ROLAND JUNO STAGE - SONAR LE - problem z pracą w DAW

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
raven1123581321
ROLAND JUNO STAGE - SONAR LE - problem z pracą w DAW

Post autor: raven1123581321 » piątek 25 lip 2014, 12:46

Witam,

Zacznę od tego, że jestem tu nowy i z góry przepraszam, jeśli temat jest w błędnym dziale (po kilkukrotnym przeszukiwaniu forum stwierdziłem, że tu być powinien, ale jak pisałem - jestem tu nowy i nie chcę robić bałaganu)

Gram już jakiś czas na Juno Stage i chciałem zacząć nagrywki via MIDI oczarowany ogromem możliwości i... szukam i szukam, czytam, przeglądam... nigdzie nie mogę znaleźć (nawet w instrukcji syntezatora, w której jest o tym rubryka) informacji jak skutecznie podłączyć syntezator do lapka. Efekt który chcę uzyskać to podpięcie klawisza zarówno w roli modułu brzmieniowego jaki klawiatury sterującej. 

Z Rolandem dostałem w zestawie SONAR LE, dokupiłem M-Audio MIDIsport, a lapek na któym działam to Dell Latitude e4310 (procek i7, 4 Gb DDR3, dźwiękówka HD audio zintegrowana) i ni w ząb nie mogę ruszyć. Mam 2 rodzaje podpięcia MIDI w klawiszu: MIDI USB (kablem USB type A/ type B) i MIDI IN/OUT Przy podpięciu obu Sonar je widzi ale niewiele z tym dalej mogę zrobić.

Przy wyborze MIDI USB jak urządzenia w DAW (dzięki któremu widzę ROLAND JUNO STAGE w urządzeniach do wyboru - kabel łączy urządzenia bezpośrednio bez interfejsu) mogę nagrać sekwencję MIDI, ale nie wybrzmiewa ona na lapku tylko na klawiszu wysłana powrotnie (czyli z tego co rozumiem, nie podpiąłem modułu brzmieniowego do lapka). Mimo możliwości rejestracji wyklucza to nagrywanie muzyki, bo wszystko co nagram nawet na kilku trackach to tylko sekwencje odtwarzane na obecnie ustawionym brzmieniu na klawiszu, a na lapku brak jakiegokolwiek audio. Co więcej Sonar w ustawieniach audio/sterowniki wyświetla mi puste pola, czyli jak rozumiem nie widzi dźiękówki która poniekąd jest zainstalowana (działa na sterownikach IDT ściągniętych wczoraj jako najnowsze) i to jest powodem probmelu, któremu nie wiem jak zaradzić, bo ręcznie nie mogę karty w Sonarze dodać.

Przy wyborze interfejsu jako urządzenia MIDI w DAW nie nagrywa się nic, żaden sygnał MIDI (tu zaznaczę, że nie jest to problem wynikający z podpięcia MIDI IN do MIDI IN itp.). Domniemam, że może to być kwestia sparowania odpowiednich kanałów, ale tutaj leżę... Nawet instrukcja klawisza podaje kilka różnych scenariuszy z których żaden nie zadziałał (co z pewnością stwierdzam wynika z tego, że coś zrobiłem źle).

Dopiero zaczynam przygodę z MIDI i nie wiem czy jest to scenariusz typowy czy na swój sposób udziwniony. Może inny DAW by mi to ułatwił (ale tutaj nie mam pojęcia jaki - a te pokroju audacity czy cooledit już sprawdzałem). Zainstalowałem nawet UBUNTU STUDIO, ale brak znajomości środowiska systemu mnie praktycznie z zabawy wykluczył. Jeśli ktokolwiek tutaj miał z tym do czynienia albo mogłby mi coś poradzić będę ogromnie wdzięczny! W ponad tygodniowej tyradzie straciłem już połowę wsłosów, ponad 7 dni, kilka połamanych ołówków i jeden pogryziony kabel...

przepraszam za długi post i BŁAGAM o pomoc!

Krzychu K

Zbynia

Re: ROLAND JUNO STAGE - SONAR LE - problem z pracą w DAW

Post autor: Zbynia » piątek 25 lip 2014, 15:59

To normalne że jeśli korzystasz z midi to komunikaty wysyłane przez DAW będą odtwarzane przez klawisz

By mieć sygnał audio w DAW musisz też podłaczyć audio z klawisza do komputera i wpuścić na odpowiedni kanał w DAW

Co do midi via MIDI to musisz na kanale midi w DAW wysłac ten sygnał spowrotem do klawisza (ustawienia I/O na kanale w DAW)

raven1123581321

Post autor: raven1123581321 » piątek 25 lip 2014, 20:38

Dziękować bardzo za odpowiedź. Rozwiązuje to problem, ale tylko w połowie. Zależy mi na uniknięciu rejestrowania sugnału audio ze względu na dźwiękówkę kiepskiej jakości i niechęć wydawania kolejnych pieniędzy na interfejs audio. Roland udostępnił aplikacje która umożliwia edycję brzmień Juno Stage praktycznie w całości (od doboru podstawowych próbek, przez obwiednie czy MFX, po scal tune, wszystko co mogę zrobić z brzmieniem na klawiszu mogę też zrobić aplikacją z lapka [via USB MIDI]) przy czym fakt, próbki cały czas znajdują się na klawiszu. Dlatego też szukam rozwiązania które pozwoli mi zastosować syntezator jako moduł brzmieniowy tak by dźwięk był generowany już na lapku, nie na klawiszu i przez audio. Proponowany schemat podłączenia zastosowałbym od razu gdybym dysponował gotówką na kolejny sprzęt, ale muszę się wstrzymać. Zadam pokornie jeszcze jedno pytanie: czy schemat który mam na myśli mianowicie "klawisz wpięty do lapka jako klawiatura sterująca przed jeden kanał MIDI i jako moduł brzmieniowy innym kanałem lub przez USB MIDI, tak by konwersja jak w DAC z klawisza odbywała się na lapku" jest w ogóle możliwy do uzyskania?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

raven1123581321

Post autor: raven1123581321 » piątek 25 lip 2014, 22:35

PS, ustawiłem wyjście na MIDIsport OUT, nadal brak sygnału przy rejestrowaniu

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 26 lip 2014, 12:07

Midi wysyła tylko komunikaty - jak nie nagrywasz audio to klawisz musi robić za moduł dźwiekowy i innej mozliwości brak

póki nie nagrasz audio z klawisza to lapek będzie tylko wysyłał komunikaty do klawisza

raven1123581321

Post autor: raven1123581321 » sobota 26 lip 2014, 13:15

Rozumiem. Dziękuję bardzo :]

ODPOWIEDZ