Windows 8.1 skrzeczący dźwięk

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
tcstudio
Windows 8.1 skrzeczący dźwięk

Post autor: tcstudio » czwartek 24 lip 2014, 11:19

Po zmianie windowsa XP na windows 7, a potem na 8.1 występuje przy pracy na obu systemach ten sam problem - po kilku lub kilkunastu minutach dźwięk zostaje zniekształcony (skrzeczy). Po kilkukrotnym zatrzymaniu i wznowieniu odtwarzania wraca do normy aby po jakimś czasie znów wystąpił ten sam problem. System wielokrotnie stawiany na nowo, sterowniki najnowsze, karta grafiki zmieniana (podejrzewałem problem z przerwaniami), ale mimo setek kombinacji cały czas problem występuje. Karta dźwiękowa to Waveterminal 192X, płyta główna: ASUS P6X58D, procesor: Intel Core i7 3.07GHz, RAM: 12 GB DDR3, dyski dwa SATA III, Grafika: ATI Radeon HD EAH5850.

System nie podłączony do internetu. Zainstalowany tylko windows 8.1 z poprawkami oraz Adobe Audition 3.01 i najnowsze sterowniki. Na Windowsie XP wszystko pracuje bez najmniejszych problemów !!! Od trzech lat przeczesuje fora i nic na ten temat znaleźć nie mogę - MOŻE TU.........Frown

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Windows 8.1 skrzeczący dźwięk

Post autor: DJOZD » czwartek 24 lip 2014, 11:54

Spróbuj zrobić kilka rzeczy żeby zawęzić teren poszukiwań:
- odinstaluj onboard audio (możesz przez BIOS lub manager zadań)
- przełóż karte PCI do innego portu
- odłącz wszytskie inne urządzenia PCI oraz inne peryferyjne na czas testów.
- wyłącz na czas testów oszczędzanie energii (BIOS lub ustaw schemat "wydajność" w ustawieniach systemu)
- sprawdź inny program DAW, czy sytuacja nie jest identyczna.
- dla tego testu uruchom twój DAW na sterownikach ASIO4ALL
- spróbuj zainstalować różne sterowniki do płyty głównej oraz karty - starsze. U mnie na Win 7 64bit Waveterminal działa bez błędów.

Zrób wszystkie czynności sprawdzając czy jest jakakolwiek zmiana w zachowaniu komputera. Czasem to mozolna robota, ale najważniejsze to wykluczyć inne czynniki by ostatecznie skupić się na jednej rzeczy.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 24 lip 2014, 11:58

- Czy na WDM też tnie dźwiek?

tcstudio

Post autor: tcstudio » czwartek 24 lip 2014, 14:12

...Spróbuj zrobić kilka rzeczy żeby zawęzić teren poszukiwań:
- odinstaluj onboard audio (możesz przez BIOS lub manager zadań)
- przełóż karte PCI do innego portu
- odłącz wszytskie inne urządzenia PCI oraz inne peryferyjne na czas testów.
- wyłącz na czas testów oszczędzanie energii (BIOS lub ustaw schemat "wydajność" w ustawieniach systemu)
- sprawdź inny program DAW, czy sytuacja nie jest identyczna.
- dla tego testu uruchom twój DAW na sterownikach ASIO4ALL
- spróbuj zainstalować różne sterowniki do płyty głównej oraz karty - starsze. U mnie na Win 7 64bit Waveterminal działa bez błędów.

Zrób wszystkie czynności sprawdzając czy jest jakakolwiek zmiana w zachowaniu komputera. Czasem to mozolna robota, ale najważniejsze to wykluczyć inne czynniki by ostatecznie skupić się na jednej rzeczy.

...

Tak też - wszystkie kombinacje o których piszesz robiłem ( z wyjątkiem instalacji starych sterowników do płyty głównej) Natomiast stare sterowniki Waveterminala nie chcą się instalować w Win8 64b.
Tak też dzieje się na nowym Audition CC. Windows ogolony do maxa - wyłączone przywracanie systemu, tryb energooszczędny, dźwięki systemowe, karty sieciowe, w Biosie wyłączona zintegrowana karta dźwiękowa....uffffffffff
ale wielkie dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam T.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 24 lip 2014, 14:23

Z tego co napisałeś - nie sprawdziłeś innego DAW (może Reaper?), nie ustawiłeś trybu opcji zasilania na Maksymalna wydajność, nie wyłączyłeś oszczędzania energii w BIOS (o ile się da), czy ASIO4ALL również sprawdziłeś?

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 24 lip 2014, 17:12

Ja mam ten sam problem z interfejsem który aktualnie rozwiązuje musze zmieniać ustawienia Asio...w programie DAW na rapid i fast a do odtwarzania multimediów normal bo zgrzyta wyłącza się a nawet następuje zmiana tonacji

tcstudio

Post autor: tcstudio » piątek 25 lip 2014, 01:14

...Z tego co napisałeś - nie sprawdziłeś innego DAW (może Reaper?), nie ustawiłeś trybu opcji zasilania na Maksymalna wydajność, nie wyłączyłeś oszczędzania energii w BIOS (o ile się da), czy ASIO4ALL również sprawdziłeś? ...
wszystkie ustawienia o których piszesz oraz wszystkie inne związane z optymalizacją systemu pod obróbkę dźwięku wprowadzałem wielokrotnie, łącznie z nadawaniem wysokiego priorytetu dla Audition. Niestety pryka jak prykało. Czasami gra OK przez 30 minut, a potem rzęzi. Sprawdzałem wydajność systemu podczas odtwarzani gdy dźwięk jest zniekształcony i system nie wykazuje żadnych anomalii. Program do sprawdzania latencji też niczego nie wykazuje. Bufor w Audition zmieniałem od dużego do małego i też NIC. Chyba po prostu mam pecha !?
Pozdrawiam bez rzężenia.........

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 25 lip 2014, 05:09

Sprawdź czy jakies procesy w tle sie nie uruchamiają, czy nie działa jakieś oszczędzanie energii (np. wyłaczanie dysków)

bo sprawa dziwna i raczej nie jest to wina systemu

optymalizacje mozna (a nawet trzeba) olac bo nie daje nic prócz zbędnych problemów

wyłaczanie karty w bios też nie ma najmniejszego sensu - miało przy win xp sp1 bo to gówno nie potrafiło zarządzać przerwaniami - potem poprawili

może to wina jakiejś wtyczki czy innego softu?

coś wspomniałeś o zmianie tonacji - czyli odpaliło się coś o innej częstotliwości próbkowania niz ustawiona w karcie

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 25 lip 2014, 07:36

W takim razie też podejrzewam problem po stronie wtyczek lub DAW. Czy to jest system 64bit ? Wtyczki są mostkowane?

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 25 lip 2014, 08:48

doczytałem ,że to AA .
Polecam to co koledzy powyżej. Stosunkowo niedawno zaliczyłem przesiadkę na nowy komp z W8 64bit.
Przeniosłem starocie na nowego i z ciekawości odpaliłem stare, przedpotopowe sesje w CEP'ie.
No i... dziękuję. Chwilę grało i przestało. Jako,że AA3 ma dość niedaleko do CEPa2 , sprawa wydaje się jasna.
Inne DAW'y chodzą bezproblemowo.

ODPOWIEDZ