Sonar - pomocy!

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Gres
Sonar - pomocy!

Post autor: Gres » niedziela 18 sty 2004, 16:06

jede z projektow w sonarze zmarł.... wszystko było ok wyeksportowałem utwór do wav zrobilem save projektu a teraz gdy chcę go otworzyc po załadowaniu pokazuje się że nie może znalezdz 3 wtyczek (inne projekty uruchamiaja sie normalnie kozystając z tych zamych pluginów). Tak otwartego projektu nie moge nawet odtwarzac bo od razu pokazuje sie audio stoped, nie moge dodać tych brakujacych wtyczek ani usunac pozostalych zaladowanych, projek jest ale jakby go nie bylo. Są tam 4 sciezki audio (nie ma midi). Co zrobic ? prosze o wskazówki , to dla mnie bardzo wazne.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Sonar - pomocy!

Post autor: Groover » niedziela 18 sty 2004, 16:30

...jede z projektow w sonarze zmarł.... wszystko było ok wyeksportowałem utwór do wav zrobilem save projektu a teraz gdy chcę go otworzyc po załadowaniu pokazuje się że nie może znalezdz 3 wtyczek (inne projekty uruchamiaja sie normalnie kozystając z tych zamych pluginów). Tak otwartego projektu nie moge nawet odtwarzac bo od razu pokazuje sie audio stoped, nie moge dodać tych brakujacych wtyczek ani usunac pozostalych zaladowanych, projek jest ale jakby go nie bylo. Są tam 4 sciezki audio (nie ma midi). Co zrobic ? prosze o wskazówki , to dla mnie bardzo wazne....

wyeksportuj pojedyncze ślady wyłączając wszystkie plug-iny, wywal z projektu te ślady i zaimportuj na nowo.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Gres

Post autor: Gres » niedziela 18 sty 2004, 16:43

tyle tylko ze nie moge wywalic pluginow bo.... bo: "An uknow error occurred during processing, possibly caused by an invalid parametr."

czy moze byc cała ta sytuacja spowodowana, strasznie mnie to dziwi

WG

Post autor: WG » niedziela 18 sty 2004, 16:43

wyeksportowałem utwór do wav zrobilem save projektu a teraz gdy chcę go otworzyc po załadowaniu pokazuje się że nie może znalezdz 3 wtyczek (inne projekty uruchamiaja sie normalnie kozystając z tych zamych pluginów).

Niestety "... ten typ tak ma." jak to śpiewa Rynkowski

A tak na poważnie to moim zdaniem uszkodził się plik projektowy.

Dlatego na przyszłość polecam dwukrotne zapisywanie tego samego projektu (czyli krótko mówiąc backup).

Możesz jeszcze usunąć wtyczki i na nowo je dodać ale wtedy tracisz ustawienia i cały mix tych wtyczek chyba, że tworzyłeś własne ustawienia (presety).

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 18 sty 2004, 16:51

...tyle tylko ze nie moge wywalic pluginow bo.... bo: "An uknow error occurred during processing, possibly caused by an invalid parametr."

czy moze byc cała ta sytuacja spowodowana, strasznie mnie to dziwi...

a nie możesz "zgrać" śladów WYŁĄCZAJĄC plug-iny? W Cubase SX tak można... Sonara niestety nie znam.

Pozdro

Groover
nowe portale:

WG

Post autor: WG » niedziela 18 sty 2004, 16:59

a nie możesz "zgrać" śladów WYŁĄCZAJĄC plug-iny? W Cubase SX tak. **********************

Wygląda na to, że nie bo pisze, że

nie moge wywalic pluginow bo.... bo: "An uknow error occurred during processing, possibly caused by an invalid parametr."

podejrzewam, że nie może ich nawet wyłączyć bo coś blokuje operacje. Myślę, że tutaj wkradł się jakiś nieprawidłowy parametr przesyłany do plugina i stąd może te problemy. Po za tym pisze, że inne projekty uruchmiają się i działają na tych samych wtyczkach bez problemów.

Sonara niestety nie znam.

No co ty. A ja znam

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 18 sty 2004, 17:52

Sonara niestety nie znam.

No co ty. A ja znam ...

mnie nie było niestety stać Którą masz wersję?

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » poniedziałek 19 sty 2004, 09:50

czy coś się po drodze stało? restart komputera z otwartym projektem, spadek napięcia itd? miałem kiedyś taki wypadek, ale u mnie nawet nie raczył go otworzyć, pisał tylko , że to nie jego format. wysłałem toto do cakewalka (jestem zarejestrowanym użytkownikiem), a później otrzymałem naprawiony przez nich plik. jeśli jednak projekt się otwiera pisząc, że "niektóre wtyczki nie otworzą się...." itd , to powinien grać bez tych wtyczek i wszycho! jeśli jest to sonar2, to nawet bez zgrywania ścieżek audio łatwo je odnaleźć w folderze tego projektu (mają konkretne nazwy) i pootwierać, ułożyć na nowo. żmudna praca, ale jeśli tylko 4 ślady to da się znieść. można też ten projekt spróbować zapisać pod inną nazwą (napisze , żeby uważać, bo już tamte pluginy zostaną utracone) i powinno być ok. jeszcze, aby pozbyć się pluginów: zaznaczyć track, wcisnąć delete. pojawi się pytanie co skasować: plik audio, czy też wtyczkę (nie do cofnięcia ) wtedy widaomo co zaznaczyć... :)

przy okazji: oświadczam, że z powodu jawnego olewania mnie przez firmę cakewalk oraz roland z dniem dzisiejszym rozpoczynam poszukiwania sonara 3 w sieci lub u ruskich na stadionie. cierpliwość ma swoje granice. czekam na wyrazy potępienia.

Tomcjusz

Post autor: Tomcjusz » poniedziałek 19 sty 2004, 14:49

z dniem dzisiejszym rozpoczynam poszukiwania sonara 3 w sieci lub u ruskich na stadionie. cierpliwość ma swoje granice. czekam na wyrazy potępienia. [/b]...

hehe ...tylko ostrożnie . Z chwilą pojawienia się Sonara 3 nie było od razu dostępne demo na stronie producenta .Rozważałem możliwość przesiadki na Sonara i w celu sprawdzenia "zassałem" wersję "z crackowa" . Teraz mi jest śmieszno ale wtedy ....... nawet uaktualniany norton a.v. się nie odpalał .Trafiłem na niezlą bombę (141 wirusów) z którą poradziło sobie formatowanie dysku .... powodzenia

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » wtorek 20 sty 2004, 09:30

Czegoś tu nie chwytam. Z jednej strony stwierdzasz, że Cakewalk pomógł Ci reanimować zepsuty plik projektu, a z drugiej że Cię olewają. Czy spodziewasz się jakiegoś szczególnego traktowania w każdym przypadku obsuwy, której powody mogą być - i zapewne są - niezalezne od Cakewalka? Jak to jest, że inni - mnie wliczając - nigdy nie mieli żadnych problemów z archiwizacją setek projektów, począwszy od Cakewalka Pro Audio w pierwszej wersji? I chcesz ich ukarać, dać nauczkę, kupujac piracką wersję? Jakież to dziecinne ...

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

ODPOWIEDZ