Chyba się nieźle zakręciłem - ale jakoś tak automatycznie mi się wydawało, że Freeze w nowym Cubase będzie działać podobnie jak np. w Samplitude - tzn. można 'zamrozić' całą ścieżkę i procesor jest odciążony z pracy wtyczek zapiętych na tym śladzie ...
ale ... manual Cubase twierdzi, że Freeze używa się do poszczególnych eventów (lub clipów) ... więc stąd pytanie:
- jak odciążyć procesor z wtyczek na danym śladzie ?? czy 'zamrozić' wszystkie eventy na tym śladzie ??
całkiem się w tym pogubiłem (a do tego jest późno)
PS.
W odniesieniu instrumentów VST Freeze działa zgodnie z oczekiwaniami.
Funkcja Freeze w Cubase2
Warszawa - 'home' studio
Re: Funkcja Freeze w Cubase2
Mnie się wydaje że funkcja Freeze dotyczy tylko instrumentów VST, ale może sie mylę. Zamrażanie pluginów efektowych można zrealizowac oprogramowaniem pochodzącym od twórców FX Teleport czyli FX Freeze www.fxfreeze.com.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
właśnie o to mi chodzi ... freeze na instrumentach VST działa doskonale (renderuje ślad do tymczasowego pliku)
ale freeze na efektach:
- w samplitude 'zamraża' (renderuje) cały ślad
- w fxfreeze - zamraża konkretny efekt
- a w cubasie 2 ??
co tak właściwie robi freeze skoro można go aplikować na clip ?
ale freeze na efektach:
- w samplitude 'zamraża' (renderuje) cały ślad
- w fxfreeze - zamraża konkretny efekt
- a w cubasie 2 ??
co tak właściwie robi freeze skoro można go aplikować na clip ?
Warszawa - 'home' studio
... niestety przesledzilem forum Cubase i zle zrozumialem to wszystko.
Wersja 2 ma freeze TYLKO dla instrumentow VST.
Freexe efektow (taki jak w Samplitude 7, Sonarze 3 itp) jest/bedzie opracowywany ... daty nie podano.
Czy ktos z was testowal w takim razie FXfreexe ?? moze rozwiaze moj problem (za malo mocy procesora) za pomoca tego wrappera.
Wersja 2 ma freeze TYLKO dla instrumentow VST.
Freexe efektow (taki jak w Samplitude 7, Sonarze 3 itp) jest/bedzie opracowywany ... daty nie podano.
Czy ktos z was testowal w takim razie FXfreexe ?? moze rozwiaze moj problem (za malo mocy procesora) za pomoca tego wrappera.
Warszawa - 'home' studio
Czy ktos z was testowal w takim razie FXfreexe ? moze rozwiaze moj problem (za malo mocy procesora) za pomoca tego wrappera....
Zajrzyj na forum Cubase. Tam temat przewalkowano wzdluz i wszerz.
Wyglada na to, ze funkcjonalnie FXFreeze bardziej podoba sie uzytkownikom (latwiej zamrozic konkretny kawalek i nie trzeba ustawiac "tysiaca"

Ja uruchamialem demo FXFreeze dziala calkiem stabilnie.
hubi
ale ... manual Cubase twierdzi, że Freeze używa się do poszczególnych eventów (lub clipów) ... więc stąd pytanie:
- jak odciążyć procesor z wtyczek na danym śladzie ? czy 'zamrozić' wszystkie eventy na tym śladzie ?
całkiem się w tym pogubiłem (a do tego jest późno)
PS.
Jeszcze raz odsylam do forum Cubase. Z tego co pamietam (i moge sie mylic) freeze w SX 2 nie dziala na wtyczkach efektowych (zdaje sie, ze postulat trafil na liste zyczen). Tzn. zamrazasz instrument natomiast wtyczki efektowe musza pracowac. Ale powtarzam- moge sie mylic.
Natomiast eventy dzialaja bez zmian (nie bardzo rozumiem ja mozna zamrozic eventy...).
hubi