Opcja mix-paste w Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
emde1981
Opcja mix-paste w Cubase

Post autor: emde1981 » poniedziałek 06 paź 2014, 08:36

Cześć,
Taka sytuacja: .
Cubase 5.

Mam 16 śladów instrumentalnych, które chciałbym złączyć razem w konkretnym miejscu. Jak widać na screenie - jedne zachodzą na drugie. Oczywiście powoduje to, że w punkcie styku ścieżka "ze spodu" milknie, a "ścieżka z góry" zaczyna grać. Mam tam gitary i crashe, które wybrzmiewają - nie chciałbym żeby się to  pukncie styku ucinało tylko żeby wybrzmiały razem ze śladami, które doklejam.

Szukam opcji która pozwoli nałożyć jeden ślad na drugi tak, żeby ten drugi nie zasłaniał pierwszego tylko grał razem z nim (i to najlepiej na wszystkich trackach jednocześnie). W Audition nazywa się to "mix-paste" (tylko w edytorze audio czyli na jednym śladzie, ale jest). Czy w Cubase coś takiego istnieje?

Help? Anyone?

Pzdr

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Opcja mix-paste w Cubase

Post autor: JacekH » poniedziałek 06 paź 2014, 09:12

...Cześć,Taka sytuacja: .Cubase 5.Mam 16 śladów instrumentalnych, które chciałbym złączyć razem w konkretnym miejscu. Jak widać na screenie - jedne zachodzą na drugie. Oczywiście powoduje to, że w punkcie styku ścieżka "ze spodu" milknie, a "ścieżka z góry" zaczyna grać. Mam tam gitary i crashe, które wybrzmiewają - nie chciałbym żeby się to  pukncie styku ucinało tylko żeby wybrzmiały razem ze śladami, które doklejam. Szukam opcji która pozwoli nałożyć jeden ślad na drugi tak, żeby ten drugi nie zasłaniał pierwszego tylko grał razem z nim (i to najlepiej na wszystkich trackach jednocześnie). W Audition nazywa się to "mix-paste" (tylko w edytorze audio czyli na jednym śladzie, ale jest). Czy w Cubase coś takiego istnieje?
Help? Anyone?Pzdr...

Się zwie to crossfade, domyślny skrót to klawisz X - oczywiście klipy muszą na siebie zachodzić i być zaznaczone. Podwójny klik w crossfade pozwoli Ci wyedytować proporcje klipów.

Jacek

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 06 paź 2014, 10:48

albo skopiować ścieżkę wave i zapisać pod inną nazwą wtedy końcówka jednej ścieżki i początek drugiej będą mogły na siebie nachodzić ale musisz mieć zewnętrzną kopie bo sama kopia tej pierwsze przez opcje kopiuj da ten sam efekt
kolega ci napisał sprytne to crossfade ciekawe czy też mam taką opcję w fl ?bo nie wiedziałem

Awatar użytkownika
emde1981

Post autor: emde1981 » poniedziałek 06 paź 2014, 18:41

Dzięki za pomoc Panowie - crossfade daje radę (choć nie spodziewałem się, że akurat ten efekt można tak konfigurować) ;)

ODPOWIEDZ