Ableton 9 - zacinana się

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zbynia
Re: Ableton 9 - zacinana się

Post autor: Zbynia » czwartek 19 lis 2015, 22:21

Windows update potrafi głupieć gdy wyszukuje aktualizacje
Najprościej przełączyć usługę w tryb ręczny - uruchomi się dopiero jak kolega zechce sobie zrobić update
aha trzeba dla świętego spokoju wyłączyć powiadomienia systemu odnośnie tej usługi

Sprawdź też w monitorze zasobów (w menadżerze zadań) co w tym czasie tak ostro ciśnie po dysku - tam doskonale to widać

Polecam też rzucić okiem na s.m.a.r.t. dysku (hd tune)

Awatar użytkownika
Fevents

Post autor: Fevents » środa 09 gru 2015, 20:20

Dzięki za wszystkie rady!

Co zrobiłem - wyłączyłem Windows Update. Próbowałem na wszelkie sposoby wyłączyć Avasta
- nie dało się, to go wywaliłem. heh. Proszę rzućcie okiem na film. Oczywiście
najwięcej zżera na nim program do nagrywania, ale bez tego programu było dokładnie tak
samo. Sorry że bez dźwięku, sam obraz z momentu grania (zwróćcie uwagę jak pod koniec,
gdy przestaję grać obciążenie dysku spada - może ważne, nie wiem). Musicie mi uwierzyć
na słowo, że cięło się na maksa.

https://youtu.be/9H3H2R9zHEc

edit* Cały czas bazuję na tym przykładzie klawiszy, ale tak samo albo nawet bardziej
zacina się przy nagrywaniu z mikrofonów itd.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 09 gru 2015, 21:41

Na filmie zasoby wyglądają całkiem przyzwoicie...procek nie przekracza 40% z czego połowę zabiera film... pamięć trochę mocno obciążona ale w granicach tolerancji... dysk całkiem ok. ... to pozostaje jedynie interfejs... czy na pokładowej karcie Ci zacina?... jeżeli masz możliwość, to może sprawdź z innym interfejsem...

Awatar użytkownika
Fevents

Post autor: Fevents » środa 09 gru 2015, 21:59

Sprawdziłem na zintegrowanym Realteku... i nie wiem czemu tego nie sprawdziłem wcześniej. Żadnej ścinki! Małe "kliki", zupełnie do przełknięcia. Nawet ta latencja nie taka zła. Tylko, że no niestety bez zewnętrznej nie poszaleję. W niedzielę będę miał możliwość podłączyć inny interface i zobaczymy. Jeżeli się okaże, że w tym sęk, to oficjalnie obalę mit, że lepsza najgorsza karta niż żadna. Dzięki! :) Dam znać jak coś ustalę.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 09 gru 2015, 23:20

Jeszcze jedna rzecz... do jakiego interfejsu USB masz podłączony interfejs Alesis?... USB 2 czy 3? Jeżeli do 3, to przełącz na 2 i sprawdź. Ja miałem b. duże problemy z USB 3 i przełączyłem się na 2.

Awatar użytkownika
Pytajny

Post autor: Pytajny » czwartek 10 gru 2015, 12:31

A jaki masz bufor?

Awatar użytkownika
Fevents

Post autor: Fevents » wtorek 15 gru 2015, 12:30

PWA - Interface podłączony jest do USB 2. Próbowałem przepinać wszystko w różnych konfiguracjach i nawet na różnych kablach.

Pytajny - Bufor 256 (input latency: 10,5 / output latency 8,53), Przy takim buforze ilość dropów uniemożliwia grę i nagrywanie, przy buforze 512 (input latency: 16,3 / output latency 14,3), ilość dropów spada i są tylko "klikami" a nie całkowitymi przycięciami, jednak nadal jakość nagrań jest przez to fatalna. Może jestem przewrażliwiony ale latencja przy tym buforze daje się we znaki.

Awatar użytkownika
Pytajny

Post autor: Pytajny » wtorek 15 gru 2015, 13:53

A sprawdź na innym kablu zasilania. O dziwo w interfejsach/kontrolerach kable zasilania raz na milion przypadków powodują dziwne akcje.
Bo rozumiem, że innne kable USB już sprawdzałeś.

Ale pewnie to nie pomoże. Kupiłbym inny, a ten bym sprzedał - niestety normalna sprawa przy pracy z tanszymi interfejsami. Jeśli chce Ci się grzebać, to doszedłbym do tego, co powoduje te obciążenia dysku i czy mają one związek z dropami. 

ODPOWIEDZ