Cubase 5 problem z pitch bend

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Jotuer
Cubase 5 problem z pitch bend

Post autor: Jotuer » czwartek 24 paź 2013, 00:56

Witam!
Słuchajcie mam taki problem. Otóż kiedyś pracowałem na FL Studio i gdy dodawało się tam nowy „instrument” na patern to pokazywało nam się okienko z ustawieniem głośności, pan i pitch. Korzystam z klawiatury sterującej (gdzie domyślenie pitch bend każdy wie gdzie jest) ale potrzebowałem tego by pitch po ustawieniu nie wracał do domyślnej wartości (co jak wiemy robi „rolka”) Więc pokrętełko pitch z wcześniej wspomnianego okienka przypisywałem sobie do jakiegoś wolnego potencjometru na klawiaturze sterującej. W FL było to banalnie proste a dzięki temu otrzymywałem to co chciałem czyli pitch w stałej pozycji w jakiej go ustawiłem. I tu się pojawia problem bo za Chiny nie wiem jak przypisać pitch bend w Cubase 5 pod potencjometr na klawiaturze. Wiem że mogę go ustawić po nagraniu ścieżki MIDI w „piano roll/edit” – jak tak to mogę nazwać. Ale potrzebuje ustawić go na jakaś stałą wartość przed nagraniem. Szukałem, bawiłem się opcjami „quick controls” ale bez owocnie. Czy ktoś wie może jak to rozwiązać. Z góry dzięki 

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Cubase 5 problem z pitch bend

Post autor: JacekH » niedziela 27 paź 2013, 21:45

...
Witam!
Słuchajcie mam taki problem. Otóż kiedyś pracowałem na FL Studio i gdy dodawało się tam nowy „instrument” na patern to pokazywało nam się okienko z ustawieniem głośności, pan i pitch. Korzystam z klawiatury sterującej (gdzie domyślenie pitch bend każdy wie gdzie jest) ale potrzebowałem tego by pitch po ustawieniu nie wracał do domyślnej wartości (co jak wiemy robi „rolka”) Więc pokrętełko pitch z wcześniej wspomnianego okienka przypisywałem sobie do jakiegoś wolnego potencjometru na klawiaturze sterującej. W FL było to banalnie proste a dzięki temu otrzymywałem to co chciałem czyli pitch w stałej pozycji w jakiej go ustawiłem. I tu się pojawia problem bo za Chiny nie wiem jak przypisać pitch bend w Cubase 5 pod potencjometr na klawiaturze. Wiem że mogę go ustawić po nagraniu ścieżki MIDI w „piano roll/edit” – jak tak to mogę nazwać. Ale potrzebuje ustawić go na jakaś stałą wartość przed nagraniem. Szukałem, bawiłem się opcjami „quick controls” ale bez owocnie. Czy ktoś wie może jak to rozwiązać. Z góry dzięki ...

Zerknij do MIDI Input Transformer. Dla Cubase 7 masz taki filmik, jak tego używać: http://www.youtube.com/watch?v=vrShi1z2W3E

Generalnie - ustawiasz podobnie jak w edytorze logical: co wchodzi i na co ma być zamienione. Więc to nie je parametr zmieniany podczas odtwarzania, a zmiana typu/wartości danych MIDI, która zostanie zapisana. 

Pamiętaj, że przy aktywnej opcji Reset on Stop/Reset on Part end (czy jakoś tak, nie mam jak teraz sprawdzić) wartość Pitch Bendu będzie zerowana.

Jeśli to odstrojenie Pitch Bendem ma być stale na czas trwania calego kawałka, to może lepiej tę barwę po prostu przestroić w torze syntezy?

Jacek

ODPOWIEDZ