CUBASE 7 Element + aranżer - brak synchronizacji

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
pakodeos
CUBASE 7 Element + aranżer - brak synchronizacji

Post autor: pakodeos » sobota 07 mar 2015, 13:55

Witajcie,
próbowałem w google znaleźć mój problem ale lipa! Otóz nagrywam ścieżkowo przy użyciu Cubase na MAC +
keyboard/aranżer.
Otóż instrument mam spięty po midi USB z komputerem a audio wiadomo do miksera któŸy jest po USB spięty z
komputerem. W projekcie Cubase ustalam tempo, a w instrumencie wybieram podkład / styl muzyczny
którym podczas nagrywania gram. W instrumencie wybieram pierwszy nstrument który chce nagrać np. bass. Resztę
instrumentów wyłączam w podkładzie aranżera/keybordu. Wciskam rec w Cubase, a program automatycznie startuje mi
aranżer/keyboard - i wszystko było by super gdyby nie fakt że mam opóżnienie po nagraniu wynikające nie ze złej
latencji Audio, ale ze złej synchronizacji po MIDI.
Instrument ma ustawiony w ustawieniach midi Sync RX = ON
Audio jest OK bo testowałem ręcznie nagrywając na raz dowolny dzźwięk i strzał w 10tkę
Prosze o pomoc bo wiem że wiele studi nagrywa wspomagając się aranżerami i nie ma tych problemów.
Podspodem zrzuty ekranów mojego problemu i ustawienia synchroniczacji między komputerem a instrumentem.
Z góry dziękuję PIOTR

Zrzut ekranu 1 - obraz
Zrzut ekranu 2 - obraz

http://www.pakodeos.com/internet_fora/eis/synchro1.png 
http://www.pakodeos.com/internet_fora/eis/synchro1.png  

Keyboardy: ROLAND BK-9, YAMAHA TYROS 3

moons

Re: CUBASE 7 Element + aranżer - brak synchronizacji

Post autor: moons » wtorek 16 cze 2015, 20:24

Mam ten sam problem, nie tylko z aranżerem ale i np z Yamahą Motif-Rack XS gdzie nie chcą się synchronizować arpegia, tyle że w Yamaszce jest tak że jest ciągle stałe opóżnienie, natomiast w aranżerach wygląda tak jakby inne tempo miał Cubase a inne aranżer z biegiem czasu  coraz bardziej się rozjeżdzają. Z Yamahą to jest ogólnoświatowy problem i chyba nigdy nie rozwiązany.

Jesli mogę to wykożystam, temat do swojego pytania:

Czy jest taka opcja w cubase żeby zmienić całą zawartośc ścieżki która została nagrana w nie takim jak trzeba tempie?

To znaczy chodzi mi o takie pliki gdzie ktoś sobie puścił w jednym instrumencie plik w tempie 120, w drugim nagrywał w 130. Czyli wszystkie nutki trzeba odpowiednio wydłuzyć i każda przesunąć w czasie. Podobną opcję znalazłem ale ona robi podwójne tempo.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ