Multi-threaded mode w Divie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
stereoman
Multi-threaded mode w Divie

Post autor: stereoman » czwartek 14 lut 2013, 14:22

Multi-threaded mode w Divie nalezy uzywac tylko gdy w projekcie gra 1 instancja divy, tak?
Gdy gra na raz wiecej instancji trzeba wylaczać muli-threaded mode, tak?

Mam takiego PC:
Phenom II x4 965, 16GB DDR3 1333MHz geil, dysk WD 1TB CaviarBlack, plyta gł. msi 880gma-e35

Sprawdzalem ile FL Studio 10 wskazywal uzycia CPU przy ilu instancjach divy, na jakiej accuracy ustawionej w divie:

każda instancja grala 3 ciągłe nuty i miala mode: poly   (grala ten initial preset co jest przy odpaleniu divy)

1 instancja:

great, BEZ multi-threaded: 36%
great, z multi-threaded: 50%

divine, BEZ multi-threaded: 36%
divine, z multi-threaded: 50%

10 instancji:
accuracy Great, bez multi-threaded: 70%

Troche dziwne ze przy jednej instancji wlączenie multi-threade mode powodowalo zwiekszenie uzycia cpu...

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Multi-threaded mode w Divie

Post autor: DJOZD » czwartek 14 lut 2013, 14:44

Z tego co ja się orientuje sztuczki multi wątkowe DIVA'e są kodowane z myślą o specyficznych właściwościach procesorów Intel'a. Zatem jest bardzo prawdopodobne że wyskakują takie a nie inne wyniki.

A to jest częściowo potwierdzeniem moich informacji ze strony U-he:

"1. Multicore Support

Finally play as many voices as you like on selected systems. Requires multicore system with on-CPU memory interface e.g. i5, i7, Nehalem."

Wydaje mi się że tego rodzaju jednokierunkowe programowanie niesie ryzyko wykrzaczenia się aplikacji na jakimś etapie (choćby zmiana wersji systemu operacyjnego). Pomijam kwestię tego że to właśnie AMD ma najwięcej obecnie wątków w stosunku do ceny a jest niekompatybilny z tym soft'em. A odpowiednio zaprogramowane spokojnie załatwia dużo droższe Intel'e.

ODPOWIEDZ