Cubase 5 - problem z oknami poza ekranem roboczym

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Adik90
Cubase 5 - problem z oknami poza ekranem roboczym

Post autor: Adik90 » środa 27 lis 2013, 02:07

Jak wyżej w temacie mam problem z okienkiem kwantyzacji które po uruchomieniu ładuje mi się w Lewym górnym rogu z brakiem możliwości przeciągniecia nawet menager do okien w programie nie potrafi tego przesunąć..
Zna ktoś jakiś sposób bo mioże wcale problem nie tkwi w programie. 

Muzyka karmi me uszy i zmysły, lecz by napchać żołądek nauczyłem się gotować.

Zbynia

Re: Cubase 5 - problem z oknami poza ekranem roboczym

Post autor: Zbynia » środa 27 lis 2013, 13:27

Uzywałes może dwóch monitorów albo monitora z wyższą rozdzielczością?Najczęściej po takim zabiegu miałem podobny problem z programami.

Zazwyczaj pomagało uruchomienie wyższej rozdzielczości o ile monitor pozwalał na jej wyświetlenie i wtedy przeciągnięcie okna na prawidłową pozycję no ale to zalezy od programu czy zapamiętuje pozycję swoich wyskakujących okienek.

Awatar użytkownika
PanPitosz
Kontakt:

Re: Cubase 5 - problem z oknami poza ekranem roboczym

Post autor: PanPitosz » piątek 13 gru 2013, 14:18

Idąc tym tokiem rozumowania, jeśli twoja karta graficzna nie obsługuje wyższej rozdzielczości, to możesz spróbować zmniejszenia rozdzielczości. Nie testowałem tego na moim Cubase 5 ale może po uruchomieniu w niskiej rozdzielczości aplikacja sama "spróbuje" ponownie rozrzucić swoje okna w dostępnej, niższej rozdzialczości?

BTW: Istnieje znane rozwiązanie podobnego problemu w Cubase 5, dotyczącego paska transportu, który wyszedł poza pole widzenia. Trzeba włączyć Cubase ale nie otwierać w nim jeszcze projektu, następnie przeciągnąć pasek Windows z dołu ekranu na bok, dopiero wtedy odpalić projekt w Cubase i wcisnąć F2. Transport Window pojawia się w polu umożliwiającym jego przeciągnięcie na środek ekranu. Może analogiczny trick zadziała też z Quantize Window wysuniętym poza pole robocze? :P

[addsig]
"MIDI online" - blog o amatorskiej produkcji muzyki na komputerze: http://midi.deefacto.com

ODPOWIEDZ