Kolejny plugin, a jakość próbki

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
MB
Re: Kolejny plugin, a jakość próbki

Post autor: MB » poniedziałek 19 sty 2004, 02:03

...Z zasady każde urządzenie dodane do szeregu obniża jakość(pluginy też) dodając np.: szum własny(cyfrowy czy analogowy)....Przy cyfrówce dodawany jest szum maskujący,zmniejsza się też rzeczywista rozdzielczość bitowa próbki( rzecz wraz z kolejnymi operacjami nieunikniona)....

A właśnie, że nie. Operacja filtracji nie dodaje żadnego szumu, a rozdzielczość próbki bynajmniej się nie zmniejsza, zazwyczaj operacje wykonywane są z precyzją znacznie przewyższającą rozdzielczość sygnału (32 bity zmiennoprzecinkowo to 1600dB dynamiki).

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 19 sty 2004, 19:39

...Wiesz, mi się robią dropy i kliki przy zrzucaniu miksu do jednej ścieżki, w miejscach gdzie narzucony jest korektor na próbkę (głównie, gdy podbijam wysokie pasma) w WaveLab.

A stosujesz plug in na zaznaczenie? (w takim wypadku będzie na pewno klik w miejscy początku zaznaczeni i końca) Lepiej było by zrobić to z automatyką, tak aby procesor wszedł płynnie...

Na pewno można to zrobić w nuendo.
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 19 sty 2004, 23:20

...(32 bity zmiennoprzecinkowo to 1600dB dynamiki).

Te 1600. Nie zagalopowałeś się troszkę? ...

Tak naprawdę to "odrobinę". Dokładna wartość to 1541 dB, a wynika to z faktu, że w 32-bitowej reprezentacji zmiennoprzecinkowej 8 bitów stanowi wykładnik, zatem najmniejsza wartość próbki to ( 2^-23 ) * ( 2^-128 ), a największa to ( 1-2^-23 ) * ( 2^128 ), zatem zakres dynamiczny możemy oszacować ze wzoru DNR=20 log (Lmax/Lmin) co daje 1541,27 dB.
[Post edytowany przez Admina w dniu 20/01/2004]

ODPOWIEDZ