w sumie to tylko LADSPA i LV2 mi potrzebne - jakoś dają radę do zabawy w nasze śpiewanki
W sumie to tylko z ciekawości i trochę z żalu do kilku ulubionych i udanych freewarów, ale chyba też to popierniczę bo zabawy jest sporo i powoli też sobie uświadamiam że z Wine ze stabilnością i bezproblemowym działaniem mogę mieć kłopoty. Powoli zaczynam się odzwyczajać od wingrozy (jak to mawiają na forach linuxowych:)) i nawyków typu "Mój komputer" na pulpicie, więc pewnie za jakiś czas przestanę tęsknić i za wtyczkami.
ps1 instrukcję sobie fajną zrobiłeś
Musiałem, bo się strasznie w tym gubię. Tak poważnie z tym systemem od 2 miesięcy eksperymentuję i położyłem już kilka instalacji. Mint już też poszedł w odstawkę - coś z nim jest jednak nie tak, obecnie jest Xubuntu i to jest najstabilniejsza najszybsza i jak na razie najdłuższa instalacja dla mojego starego lapka. Przez ciągłe doszkalanie jestem też bezpieczniejszym userem, ale jednak różnica jest widoczna.
Na forum Ubunty pewien ktoś otrzymał fajną odpowiedź: "... i tak skończysz na debianie" i boję się że ze swoim uporem to będzie najdłuższy kurs w mojej karierze komputerowej. W każdym razie linuch mnie kupił na całego i zupełnie przez przypadek, kiedy w pracy na nowiutkim lapku zobaczyłem win8. Kierunek rozwoju firmy na M od dłuższego zcasu mi nie odpowiada, poza tym wiąże się to z dodatkowymi kosztami za sprzęt(porównując wymagania systemowe linuxa i win) - a mój stary, 8 letni laptop stał się z powrotem maszyną do normalnej pracy.
Wracając do wtyczek, poprzedni post był z pracy, a tam jak wspominałęm mam Mint. Na Xubuntu nie działa, ale w innej kolejności instalowałem wtyczki.
Mint:
instalacja ardourvst
utworzenie ręcznie katalogu vst i lxvst w usr/lib
zapchanie katalogów odpowiednio *.dll i *.so - bez instalacji
Xubuntu:
instalacja ardourvst
instalacja wtyczek z repozytorium kxstudio - m.in. calf, zita rev itp
instalatory same potworzyły katalogi i zapychanie odpowiednich dll nie działa jak powyżej
Brakuje mi w ardour typowej z daw funkcji określania miejsca ladowania wtyczek, EnergyXT taką opcję posiada i stąd wnioskuję że nie narzuca tego sam system. Może w ardour trzeba to ustalić po edycji jakiegoś pliku?
Powtórzę i podkreślę, że pytam już w zasadzie z samej i czystej ciekawości...
Wielkie dzieki za pomaganie i pozdrawiam