Witam, mam takie oto pytanie: czy program DAW i wtyczki vst będą sprawnie działać pod wirtualnym systemem? Problem w tym, że nadal pracuję na starym Logic 5.5.0 który obsługuje mnóstwo starych już też wtyczek a sprawiłem sobie nowy komputer i nie dość, że sam Logic już nie pójdzie na Win 7 to sam windows XP ma pewne problemy z nowym sprzętem. Pomyślałem więc, aby zanstalować XP jako wirtuala pod WIN 7. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie? Prosiłbym o opinię, czy to wszystko zadziała.
DAW i XP jako wirtual pod Win 7
Re: DAW i XP jako wirtual pod Win 7
Lekki offtopic:
Zastanów się, czy jest sens poświęcać czas na 'update wstecz', czy nie lepiej zainwestować ten czas na nauczenie się nowszego DAWa (choćby darmowego), swoją drogą, poznanie nowego środowiska jest bardzo rozwijające.
Hard i software rozwijają się bardzo dynamicznie, dlatego niemalże regułą jest działanie typu "nowy komputer=nowe środowisko pracy", czyli nowy lub zupdatowany DAW i często (siłą rzeczy) inne wtyczki. Innymi słowy, między nowym, a starym komputerem stosunkowo rzadko eksportuje się projekty, raczej tylko tracki. Na starym komputerze nadal możesz pracować nad starymi projektami, a na nowym robisz zupełnie nowe. I teoretycznie powinno to być stabilniejsze, niż wirtuale.
W przeciwnym razie sporo producentów pracowałaby ciągle na ATARI :)
Generalnie działa ale jest ale :)
Dla sprawnego działania system wirtualny musi mieć bezpośredni dostęp do karty - najłatwiej to zrealizowac przez usb przynajmniej na vmware bo system gościa dostanie przypisane do siebie urzadzenie.
Gorzej jeśli to karta pci - tutaj procek musi obsługiwać Vt-d by móz uzyskać bezpośredni dostęp do sprzętu - niestety aż tak dobrze tego nei sprawdziłem bo mój i5 2500K jest okrojony z tej funkcji a w pracy nie miałem mozliwości sprawdzenia tego z kartą dźwiękową (z kontrolerem SCSI działało)
Udało się jednak postawić system na osobnym dysku więc nie ma już problemu. Co do XP i Logic 5 to będą używane jeszcze sporo czasu - jeśli chodzi o muzykę żaden program i wtyczki się nie starzeją:) a swoją drogą w tym roku dołączy do zespołu Mac i Logic X Pro:) Nie zamierzam przerzucać się na inny DAW w żadnym wypadku:) Pozdrawiam, i dzięki za pomoc.