Ableton - przestaje reagować, zawiesza się

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
len
Ableton - przestaje reagować, zawiesza się

Post autor: len » sobota 04 sty 2014, 04:33

Witam
Mam problem z Abletonem i zastanawiam się czy jest coś nie tak z moim laptopem czy z programem.
Ableton jest w najnowszej wersji i praktycznie regularnie podczas dłuższej pracy na nim zawiesza sie.
Zostaje mi wtedy tylko restart komputera.Spotkał sie ktoś z czymś takim?

Zbynia

Re: Ableton - przestaje reagować, zawiesza się

Post autor: Zbynia » sobota 04 sty 2014, 12:30

Tylko ableton?

Sprawdź temperatury procesora - coretemp

Sprawdź pamięć - memtest

Sprawdź obciążenie - taskmanager/orthos/coretemp

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 04 sty 2014, 13:54

...Witam

Mam problem z Abletonem i zastanawiam się czy jest coś nie tak z moim laptopem czy z programem.

Ableton jest w najnowszej wersji i praktycznie regularnie podczas dłuższej pracy na nim zawiesza sie.

Zostaje mi wtedy tylko restart komputera.Spotkał sie ktoś z czymś takim?...

To jest pytanie w stylu - "zepsuł mi się samochód, czy ktoś powie jak to naprawić?" a nawet jeszcze bardziej ogólne, bo nie wiesz czy soft czy hardware. Rozwiązań mogą być tysiące.

Ja bym najpierw sprawdził czy to Ableton czy wtyczki. W projektach, które się wieszają używasz jakichś VST?

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » sobota 04 sty 2014, 19:29

Ja bym najpierw sprawdził czy to Ableton czy wtyczki. W projektach, które się wieszają używasz jakichś VST?...

Natomiast ja bym zaczal od pytania czy ableton oryginalny...Jesli crackowany to nie trzeba sprawdzac podzespolow...
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

ziom779

Post autor: ziom779 » sobota 04 sty 2014, 22:20

Potwierdzam, że scrackowany pirat to szit.
Przetestowałem osobiście i nie polecam, trial 30-dniowy jest wystarczający i pewny.

Syntezatoro-maniak

Awatar użytkownika
len

Post autor: len » niedziela 05 sty 2014, 01:23

Sprawdź temperatury procesora - coretemp

Sprawdź pamięć - memtest

Sprawdź obciążenie - taskmanager/orthos/coretemp

posprawdzałem i wyszło mi podczas pracy Abletona obciążenie
procesora skacze do maksimum i chyba w tym tkwi problem.

To jest pytanie w stylu - "zepsuł mi się samochód, czy ktoś powie jak to naprawić?" a nawet jeszcze bardziej ogólne, bo nie wiesz czy soft czy hardware. Rozwiązań mogą być tysiące.

Dlatego najpierw chciałem się upewnić czy najnowsze upgrade 9.1 nie rozwala komputera.

Ja bym najpierw sprawdził czy to Ableton czy wtyczki. W projektach, które się wieszają używasz jakichś VST?

z VST używam tylko jednej bo tylko tą jedną widzi ale to już mój kolejny problem.

Natomiast ja bym zaczal od pytania czy ableton oryginalny...Jesli crackowany to nie trzeba sprawdzac podzespolow...

Potwierdzam, że scrackowany pirat to szit.
Przetestowałem osobiście i nie polecam, trial 30-dniowy jest wystarczający i pew

jak bym miał piracka kopie to bym nie wyskakiwał z takim pytaniem na poważnym forum Ableton jest oryginalny

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 sty 2014, 18:19

No to jak obciążenie skacze na maks to musisz sprawdzić wtedy temperatury - może procesor osiąga maksymalną temperaturę i komputer sie wyłącza

Chłodzenie czyszczone?

Awatar użytkownika
len

Post autor: len » niedziela 05 sty 2014, 21:20

...No to jak obciążenie skacze na maks to musisz sprawdzić wtedy temperatury - może procesor osiąga maksymalną temperaturę i komputer sie wyłącza
Chłodzenie czyszczone?...

W tygodniu wpadnie do mnie znajomy i przejrzy laptopa.Powiększenie pamięci to już dawno miałem w planach ale teraz to już nie będę zwlekał.Dzięki za pomoc.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 06 sty 2014, 10:24

O rany.Pamięć nie ma kompletnie nic do tego i nic nie zmieni.Wskazałem co nalezy zrobić - przedewszystkim badać temperaturę (core temp) pod max obciążeniem (obciążyć najlepiej orthosem czy cpu burn-in) i obserwować kiedy sie wyłączy.

Awatar użytkownika
len

Post autor: len » poniedziałek 06 sty 2014, 23:47

...O rany.Pamięć nie ma kompletnie nic do tego i nic nie zmieni.Wskazałem co nalezy zrobić - przedewszystkim badać temperaturę (core temp) pod max obciążeniem (obciążyć najlepiej orthosem czy cpu burn-in) i obserwować kiedy sie wyłączy....

ok wszystko będzie sprawdzone zgodnie ze wskazówkami

ODPOWIEDZ