W jakim programie nagrywać?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Pekin
W jakim programie nagrywać?

Post autor: Pekin » niedziela 11 sty 2004, 01:01

Witam!

Mam dwa programy , w których zaczynam dopiero raczkować, ale jaka jest wasza opinia, nie zależy Mi na Midi, chodzi o nagrywanie kilku ścierzek audio, obróbkę i wypalenie tego na nośnik, żeby jakość była jak najlepsza. Posiadam karte sta C-port 24/96.

Więc CEP 2.0 czy ten trochę już stary Cubase 3.7?

Pytam bo mam niewiele czasu i muszę się szybko zdecytować, raczej nie wyrobię poznać obu w szybkim czasie...

Z góry dziękuję.

Jestem muzykiem, gram na gitarze w kapeli, interesuję się też nagrywaniem dla własnych potrzeb i potrzeb mojej kapeli.

Awatar użytkownika
cichydd

Re: W jakim programie nagrywać?

Post autor: cichydd » niedziela 11 sty 2004, 01:13

Cooledit. jak nie masz czasu - będzie lepszy. Mniej problemów.

Pekin

Post autor: Pekin » niedziela 11 sty 2004, 01:20

...

Cooledit. jak nie masz czasu - będzie lepszy. Mniej problemów. ...

A jak z jakością?

Cubase 3.7 nagrywa w 24bitach a CEP w 32, kartę mam 24bitową...

No i muszę przed wypaleniem zrobić downsampling do 16bit i 41khz tak?

Czy są jakieś różnice podczas tej operacji w tych programach i jakim programem najlepiej to wypalić na Cd? posiadam tylko Nero Burning rom...

Jestem muzykiem, gram na gitarze w kapeli, interesuję się też nagrywaniem dla własnych potrzeb i potrzeb mojej kapeli.

Pekin

Post autor: Pekin » niedziela 11 sty 2004, 01:24

Aha i jak ma się jakość efektów DSP z CoolEdita do tych z Cubase?

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » niedziela 11 sty 2004, 10:33

Jeśli jednak zależy Ci na midai, to Zimna Edyta ma trochę kiepsko pod tym względem... Lubię bardzo ją do audio, ale z midami idę sobie do Nuendo. Sugeruję więc opanowanie Kubuisa i zastanowienie się, czy nie zainwestować w nowszą wersję, albo właśnie Nuendo.
www.surogat.pl

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » niedziela 11 sty 2004, 10:35

A co do fektów... To i w Edycie i w Kubusiu w pewnym zakresie możesz korzystać z tych samych, a więc jakość będzie ta sama.
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 11 sty 2004, 10:45

...A co do fektów... To i w Edycie i w Kubusiu w pewnym zakresie możesz korzystać z tych samych, a więc jakość będzie ta sama....

?

Akurat wręcz przeciwnie - żaden efekt z Cubase nie pojawi się w Cool i odwrotnie. Jeśli chodzi o efekty wbudowane to na pewno więcej ich ma CoolEditPro. Natomiast Cubase jest programem bardziej wszechstronnym choć ta wersja to trochę staroć. Sam zaczynałem od CoolEdit i uważam że nie ma lepszego programu na początek - wciąga i rozwija. W pewnym momencie i tak sięgniesz po Cubase czy Logica.

ODPOWIEDZ