FL Studio - problem z dźwiękiem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Dixer
FL Studio - problem z dźwiękiem

Post autor: Dixer » poniedziałek 24 mar 2014, 18:34

Witam, niedawno zacząłem swoją przygodę z FL Studio i napotkałem pewien problem.
Mianowicie gdy uruchomię sobie FL Studio , nagram jakiś dźwięk za pomocą np. Sylentha lub innego pluginu to gdy chcę to odtworzyć, to podczas próby odtworzenia za pierwszym razem wszystko jest git, natomiast po 2-3 odtworzeniach nagle psuje się dźwięk, wszystko trzeszczy gdy próbuję coś zagrać lub właśnie odtworzyć dźwięk a po chwili całkiem przestaje grać i muszę restartować program. Czy ktoś wie jak mi pomóc?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Re: FL Studio - problem z dźwiękiem

Post autor: raflezjak » poniedziałek 24 mar 2014, 20:17

Napisz jeszcze na jakim konf. to uruchamiasz. no i podstawa, czy to legalne oprogramowanie.
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » wtorek 25 mar 2014, 09:55

Zainstaluj sterowniki Asio4All i wtedy sprawdz stabilnosc.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Mr_JW
Kontakt:

Post autor: Mr_JW » wtorek 25 mar 2014, 18:26

...
Witam, niedawno zacząłem swoją przygodę z FL Studio i napotkałem pewien problem.
Mianowicie gdy uruchomię sobie FL Studio , nagram jakiś dźwięk za pomocą np. Sylentha lub innego pluginu to gdy chcę to odtworzyć, to podczas próby odtworzenia za pierwszym razem wszystko jest git, natomiast po 2-3 odtworzeniach nagle psuje się dźwięk, wszystko trzeszczy gdy próbuję coś zagrać lub właśnie odtworzyć dźwięk a po chwili całkiem przestaje grać i muszę restartować program. Czy ktoś wie jak mi pomóc?
Pozdrawiam....

Weź to wyrenderuj czyms innym niż sylenth. 

Użyj wbudowanego exporterea. 

Plik=> Exportuj => Mp3 albo WAV

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 mar 2014, 16:43

A co ma do tego rendering?kompletnie nic kolego

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 mar 2014, 16:44

ps.przy renderingu z fl studio (na obydwa sposoby - rendering i zgrywanie live) karta dźwiekowa w ogóle nie jest potrzebna a nawet jak sie pojawią trzaski przy zgrywaniu live (w dodatku na ślady) nie ma to kompletnie zadnego wplywu na plik wynikowy

Mr_JW
Kontakt:

Post autor: Mr_JW » środa 26 mar 2014, 17:09

Napisałem żeby wyrenderował ponieważ wtedy jego komputer zapisze plik dźwiękowy bez żadnych problemów. Dźwięk będzie czysty i w formie pliku do odczytu a nie "live". Kiedy nagrywa na bierząco i ma dużo syntezatorów które zabierają moc obliczeniową jego komputera występują zniekształcenia dźwięku czy też zacięcia. I kiedy coś takiego nagra "live" pojawiają się błędy. Komputer ne nadąża buforować dźwięku. 

Zakładał że jako początkujący z FL studio ma "słaby komputer" czy też złe ustawienia w programie. Pisząc złe mam na myśli większość wtyczek ustawione na high.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 mar 2014, 18:26

Ale co ma renderować skoro nawet nie może normalnie pracować?O trzaskach (obecnie bo nawet stare c2d sobie radzi z wieloma pluginami) nie świadczy moc komputera ale w olbrzymiej mierze karta dźwiekowa i jej sterowniki

Kolega musi na poczatek napisac na czym pracuje (karta soft)

Rendering nie jest zadnym rozwiązaniem - nawet nie jest obejściem problemu bo takowym byłoby freeze ale FL Studio nie ma tej funkcji

Awatar użytkownika
Dixer

Post autor: Dixer » czwartek 27 mar 2014, 17:05

...
Ale co ma renderować skoro nawet nie może normalnie pracować?O trzaskach (obecnie bo nawet stare c2d sobie radzi z wieloma pluginami) nie świadczy moc komputera ale w olbrzymiej mierze karta dźwiekowa i jej sterowniki

Kolega musi na poczatek napisac na czym pracuje (karta soft)

Rendering nie jest zadnym rozwiązaniem - nawet nie jest obejściem problemu bo takowym byłoby freeze ale FL Studio nie ma tej funkcji...

Moja karta dźwiękowa to Tascam US-122 , ale mam również zintegrowaną kartę dźwiękową jakaś od Via HD Audio , do której wpięty mam mikrofon. Być może to przez nią są jakieś zakłócenia?
Mam jeszcze klawiaturę E-Mu Xboard61 jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Używam FL Studio 11 Producer Edition.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » czwartek 27 mar 2014, 21:20

A na jakich sterownikach pracujesz?

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

ODPOWIEDZ