Ableton 9 - zacinana się
Najprościej przełączyć usługę w tryb ręczny - uruchomi się dopiero jak kolega zechce sobie zrobić update
aha trzeba dla świętego spokoju wyłączyć powiadomienia systemu odnośnie tej usługi
Sprawdź też w monitorze zasobów (w menadżerze zadań) co w tym czasie tak ostro ciśnie po dysku - tam doskonale to widać
Polecam też rzucić okiem na s.m.a.r.t. dysku (hd tune)
Re: Ableton 9 - zacinana się
Co zrobiłem - wyłączyłem Windows Update. Próbowałem na wszelkie sposoby wyłączyć Avasta
- nie dało się, to go wywaliłem. heh. Proszę rzućcie okiem na film. Oczywiście
najwięcej zżera na nim program do nagrywania, ale bez tego programu było dokładnie tak
samo. Sorry że bez dźwięku, sam obraz z momentu grania (zwróćcie uwagę jak pod koniec,
gdy przestaję grać obciążenie dysku spada - może ważne, nie wiem). Musicie mi uwierzyć
na słowo, że cięło się na maksa.
https://youtu.be/9H3H2R9zHEc
edit* Cały czas bazuję na tym przykładzie klawiszy, ale tak samo albo nawet bardziej
zacina się przy nagrywaniu z mikrofonów itd.
A jaki masz bufor?
PWA - Interface podłączony jest do USB 2. Próbowałem przepinać wszystko w różnych konfiguracjach i nawet na różnych kablach.
Pytajny - Bufor 256 (input latency: 10,5 / output latency 8,53), Przy takim buforze ilość dropów uniemożliwia grę i nagrywanie, przy buforze 512 (input latency: 16,3 / output latency 14,3), ilość dropów spada i są tylko "klikami" a nie całkowitymi przycięciami, jednak nadal jakość nagrań jest przez to fatalna. Może jestem przewrażliwiony ale latencja przy tym buforze daje się we znaki.
A sprawdź na innym kablu zasilania. O dziwo w interfejsach/kontrolerach kable zasilania raz na milion przypadków powodują dziwne akcje.
Bo rozumiem, że innne kable USB już sprawdzałeś.
Ale pewnie to nie pomoże. Kupiłbym inny, a ten bym sprzedał - niestety normalna sprawa przy pracy z tanszymi interfejsami. Jeśli chce Ci się grzebać, to doszedłbym do tego, co powoduje te obciążenia dysku i czy mają one związek z dropami.