Instalacja VST na Win 7 x64

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
mayllo
Instalacja VST na Win 7 x64

Post autor: mayllo » niedziela 07 wrz 2014, 18:00

Witam

Rozpoczalem instalowanie softu na nowym komputerze Win7 x64.

Cubase 4 x64 , FL 11 x64 wszystko zainstalowane i chodzi swietnie.

Pora na VST. Jako pierwszy zaistalowalem Sylenth 1 oczywiscie x64.

Przy instalacji pokazaly mi sie 2 miejsca gdzie moge zainstalowac VST. Wybralem oba katalogi VST x64 i x86.

Teraz chcialem zainstalowac Omnisphere i Trilian. Wiem ze sa one na x64 natomiast przy instalacji pokazuje mi sie tylko 1 katalog do instalacji, program files x86

Czy ktos moglby mi doradzic jak to zainstalowac zeby chodzilo na x64 ? Czy po instalacji trzeba wgrac jakies patche na x64 ?

Pewnie taka sytuacja bedzie i z innymi VST ze bedzie sie pokazywac istalacja tylko na x86.

Czytalem o jakis jBridge ale nie chcialbym wgrywac zadnych dziwnych rzeczy, chcialby pracowac tylko na VST ktore sa wypuszczone jako x64

Czekam na info

Z gory dziekuje

Awatar użytkownika
PieTras!

Re: Instalacja VST na Win 7 x64

Post autor: PieTras! » niedziela 07 wrz 2014, 19:27

Folder vst prawdopodobnie znajduję się w Cubase/vst plugins, a przynajmniej tak było w piątce. Tam też musisz skopiować dll wtyczek, albo w ustawieniach Cubase wybrać inny folder z wtykami.

A to czy wtyczka instaluje się jako 64 lub 32 to zależy od wtyki. Omni chyba ma jedną instalkę dla obu wersji, ale nie pamiętam w którym momencie wybiera się wersję, a może po prostu generuje oba pliki. Przeczytaj manuala.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 07 wrz 2014, 21:15

Co program to inne miejsce proponuje na vst

sonar na przykład w swoim katalogu

frutek w x86

miałem też jakis który tworzył steinberg/vst plugin (nie był to soft steinberga)

Ja wszystkie wtyki pcham do jednego katalogu Program files (x86)/VST Plugin

nie ma zadnej różnicy czy wtyczka jest 32 czy 64 bitowa

za to jest porządek

mayllo

Post autor: mayllo » niedziela 07 wrz 2014, 21:56

Czyli mam rozumiec ze taki Omnisphere czy Trilian nawet jesli sie zainstaluje w katalogu x86 to i tak z automatu przy uruchamianiu go w Cubase x64 bedzie dzialal jako x64 ? I tak analogicznie ze wszytskimi VST ktore sa x86 oraz x64 ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 07 wrz 2014, 23:02

nie do końca

cubase musi miec wskazany katalog z vst

nie wiem jak cubase ale nie kazdy program pozwala na wskazanie kilku katalogow

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 08 wrz 2014, 12:09

Cubase bedzie ladowal to, co ma w danej lokacji. Lokacje ustawiasz w oknie Plugin Information. Jesli bedzie mial dwie wersje wtyczek, albo same 32bit, to bedzie probowal ladowac to, co mu tam zainstalowales, z roznym skutkiem (zwlaszcza w Cubase 4, w ktorych poniekad 64bity byly jako preview, nie wersja finalna). Dlatego wazne jest, zeby oddzielic wtyczki 64bit i 32bit.

Omnisphere pyta gdzie zainstalowac plugin 64bit. Moze najpierw spyta gdzie zainstalowac biblioteke lub wersje standalone. Czytaj do czego sa sciezki. A jesli to bardzo stary instalator, to lepiej sciagnac update ze strony i to jego zainstalowac. Na pewno wtedy bedzie pytal o sciezki do pluginow 64bit. Podobnie Trillian.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » poniedziałek 08 wrz 2014, 20:18

...

miałem też jakis który tworzył steinberg/vst plugin (nie był to soft steinberga)

...

Też to zauważyłem. Na jednym kompie zainstalowalem jako pierwszy program muzyczny demo Cakewalka i od tej pory ustawicznie rożne wtyki chciały do jego folderu wrzucać, mimo że ten folder nie istniał. Natrafiłem kiedyś na wpis w rejestrze z lokalizacją cakewalka, do którego prawdopodobnie odwoływały się aplikacje w poszukiwaniu "domyślnego folderu vst".

A co do pytania twórcy tematu - zauważ, że za wersję wtyczki odpowiada plik dll, który może mieć jaką kolwiek nazwę = może mieć taką samą nazwę dla wersji 32 i dla 64. I w ogóle wygląda tak samo, poza tym że jeden plik ma 'bebechy' 32, a drug 64. Więc gdy wtyka się instaluje, to albo instaluje się tylko w 32, albo daje Ci do wyboru którą wersję dll chcesz zapisać czy 32, czy 64. Jeżeli wybierzesz wybierzesz obie, to zazwyczaj robi dwa pliki dll o nazwie nazwawtyki32.vst i nazwawtyki64.dll i prosi Cię o podanie folderu, do którego ma to wrzucić. No a żeby Cubase to widzial, to musi mieć w ustawieniach wskazany ten sam folder. Albo wrzuć te x64 dll do folderu cubase/vst plugins.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 08 wrz 2014, 22:32

Dokładnie Pietras - z ciekawostek - wiekszośc wtyków mozna przenosić ręcznie do innych folderów (ten pliczek .dll)

Co najwyżej program spyta się gdzie ma presety

Jednak niektóre vsti tworzą tez wpisy w rejestrze i z takimi już tak kolorowo nie jest (da sie przenieść ręcznie ale to też zabawa w rejestrze)

mayllo

Post autor: mayllo » poniedziałek 08 wrz 2014, 23:32

Czyli mam rozumiec ze zaistalowane Omnisphere i Trilian i inne wtyki majace wersje x64 zainstaloane w Program Files x86 /Steiberg/VST/ - beda normalnie dzialac w odpalonym Cubase x64 ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 09 wrz 2014, 00:21

Jeśli cubase widzi ten katalog to na 1000% tak

ODPOWIEDZ