie mogę zapisać w nim zmian, pokazuje się okno informujące o jakimś błędzie. Muszę zapisywać jako nowy plik, w poprzednich wersjach nie było takich problemów. Czy ktoś wie dlaczego tak jest i czy można to jakoś zmienić. Szukałem w opcjach ale nic nie znalazłem.

Gizmo

Re: Sound Forge 6.0 problem z zapisywaniem

Post autor: Gizmo » poniedziałek 09 lut 2004, 15:50

...Witam,

Gdy otworzę plik w SF6.0 i dokonam modyfikacji to nie mogę zapisać w nim zmian, pokazuje się okno informujące o jakimś błędzie. Muszę zapisywać jako nowy plik, w poprzednich wersjach nie było takich problemów. Czy ktoś wie dlaczego tak jest i czy można to jakoś zmienić. Szukałem w opcjach ale nic nie znalazłem....

Nie bagatelizowałbym sprawy na etapie "jakiegoś błędu" bowiem kluczem do rozwiązania może być/jest treść komunikatu o błędzie. Zobacz czy plik, który otwierasz nie posiada przypadkiem atrybutu "tylko do odczytu".

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MARGO

Post autor: MARGO » poniedziałek 09 lut 2004, 16:06

Zobacz czy plik, który otwierasz nie posiada przypadkiem atrybutu "tylko do odczytu".

Pozdrawiam...

Też o tym pomyślałem na początku ale jednak nie jest "tylko do odczytu",

Ta sama operacja w SF 4.5 wykonywana jest bez problemu. Zauważyłem że niezależnie co robię na pliku w SF 6, aby zapisać zmiany trzeba przyciąć go na początku i na końcu - wtedy zapisuje. Nie wiem o co chodzi.

Gizmo

Post autor: Gizmo » poniedziałek 09 lut 2004, 21:23

...Zobacz czy plik, który otwierasz nie posiada przypadkiem atrybutu "tylko do odczytu".

Pozdrawiam...

Też o tym pomyślałem na początku ale jednak nie jest "tylko do odczytu",

Ta sama operacja w SF 4.5 wykonywana jest bez problemu. Zauważyłem że niezależnie co robię na pliku w SF 6, aby zapisać zmiany trzeba przyciąć go na początku i na końcu - wtedy zapisuje. Nie wiem o co chodzi....

A jeśli chodzi o treść błędu ?

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » wtorek 10 lut 2004, 12:58

Jedynym przyczyną z jaką się spotkałem, powodującą problem z zapisem w SF, było używanie tego pliku przez inne aplikacje. Sprawdź czy napewno wszystko pozamykałeś.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MARGO

Post autor: MARGO » piątek 13 lut 2004, 17:43

Otóż dokładnie to sprawdziłem i jest tak:

Gdy coś wytnę w kawałku albo wyciszę to mogę zapisać zmiany, natomiast gdy odszumię albo znormalizuję pojawia się komunikat:

AN ERROR OCCURRED WHILE SAVING ONE OR MORE FILES.

THE FILE COULD NOT BE CREATED.

Z angielskiego jestem słaby i nie wiem co to dokładnie znaczy.

Gizmo

Post autor: Gizmo » piątek 13 lut 2004, 21:24

...Otóż dokładnie to sprawdziłem i jest tak:

Gdy coś wytnę w kawałku albo wyciszę to mogę zapisać zmiany, natomiast gdy odszumię albo znormalizuję pojawia się komunikat:

Z angielskiego jestem słaby i nie wiem co to dokładnie znaczy....

Czy do odszumiania i normalizacji używasz zewnętrznych pluginów ? Masz pełną wersję SF 6.0 ?

Gizmo

Post autor: Gizmo » piątek 13 lut 2004, 21:27

......Otóż dokładnie to sprawdziłem i jest tak:

Z angielskiego jestem słaby i nie wiem co to dokładnie znaczy....

Komunikat mówi niewiele: "Wystąpił błąd podczas zapisywania jednego lub większej ilości plików. Plik nie może zostać utworzony".

WG

Post autor: WG » piątek 13 lut 2004, 22:00

1. W jakim trybie edytujesz ten plik (edycja bezpośrednia na pliku (brązowy podgląd czy edycja na pliku wczytanym do pamięci niebieski podgląd) ?

Ja bym proponował pracę na pliku wczytanym do pamięci roboczej SF.

2. A może źle zlokalizowany jest katalog roboczy Sound Forge tzw. temp.

Można go ustawić w preferencjach.

3. Może masz coś nie tak z systemem plików. Może jakieś błędy.

4. Zrób test i zobacz czy ten plik można zapisać na dyskietkę. Jeżeli na dyskietkę plik jest zapisywany poprawnie to widzę tu jakiś problem z twoim systemem plików.

5. A może polskie literki zawadzają. Różne programy różnie reagują na wschodnie znaki diakrytyczne. Czasami przeszkodą może okazać się polskie ąćęłńóśźż w nazwie katalogu

No i na koniec sorry, że zakończę to tym stwierdzeniem.

Jeżeli NIE JEST TO LEGAL to zapomnij o jakiejkolwiek prawidłowej pracy tychże programów i pogódź się z tym faktem.

Awatar użytkownika
MARGO

Post autor: MARGO » sobota 21 lut 2004, 14:02

Dzięki za porady, próbowałem z wszystkim co radziliście, ale niestety nic nie pomogło. Jakoś będę się męczył. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ