FL Studio - problem z nagrywaniem przy pomocy qwerty

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
gregory81229
FL Studio - problem z nagrywaniem przy pomocy qwerty

Post autor: gregory81229 » sobota 11 sty 2014, 00:32

Witam
Dopiero zaczynam przygodę z FL studio i niestety od razu na starcie mam poważne problemy z jego funkcjonowaniem.
Chcąc cokolwiek nagrać po wyborze np generatora sytrus do nowego kanału wciskam normalnie nagrywanie ( score jest zaznaczone) następnie wybieram automation & score i play i gram jakąś frazę na klawiaturze wirtualnej . Dźwięki normalnie są słyszalne ale po odegraniu frazy i wyłączeniu nagrywania nic niestety się nie nagrywa ani nie przenosi do piano rolla.
Jedynie przy wyborze generatora Harmor nagrywanie normalnie funkcjonuje tak jak być powinno.
Nie wiem co jest przyczyną tych problemów bo ten sam program ( z tego samego pliku instalacyjnego) na innym komputerze działa bezproblemowo - wszystko się nagrywa , zapis do piano rolla - tak jak powinno być , praktycznie niezależnie od wyboru generatora .
Nie wiem czy wpływ mają jakieś programy zainstalowane na moim komputerze czy ustawienia systemu . Nie mogę uzyskać jakiejś praktycznej porady , próbowałem już na innych forach ale bez odzewu .
Konfiguracja mojego komputera to:
płyta główna GA-Z77X-D3H gigabyte
procesor intel i5 3570 3,4Ghz
8GB ram
karta muzyczna via hd audio obecnie zablokowana bo kupiłem niedawno kartę profesjonalną Maya 44 Xte myśląc naiwnie że może to karta dźwiękowa ma wpływ na te problemy ale niestety nie ma
karta graficzna gigabyte 210 Geforce nvidia ( ma wbudowane układy audio )
system windows 7 64 bit

Ten inny komputer na którym instalowałem program to intel core 2 duo , płyta gigabyte ( symbolu nie pamiętam ) karta wbudowana realtek hd audio 2 GB ram windows xp

Nie mam pojęcia dlaczego na słabszym komputerze i starszym systemie program chodzi bez zarzutu a u mnie są problemy .
Bardzo proszę jeżeli ktoś spotkał się z takim problemem i zna ewentualne rozwiązanie o poradę

ODPOWIEDZ