Ardour 3

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Ardour 3

Post autor: mytnik » czwartek 14 lis 2013, 11:44

zawsze możesz na bezczela spróbować zainstalować tę paczkę od nich z tym, że to i386 - z tego co piszą to wersji 64bit nie robią - więc odpadam

http://bandshed.net/avlinux6-debs/ardour3-AVLinux6.0.1+/
...

Na bezczela działa :), chyba jest ogólnie problem z wersjami x64 i o ile dobrze zrozumiałem poradniki to wsparcie vst jest tylko dla 32 bit.

Czy u Ciebie natywne vst działają w katalogu /usr/lib/vst ? u mnie wtym katalogu działa tylko dll natomoast so mam w kat. lxvst ?

przy okazji, aby moja nauka nie poszła w las utworzyłem sobie mały LAS który traktuję jako notatnik.

drummer

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » czwartek 14 lis 2013, 20:33

przy okazji, aby moja nauka nie poszła w las utworzyłem sobie mały LAS który traktuję jako notatnik....

w sumie to tylko LADSPA i LV2 mi potrzebne - jakoś dają radę do zabawy w nasze śpiewanki

co do wine to tak już jest - 32 coś jest "platinum", a na 64 - kicha (bo to jakby 64win w zasadzie) - też różnice między wersjami - stąd grający pod wine mają "playonlinux" - pewnikiem z wtyczkami będzie podobnie...więc się może zainteresuj tym projektem, bo jak już sobie coś uruchomisz i zaktualizujesz wine to się może posypać choć szczerze to się nie interesowałem jak to działa wewnątrz Ardour i czy można wersję wymusić...

tak jak napisałem wine dla mnie to już totalna zabawa - dlatego szukałem natywnych wtyczek - w zasadzie jest tego dużo...

ps1

instrukcję sobie fajną zrobiłeś

ps2

mnie denerwuje A3 - jakoś mi się 2.8 z przyzwyczajenia bardziej podoba

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 14 lis 2013, 22:27

w sumie to tylko LADSPA i LV2 mi potrzebne - jakoś dają radę do zabawy w nasze śpiewanki

W sumie to tylko z ciekawości i trochę z żalu do kilku ulubionych i udanych freewarów, ale chyba też to popierniczę bo zabawy jest sporo i powoli też sobie uświadamiam że z Wine ze stabilnością i bezproblemowym działaniem mogę mieć kłopoty. Powoli zaczynam się odzwyczajać od wingrozy (jak to mawiają na forach linuxowych:)) i nawyków typu "Mój komputer" na pulpicie, więc pewnie za jakiś czas przestanę tęsknić i za wtyczkami.

ps1 instrukcję sobie fajną zrobiłeś

Musiałem, bo się strasznie w tym gubię. Tak poważnie z tym systemem od 2 miesięcy eksperymentuję i położyłem już kilka instalacji. Mint już też poszedł w odstawkę - coś z nim jest jednak nie tak, obecnie jest Xubuntu i to jest najstabilniejsza najszybsza i jak na razie najdłuższa instalacja dla mojego starego lapka. Przez ciągłe doszkalanie jestem też bezpieczniejszym userem, ale jednak różnica jest widoczna.

Na  forum Ubunty pewien ktoś otrzymał fajną odpowiedź: "... i tak skończysz na debianie" i boję się że ze swoim uporem to będzie najdłuższy kurs w mojej karierze komputerowej. W każdym razie linuch mnie kupił na całego i zupełnie przez przypadek, kiedy w pracy na nowiutkim lapku zobaczyłem win8. Kierunek rozwoju firmy na M od dłuższego zcasu mi nie odpowiada, poza tym wiąże się to z dodatkowymi kosztami za sprzęt(porównując wymagania systemowe linuxa i win) - a mój stary, 8 letni laptop stał się z powrotem maszyną do normalnej pracy.

Wracając do wtyczek, poprzedni post był z pracy, a tam jak wspominałęm mam Mint. Na Xubuntu nie działa, ale w innej kolejności instalowałem wtyczki.

Mint:
instalacja ardourvst
utworzenie ręcznie katalogu vst i lxvst w usr/lib
zapchanie katalogów odpowiednio *.dll i *.so - bez instalacji

Xubuntu:
instalacja ardourvst
instalacja  wtyczek z repozytorium kxstudio - m.in. calf, zita rev itp
instalatory same potworzyły katalogi i zapychanie odpowiednich dll nie działa jak powyżej

Brakuje mi w ardour typowej z daw funkcji określania miejsca ladowania wtyczek, EnergyXT taką opcję posiada i stąd wnioskuję że nie narzuca tego sam system. Może w ardour trzeba to ustalić po edycji jakiegoś pliku?

Powtórzę i podkreślę, że pytam już w zasadzie z samej i czystej ciekawości...

Wielkie dzieki za pomaganie i pozdrawiam 

drummer

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » czwartek 14 lis 2013, 23:51

tak na logikę to powinien także szukać wtyczek  np. w  "/home/$user/.lv2/" i "/usr/lib/local/lv2/", a nie tylko w

"/usr/lib/lv2/" - niemniej skopiowanie wtyczek ręcznie powinno działać i pod mintem i xubuntu - możesz spróbować z tym katalogiem domowym - wtedy bez sudo się obejdzie...

gdzie się jakie pliki wgrywają po instalacji *.deb to chyba najwygodniej w "Synaptic-u" - jak dla mnie lepszego programu do pakietów nie ma - klikasz w "zainstalowane pliki" i wiesz co pakiet gdzie wgrał

ja w "vst" mam pliki *.so tak samo w "ladspa", a w "lv2" są katalogi z wtyczkami... no i nic mi katalogu "lxvst" nie zrobiło, a plików *.dll nie mam

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 15 lis 2013, 11:22

"/usr/lib/lv2/" - niemniej skopiowanie wtyczek ręcznie powinno działać i pod mintem i xubuntu - możesz spróbować z tym katalogiem domowym - wtedy bez sudo się obejdzie...

super, tu można instalować.

Na razie skupiam się na samym vst i po dodaniu wszystkich katalogów VST w zakładce Tweaks w Cadence i restarcie kompa załadowałem do 6 katalogów 9 różnych wtyczek dll i so

Odczyt w Linux Mint przez oba Ardourywygląda następująco:

ArdourVST    Ardour3

.vst                    Tal-Reverb.so           -               +
.lxvst                  Tal-Dub-3.so            -               +
usr/lib/vst            Tal-Reverb-3.so        -               +
usr/lib/lxvst          Tal-Filter.so             +              +
usr/local/lib/vst     Tal-Vocoder    .so      -              +
usr/local/lib/lxvst   Tal-NoiseMaker.so     +              +

.vst                     MAnalyser.dll          +              -
usr/lib/vst             MEQualiser.dll         +              -    
usr/local/lib/vst      MTuner.dll              +              -

Nie rozumemie dlaczego tak jest, ale dziła i jesli uda mi się poprawić to na Xubuntu to będę w pełni zadowolony.

drummer

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » piątek 15 lis 2013, 15:14

...

super, tu można instalować.

Na razie skupiam się na samym vst i po dodaniu wszystkich katalogów VST w zakładce Tweaks w Cadence i restarcie kompa załadowałem do 6 katalogów 9 różnych wtyczek dll i so

Odczyt w Linux Mint przez oba Ardourywygląda następująco:

ArdourVST    Ardour3

.vst                    Tal-Reverb.so           -               +
.lxvst                  Tal-Dub-3.so            -               +
usr/lib/vst            Tal-Reverb-3.so        -               +
usr/lib/lxvst          Tal-Filter.so             +              +
usr/local/lib/vst     Tal-Vocoder    .so      -              +
usr/local/lib/lxvst   Tal-NoiseMaker.so     +              +

.vst                     MAnalyser.dll          +              -
usr/lib/vst             MEQualiser.dll         +              -    
usr/local/lib/vst      MTuner.dll              +              -

Nie rozumemie dlaczego tak jest, ale dziła i jesli uda mi się poprawić to na Xubuntu to będę w pełni zadowolony.
...

hihi... to nawet ma sens - ten VST jest inaczej kompilowany na potrzeby innego projektu, a tego normalnego masz z repo - przy kompilacji na pewno się w configu da ustawić gdzie szukać pewno stąd różnice - dziwne trochę może, że lokalnie w .lxvst dwa nie szukają... no i wersja zwykła nie może odczytać windowsowej dll - to już skrajnie logiczne

wychodzi na to, ze ten ardourVST w kalalogu vst chce mieć dll a linuxowe vst czyli .so ma w lxvst - ten zwykły sobie tym głowy nie zawraca i patrzy tylko za .so ale i tu i tu

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 18 lis 2013, 11:14

wychodzi na to, ze ten ardourVST w kalalogu vst chce mieć dll a linuxowe vst czyli .so ma w lxvst - ten zwykły sobie tym głowy nie zawraca i patrzy tylko za .so ale i tu i tu
...

Na to wygląda,

W Xubuntu przy instalacji najpierw wtyczek natywnych program sobie 'przejął' te katalogi inaczej, ale po dodaniu w Cadence/Tweaks dowolnego nowego folderu na dll'e wszystko wraca do normy. Problem więc rozwiązany.

pozdrawiam

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 18 lis 2013, 11:16

Edit: żeby nie było kolejnych skrajnie logicznych wniosków, to oczywiście nie jest to zależne od Xubuntu tylko od innego sposobu (kolejniośąci) instalacji wtyczek niż w Mint :)

drummer

ODPOWIEDZ