Logic Pro (x) - początki i trzy pytania
Re: Logic Pro (x) - początki i trzy pytania
1. Akurat nie używam Kontakta, ale jeśli chcesz podpiąć jakiś track pod instrument działający w trybie multitimbral to zajrzyj w Window - Environment (cmd+8) i podepnij wirtualnym kablem track z sekwencją midi pod track z Kontaktem, ustaw odpowiednie kanały midi i powinno zadziałać.
2. Jeśli chodzi Ci o zmianę głośności poszczególnych nut, to do tego służy parametr expression. Velocity odpowiada za szereg innych parametrów. Jeśli chcesz narysować sobie kursorem zwykłą krzywą "głośniej-ciszej" to w piano-roll zamiast velocity wybierz parametr expression i zmień kursor ze strzałki na ołówek, którym możesz rysować do woli.
3. Jeśli chcesz włączyć siatkę triolową to możesz to zrobić w oknie z tempem, metrum itd. czyli pasek 'transport' - w Logic X chyba na górze ekranu. Pod paremetrem metrum masz podział siatki czyli np. " /16"
16 - oznacza takt podzielony na 16 części itd. triola osemkowa to wartość 12, a szesnastkowa 24.
Cały szkopuł w tym, że swing nie jest muzyką 'w punkt triolową' i nie znajdziesz takiej siatki:) Swingową triolę można grać z lekkim "przodem" lub "tyłem' i to właśnie robią ustawienia kwantyzacji 'swing 8A-8F i 16A-16F' - niektóre kołyszą bardziej lub mniej ale nigdy w punkt. No chyba, że robisz taki swing z DDR-u - wtedy prosto w triolę;)
Re: Logic Pro (x) - początki i trzy pytania
...Mam Logic 9, ale u Ciebie będzie w 99% tak samo
1. Akurat nie używam Kontakta, ale jeśli chcesz podpiąć jakiś track pod instrument działający w trybie multitimbral to zajrzyj w Window - Environment (cmd+8) i podepnij wirtualnym kablem track z sekwencją midi pod track z Kontaktem, ustaw odpowiednie kanały midi i powinno zadziałać.
2. Jeśli chodzi Ci o zmianę głośności poszczególnych nut, to do tego służy parametr expression. Velocity odpowiada za szereg innych parametrów. Jeśli chcesz narysować sobie kursorem zwykłą krzywą "głośniej-ciszej" to w piano-roll zamiast velocity wybierz parametr expression i zmień kursor ze strzałki na ołówek, którym możesz rysować do woli.
3. Jeśli chcesz włączyć siatkę triolową to możesz to zrobić w oknie z tempem, metrum itd. czyli pasek 'transport' - w Logic X chyba na górze ekranu. Pod paremetrem metrum masz podział siatki czyli np. " /16"
16 - oznacza takt podzielony na 16 części itd. triola osemkowa to wartość 12, a szesnastkowa 24.
Cały szkopuł w tym, że swing nie jest muzyką 'w punkt triolową' i nie znajdziesz takiej siatki:) Swingową triolę można grać z lekkim "przodem" lub "tyłem' i to właśnie robią ustawienia kwantyzacji 'swing 8A-8F i 16A-16F' - niektóre kołyszą bardziej lub mniej ale nigdy w punkt. No chyba, że robisz taki swing z DDR-u - wtedy prosto w triolę;)...
Dzięki za wszystkie informacje.
1.W przypadku tego podpięcia tracka pod multitimbral i okna Environment, to trochę pokombinowałem, ale nie wypaliło nic z tego. Ale być może nie będzie konieczności, bo na chwilę obecną po prostu tworzę duplikat ścieżki, zmieniam jej kanał midi i jako tako można działać. Kiedyś próbowałem też tej opcji, ale z jakiegoś dziwnego powodu zmiana kanału MIDI na zduplikowanym tracku pociągała ze sobą zmianę kanału na tracku oryginalnym. Teraz jest ok. Tyko muszę przerzucać wszystkie nagrania na nowy track.
2.Chodzi mi o dokładnie coś takiego, jak tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=MLIVhBOrw1M
Bo pod parametrem expression ingeruję w cały przebieg dynamiczny, a mi chodzi o głośność konkretnej nuty. Z drugiej strony, jeśli wybiorę opcję velocity, to kursor działa tylko na zasadzie prostej i można nią zgarniać jedną, lub więcej nut ale to już nie to samo, znacznie mniejsze tempo pracy.
Zdaje mi się, że w Logic Pro nie ma takiej opcji, o jaką mi chodzi, natomiast bardzo ciekawie prezentuje się inna strategia. Mogę sobie wybrać na dodatkowym kursorze (co to jest aktywowany przyciskiem cmd) ''velocity tool''. Wtedy określoną nutę pogłaśniam i ściszam przesuwając kursowem w górę/dół.
I tutaj mam pytanie, bo do szczęścia w tym wypadku brakuję mi takiej możlkwości, żeby tą zabawę dało się przypisać do scroll (kółka) od myszki. Póki co, kółko przesuwa widok w górę, albo w dół. Może jest taka opcja w Logicu, żeby ten sposób edytowania głośności obsługiwać poprzez scroll w myszce?
3. Dzięki za info z triolami. Nagranie nie powinno być idealnie po triolach żeby zagrał swing, ale mniej się w takiej triolowej siatce gubię grając swingiem :)