ASIO 4ALL i REAPER - brak dźwięków systemowych

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Michał2298
ASIO 4ALL i REAPER - brak dźwięków systemowych

Post autor: Michał2298 » czwartek 17 paź 2013, 23:12

Witam wszystkich forumowiczów

Mój problem dotyczy programu Reaper sterownika oraz sterownika ASIO4ALL oraz głośników Realtek HD audio (tak zagadka dla ambitnych :)

WSTĘP:

Otóż aby rozwiązać problem  wysokiej latencji  postanowiłem w programie Reaper przestawić

System audio : WaveOut à na ASIO w okienku (którego printscreena podaję poniżej)

http://www17.zippyshare.com/v/56573129/file.html

Efektem tego jest jednak BRAK DŹWIĘKU L

Program nie znajduje wyjścia (1:Not Connected 1, 2:Not Connected 2)

Po uruchomieniu okna konfiguracji  ASIO status wyjścia Realtek HD AUDIO określony jest jako Unavailable(tak jak na screenie )

ROZWINIĘCIE AKCJI:

Ok. teraz dalsza część historii Aby problem zniknął Postanowiłem wejść (Panel sterowania ->Dźwięk -> zakładka Odtwarzanie) i tam wyłączyć Głośniki (PPM à wyłącz) screen poniżej:

http://www17.zippyshare.com/v/31526157/file.html

Uruchomiłem ponownie program Reaper znowu zakładka opcje->preferencje -> Urządzenie

A tu cud :-/ Pojawiają się wyjścia zaś po wrzuceniu pierwszej lepszej ścieżki słychać dźwięk z głośników Właściwie problem można by uznać za rozwiązany ale wręcz przeciwnie tu dopiero się zaczyna finał naszej mrożącej krew w żyłach opowieści  OTÓŻ:

FINAŁ:

Dźwięki z reapera słyszę z głośników ale wszystkie pozostałe dźwięki z innych programów nie są słyszalne Winamp youtube filmy oraz inne.

Oczywiście kiedy wejdę ponownie do panelu sterowania w zakładkę dźwięk i włączę ponownie głośniki to słychać dźwięk z wszystkich programów ale znowu z reapera z Asio nieL

MOJE PYTANIE BRZMI:

Czy za każdym razem kiedy coś robie w reaperze muszę wyłączać głośniki po przez panel sterowania a potem po zakończonej pracy włączać je ponownie ??

Czy istnieje jakiś sposób aby nie trzeba tego cięgle włączać i wyłączać a dźwięki systemowe jak i te z Reapera przez ASIO były słyczalne???

POMOCY jeśli Macie jakiekolwiek pomysły piszcie

[addsig]

Zbynia

Re: ASIO 4ALL i REAPER - brak dźwięków systemowych

Post autor: Zbynia » czwartek 17 paź 2013, 23:42

skoro wyłaczyłes urzadzenie to co chcesz słyszeć?

Proste jak drut - masz mieć je właczone

a co do asio to problem ze sterownikiem asio 4 all i nic wiecej

Michał2298

Re: ASIO 4ALL i REAPER - brak dźwięków systemowych

Post autor: Michał2298 » piątek 18 paź 2013, 19:48

...
skoro wyłaczyłes urzadzenie to co chcesz słyszeć?

Proste jak drut - masz mieć je właczone

a co do asio to problem ze sterownikiem asio 4 all i nic wiecej...

Dziękuję za odp

Ogólnie to zrobiłem tak jak mówisz (chociaż wczoraj robiłem tak wiele razy) ale dziś (może spowodowane jest to włączeniem i wyłączeniem komputera) wszystko ładnie działa :))))

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ