Jaki VST?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
K3
Jaki VST?

Post autor: K3 » niedziela 19 sty 2014, 19:04

Witam Wszystkich.

Dotychczas pracowałem na PC ale z MIDI i XGWorksem.

Chciałbym spróbować pracy na instrumentach wirtualnych. Jako stary "sprzętowiec" nie mam żadnego rozeznania w tym temacie. Prszę o sugestię jaki instrument VST kupić. Potrzebuję barw do muzyki rozrywkowej, również dobrze brzmiącej perkusji. Mój sprzęt: Laptop Dell, W7Pro64, ram 8GB, Intel Core I3 1.8, HDD 500 (4200 ale wymienię na SSD), karta Steinberg CI2+. DAW: ma Cubase LE.

Pozdrawiam.

smirnoff

Re: Jaki VST?

Post autor: smirnoff » niedziela 19 sty 2014, 19:36

Taki który będzie Ci najbardziej odpowiadał brzmieniowo - przejzyj (anglojęzyczne) zestawienia instrumentów VST, ich testy i opisy. Tam gdzie to możliwe ściągnij wersję demo, tam gdzie to niemożliwe też ją ściągnij... lub posłuchaj po prostu demowych brzmien oraz zobacz koniecznie filmiki na YT z ich użyciem, prezentacją, testami. 

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » niedziela 19 sty 2014, 19:36

Muzyka rozrywkowa, to szerokie pojęcie, jakie style dokładnie cię interesują?
Najlepiej z podanymi przykładami utworów. 

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

pyza

Post autor: pyza » niedziela 19 sty 2014, 19:56

Podejrzewam że korzystałeś do tej pory z general midi lub xg. Presety gotowe fajne chodź czasem czegoś brakuje.Pytanie ile masz kasy???Ja przerzuciłem mnóstwo vsti.Gdybyś był bardziej zaawansowany polecił bym
kontakt, Którego kiedyś używałem-bajka instrument i mnóstwo brzmień.W tej chwili korzystam głównie z nexusa oraz halion 5, lecz moim ulubieńcem jest hypersonic 2, i tu moja sugestia jeżeli udało by ci się dostać
hypersonic 2 byłbyś na 100% zadowolony.Ale już nie kupi się go u steinberga tylko czasem trafia się na allegro.A jeśli musisz go mieć natychmiast to polecam halionsonic 2 aplikacja zamknięta lub sampler halion 5 który pełni rolę syntezatora samplera oraz instrumentu gm, Cała gama brzmień (całkiem fajnych).Uniwersalny i bez ograniczeń soft.TYLKO CENA!!!
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

K3

Post autor: K3 » niedziela 19 sty 2014, 20:11

Chciałem wykorzystać te instrumenty do obróbki "midów". Robię trochę na zamówienie, głównie poprawiam te, które wcześniej kupuję i zgrywam to wyjdzie do audio, np. mp3. Jak ktoś chce super to przygotowuję surowe ścieżki i dalej idzie to już do "prawdziwego" studia. Na XGW pracuję z przyzwyczajenia. Od wielu, wielu lat. Brzmienia wykorzystuję, póki co, te, które aktualnie mam w instrumentach.

Przyglądałem się Korg Legacy. Cena atrakcyjna, jak na taką dużą bibliotekę. Zaznaczam, że na pewno nie rozstanę się z pianinem czy stage piano, więc nie potrzebuję jakichś gigabajtwych, drogich "megainstrumentów". Z drugiej strony "pierdziawki" typu poczciwy Sound Canvas w wersji soft są również nie do przyjęcia.

Dziękuję za odpowiedzi.

K3

Post autor: K3 » niedziela 19 sty 2014, 20:15

...
Muzyka rozrywkowa, to szerokie pojęcie, jakie style dokładnie cię interesują?
Najlepiej z podanymi przykładami utworów. ...

Ostatnio, na przykład, przygotwywałem dziewczynie podkłady Bem i Jantar.

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » niedziela 19 sty 2014, 21:33

Na płycie z EiS są zamieszczane darmowe instrumrnty vst (i nie tylko). Warto na nie zwrócic uwagę na dobry początek. Jeśli dysponujesz większym budżetem to zainteresuj się Native Instruments Komplete 9.
Tu jest prawie wszystko i na bardzo dobrym poziomie no i cenowo pomimo około 2000zł jakie trzeba wydać to jedna z korzystniejszych ofert.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » niedziela 19 sty 2014, 22:01

Bem, Jantar, podkłady midi...

Czyli pewnie podstawe i wystarczające na początek będą:

- bębny: do akustycznych bębnów Addictive Drums (i polecane przez DJOZDa dodatkowe biblioteki)

- basy: Trillian

- synthy i ew. symulacje instrumentó: Nexus 2 z rozszerzeniami (szczególnie Dance Orchestra, i któryś tam z perkusjonaliami).

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

ratio

Post autor: ratio » czwartek 23 sty 2014, 10:23

Jak Ci sie uda kupic to Hypersonic 2
To tak jak byś miał sprzętowy moduł brzmieniowy idealny do GM.
Świtne bębny i dużo innych rzeczy, idealny do robienia weselnych aranży chyba o to Ci chodzi
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

amis

Post autor: amis » czwartek 23 sty 2014, 12:03

...Jak Ci sie uda kupic to Hypersonic 2

jak coś, to ja chętnie tanio Hypersonica sprzedam, już go nie używam :) 

www.psychologium.net

ODPOWIEDZ