Ropoznawanie jakości darmowych VST i VSTi

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Aztec
Ropoznawanie jakości darmowych VST i VSTi

Post autor: Aztec » wtorek 05 lis 2013, 15:38

Witam ponownie w dalszym zawracaniu głowy. Mogę a co! Ja pomagam innym cierpliwie i z chęcią w innej gałęzi życia, Wy macie mi w tej pomóc
Myślę, że część z Was opiera się na darmowych wtyczkach i instrumentach. Ja zamierzam całkowicie + w przyszłości żywe instrumenty po okazjonalnych cenach różnej maści.
Na tą chwilę nie mam sprzętu odsłuchowego nawet ze średniej półki, ucha ani nie wiem na co zwracać uwagę. Czy macie sposoby na indywidualne rozpoznawanie dobrej jakości wirtualnych instrumentów i wtyczek?

Jest tego od groma. Jasne, że najłatwiej to szukać polecanych, ale nie ma tego dużo jeśli chodzi o freeware. Bądź niby są, bo kilka osób tak mówi, a ja i tak nie jestem w stanie rozpoznać czy są naprawdę dobre. Na moim sprzęcie wyda się, że powalają, a puszczę to w świat i będzie masowe pierdzenie z głośników czy rzeczy których się nie spodziewam.

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Re: Ropoznawanie jakości darmowych VST i VSTi

Post autor: Marc.The.Drummer » wtorek 05 lis 2013, 15:41

Po słuchu? Sciagsz wtyke sprawdzasz jak sie sprawdza w akcji [i to nei przegladajac presety tylko krecac parametrami]. Innej mozliwosci nie ma. Taka sama zasada tyczy sie sprzetu. Trzeba najpierw posluchac cos zeby wiedziec czy sie sprawdzi w danej sytuacji. 

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Aztec

Post autor: Aztec » wtorek 05 lis 2013, 17:39

Jak już napisałem - do obiektywnej oceny wtyczek, zwłaszcza instrumentów VSTi potrzeba sprzętu. A przynajmniej tak mi podpowiada logika, inaczej nie zakładałbym tematu gdyby to było oczywiste.

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » wtorek 05 lis 2013, 18:47

"Wy macie mi w tej pomóc" - najpierw pomyśl. następnie dobieraj słowa. Kolega Marc.The.Drummer ci wystarczająco wytłumaczył. Przestań już dręczyć  ludzi pytaniami na które masz odpowiedź w pierwszej linii google. Np. forum http://www.kvraudio.com/ - nie ma większej kopalni wiedzy nt. vst, vsti i nawet aplikacji na sprzęt mobilny. Jak nie słyszysz czy dana wtyczka oferuje przyzwoitą falę to może po prostu spróbuj się w układaniu glazury.

BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » wtorek 05 lis 2013, 20:17

...do obiektywnej oceny wtyczek, zwłaszcza instrumentów VSTi potrzeba sprzętu... 

A czemu zwłaszcza VSTi?

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 05 lis 2013, 22:10

...Jak już napisałem - do obiektywnej oceny wtyczek, zwłaszcza instrumentów VSTi potrzeba sprzętu.

Tak sobie czytam te Twoje spostrzeżenia i nie bardzo rozumiem :)

Po pierwsze - od kiedy w muzyce panuje obiektywna ocena? Ja osobiście nie słyszałem o czymś takim.

Po drugie - koledzy być może będą w tym miejscu ze mną polemizować, ale już dawno wyszedłem z założenia, że za darmo to nawet TIR-ówki tak niekoniecznie, dlatego kupuję VSTi i jestem z nich bardzo zadowolony. Próbowałem kilku darmowych freeware, ale to jednak nie to.

A po trzecie i ostatnie - nikt za Ciebie nie podejmie decyzji w kwestii TWOJEGO gustu i upodobań muzycznych.

Pozdrawiam

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » wtorek 05 lis 2013, 22:23

...
...Jak już napisałem - do obiektywnej oceny wtyczek, zwłaszcza instrumentów VSTi potrzeba sprzętu.

Tak sobie czytam te Twoje spostrzeżenia i nie bardzo rozumiem :)

Po pierwsze - od kiedy w muzyce panuje obiektywna ocena? Ja osobiście nie słyszałem o czymś takim.

Po drugie - koledzy być może będą w tym miejscu ze mną polemizować, ale już dawno wyszedłem z założenia, że za darmo to nawet TIR-ówki tak niekoniecznie, dlatego kupuję VSTi i jestem z nich bardzo zadowolony. Próbowałem kilku darmowych freeware, ale to jednak nie to.

A po trzecie i ostatnie - nikt za Ciebie nie podejmie decyzji w kwestii TWOJEGO gustu i upodobań muzycznych.

Pozdrawiam

... 

To prawda, ale zdarzają sie i dobre darmowe syntezatory vst. Np starszy i sprawdzony Synth 1

''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » wtorek 05 lis 2013, 22:44

I już w pełni darmowy Re-Birth chyba najlepszy emulator TB-303, TR-808, TR-909 Pierwszy posiadający i współpracujący przez ReWire

ISO do pobrania z http://www.rebirthmuseum.com/
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 05 lis 2013, 23:29

Jest tego od groma. Jasne, że najłatwiej to szukać polecanych, ale nie ma tego dużo jeśli chodzi o freeware. Bądź niby są, bo kilka osób tak mówi, a ja i tak nie jestem w stanie rozpoznać czy są naprawdę dobre. Na moim sprzęcie wyda się, że powalają, a puszczę to w świat i będzie masowe pierdzenie z głośników czy rzeczy których się nie spodziewam. ... 

Po pierwsze: Synth 1 i ReBirth wspomniane w tym wątku sa naprawdę zacne.

Po drugie: Niestety są to wyjątki w morzu tandety.

O ile nie zamierzasz przez całe życie rozdawać swojej muzyki za darmo i dawać darmowych koncertów, rozważ jednak budżet na wtyczki. A które? NAPRAWDE dobrą podpowiedzia są reakcje klientów. Tak jak pisałeś - najpierw sprawdzaj te, wokół których jest dużo szumu. Czasem ten szum nie jest bez znaczenia. Taka Diva to naprawdę genialny instrument.

Po trzecie: jeśli nie masz warunków odsłuchowych to nawet ze świetnej wtyczki niewiele ukręcisz. A to przewalisz basy, a to górkę, a to zamulisz cały miks. Co z tego, ze zamulisz go genialnymi brzmieniami? I tak będzie do niczego. Kolejnośc powinna być taka: zorganizuj sobie jak najlepsze stanowisko odsłuchowe, myśl o tym w kategorii: tworzę laboratorium o jak najbardziej sterylnym, niezabarwionym dźwięku". dopiero od tego punktu będziesz w stanie SAM rozpoznać, czy coś jest dobre czy złe. Jeśli tego nie usłyszysz podczas miksu to ryzykujesz porażkę. Upraszczając: kucharz może mieć najlepsze przyprawy świata, ale jak nie ma smaku to da ich za duzo lub za mało i zawartość garnka będzie do wylania. A pierwszą barierą zmysłu smaku muzycznego są głośniki i pomieszczenie.

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » środa 06 lis 2013, 00:13

Kup sobie Estradę i studio. Na dołączonej płycie masz darmowe instrumenty i wtyczki VST.
Nie zaszkodzi też kupno poradników syntezatory i nagrywanie. Masa wiedzy za mały pieniądz.

ODPOWIEDZ