Dziękuję za pomoc. Zaczynam przesłuchiwać demka i testować.
Jaki VST?
-
Re: Jaki VST?
Jeśli dysponujesz większym budżetem to zainteresuj się Native Instruments Komplete 9.
Tu jest prawie wszystko i na bardzo dobrym poziomie no i cenowo pomimo około 2000zł jakie trzeba wydać to jedna z korzystniejszych ofert.
Zdecydowanie tak, NI Komplete 9 zaspokoi Cię na lata. Mi się niedawno udało kupić upgrade 9 za 70 euro (świąteczna promocja) ;)
A jeśli masz mniejszy budżet, to polecam Propellerhead Reason. Program, który zawiera w sobie syntezatory, efekty, samplery, maszyny perkusyjne itd. Możesz sam budować swoje kombinacje instrumentów i efektów za pomocą Combinatora. Reason w ciągu 14 lat istnienia dorobił się tysięcy brzmień, dodatków itd. No i jest cholernie stabilny.
Zdecydowanie tak, NI Komplete 9 zaspokoi Cię na lata.
Zgadza sie. Ale na lata przesluchiwania presetow Moja doswiadczenia sa takie, ze im wiecej instrumentow, im wiecej gotowych presetow tym mniej tworczego wychodzi spod reki. Przy takiej ilosci softu ja po prostu jestem overloaded. Ale moze wy tak nie macie.
[addsig]
MEGafon
-
...
Zdecydowanie tak, NI Komplete 9 zaspokoi Cię na lata.
Zgadza sie. Ale na lata przesluchiwania presetow Moja doswiadczenia sa takie, ze im wiecej instrumentow, im wiecej gotowych presetow tym mniej tworczego wychodzi spod reki. Przy takiej ilosci softu ja po prostu jestem overloaded. Ale moze wy tak nie macie.
Nie mamy :P
Nie musisz w te presety zaglądać. Wcześniej koledzy polecali np. Nexusa - toż to rompler, tam są tylko presety-sample, bez możliwości edycji.
Komplete to kilka syntezatorów, gdzie można barwę tworzyć od zera. Do sampli jest Kontakt, z wielkimi bankami m.in brzmień piano, organowych i wielu innych. Reaktor z obłędnymi syntezatorami jak Monark, Prism. Warto dodać, że Komplete 9 ma też w pakiecie niezłe kompresory, eq, (pakiet Solid Mix, który sam w sobie kosztuje kilka stów euro). ITd itd. Podstawowa wersja pakietu zawiera:
http://www.native-instruments.com/en/products/komplete/bundles/komplete-9/overview/included-products/
Nie musisz w te presety zaglądać. Wcześniej koledzy polecali np. Nexusa - toż to rompler, tam są tylko presety-sample, bez możliwości edycji.
Komplete to kilka syntezatorów, gdzie można barwę tworzyć od zera. Do sampli jest Kontakt, z wielkimi bankami m.in brzmień piano, organowych i wielu innych. Reaktor z obłędnymi syntezatorami jak Monark, Prism. Warto dodać, że Komplete 9 ma też w pakiecie niezłe kompresory, eq, (pakiet Solid Mix, który sam w sobie kosztuje kilka stów euro). ITd itd. Podstawowa wersja pakietu zawiera:
http://www.native-instruments.com/en/products/komplete/bundles/komplete-9/overview/included-products/...
Spoko, wiem co to jest Komplete. Wiem tez, ze nie ma musu zeby przeczesywac wszystkie presety. Ale wiem jak to czesto wyglada w rzeczywistosci. Jest pokusa i jest grzech Fajnie jesli Ty tak nie masz, ale wiem dobrze, ze nie jestem sam z moim problemem. Chcialem po prostu ostrzec.
[addsig]
MEGafon
Polecam HALion 5 jako instrument "do wszystkiego", a do tego dobrać kilka dedykowanych. jeżeli gitary to np. East West MOR 2, jeżeli dęciaki to np. NI Session Horns, jak bębny i jest czas na kręcenie - Toontrack Superior Drummer, jak czasu nie ma to Steven Slate drums, do tego np. Spectrasonics Omnisphere czy Nexus, fortepian z np. Pianoteq (Player wystarczy) lub True Pianos. Można też pokusić się o cały pakiet NI - Komplete. Ale to już kwestia gustu, ja osobiście nie przepadam za Kontaktem. Te instrumenty plus to, co dostaniesz z hostem (np. Cubase 7.5) to potężne stanowisko do pracy na długi czas.
Jacek