SPL Vitalizer MK2-T vs. SPL Twin Tube

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
amis
SPL Vitalizer MK2-T vs. SPL Twin Tube

Post autor: amis » niedziela 02 gru 2012, 18:03

dzień dobry, 

mam pytanko odnośnie tych dwóch procesorów. mam i używam programowego SPL Twin Tube i cenię sobie jego brzmienie. obecnie w ramach promocji świątecznych można znaleźć tu i ówdzie interesujące okazje i prawdopodobnie pojawi się również w atrakcyjnej cenie SPL Vitalizer MK2-T w wersji programowej. moje pytanie kieduję do osób, które znają lub używają oba z tych procesorów. czy mając Twin Tube warto dorzucić do kolekcji Vitalizera? czy jego praca doda mi wartych wydatku możliwości wpływania na brzmienie? czy może algorytmy emulacji lampy będą podobne i niewiele zyskam i lepiej zakupić inny procesor innego producenta, oparty o zupełnie inne algrytmy? oczywiscie najchętniej przetestowałbym teraz dla porównania oba lecz niestety jakiś czas temu testowałem już vitalizera ale nie pamiętam jakie zostawił po sobie wrażenie :) 

dziękuję 

www.psychologium.net

Awatar użytkownika
Q-GEN

Re: SPL Vitalizer MK2-T vs. SPL Twin Tube

Post autor: Q-GEN » poniedziałek 03 gru 2012, 12:29

...dzień dobry, 

mam pytanko odnośnie tych dwóch procesorów. mam i używam programowego SPL Twin Tube i cenię sobie jego brzmienie. obecnie w ramach promocji świątecznych można znaleźć tu i ówdzie interesujące okazje i prawdopodobnie pojawi się również w atrakcyjnej cenie SPL Vitalizer MK2-T w wersji programowej. moje pytanie kieduję do osób, które znają lub używają oba z tych procesorów. czy mając Twin Tube warto dorzucić do kolekcji Vitalizera? czy jego praca doda mi wartych wydatku możliwości wpływania na brzmienie? czy może algorytmy emulacji lampy będą podobne i niewiele zyskam i lepiej zakupić inny procesor innego producenta, oparty o zupełnie inne algrytmy? oczywiscie najchętniej przetestowałbym teraz dla porównania oba lecz niestety jakiś czas temu testowałem już vitalizera ale nie pamiętam jakie zostawił po sobie wrażenie :) 
dziękuję ...

Witam, za 300-400zł kupisz używany sprzętowy Vitalizer MkII, a wersja z lampą pojawia się na eBayu niemieckim w granicach 1000-1300zł. Wtyczki tego nie podrobią, chyba ze to na prawdę udany soft i do tego darmowy wtedy ewentualnie warto go mieć
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"

JacekM

Post autor: JacekM » poniedziałek 03 gru 2012, 15:13

To są dwie różnie działające wtyczki z czego Vitalizer ma wieksze możliwości.

Vitalizer MK2-T wersji pogramowej działa bardzo podobnie jak jego sprzetowy odpowiednik. Nie idealnie tak samo, ale to nie znaczy że gorzej.

PS: Na co ci te cudo? Kręć dobrze eq w miksach a osiągniesz o niebo lepsze rezultaty jak z Vitalizerem.

amis

Post autor: amis » poniedziałek 03 gru 2012, 15:32

To są dwie różnie działające wtyczki z czego Vitalizer ma wieksze możliwości.

PS: Na co ci te cudo? Kręć dobrze eq w miksach a osiągniesz o niebo lepsze rezultaty jak z Vitalizerem....

dzięki za odpowiedź... też mam takie wrażenie, że vitalizer ma większe możliwości. sama ilość pokręteł to sugeruje :) 

mówisz, że to samo da się ukręcić na eq? ja nie jestem zaawansowanym użytkownikiem/producentem, mało mam jeszcze umiejętności. w każdym razie nie udało mi się eq tak wpływać na brzmienie jak chociażby twin tubem. 

www.psychologium.net

JacekM

Post autor: JacekM » wtorek 04 gru 2012, 08:25

mówisz, że to samo da się ukręcić na eq? ja nie jestem zaawansowanym użytkownikiem/producentem, mało mam jeszcze umiejętności. w każdym razie nie udało mi się eq tak wpływać na brzmienie jak chociażby twin tubem. ...

Nie mówie że to samo da sie ukręcic na eq. Mówie, że takie cacka jak vitalizer (moim zdaniem) są zbedne jeśli miks jest dobrze wykręcony.

Pytanie: czemu chcesz miec vitalizer?

amis

Post autor: amis » wtorek 04 gru 2012, 11:08

Pytanie: czemu chcesz miec vitalizer?... 

zasadniczo dla wzbogacania brzmienia. niektóre brzmienia, sample zyskują na dodanym kolorze. stosowany z wyczuciem wydaje mi się przydatnym narzędziem... ale chętnie posłucham wszelkich opinii, wszak każda okazja do nauki jest dobra :) 

www.psychologium.net

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » wtorek 04 gru 2012, 17:38

Macie na oku jakieś ciekawe, świąteczne promocje na godne uwagi wtyczki? :)

amis

Post autor: amis » wtorek 04 gru 2012, 20:21

Macie na oku jakieś ciekawe, świąteczne promocje na godne uwagi wtyczki? :)... 

waves ostatnio mocno szalało, plugin alliance ma fajny advents callendar... :) 

www.psychologium.net

ODPOWIEDZ