Cakewalk Sonar

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
JacekM
Cakewalk Sonar

Post autor: JacekM » poniedziałek 19 lis 2012, 20:22

Witam wszystkich.

Moje pytanie dotyczy Sonara. Czy jest jakis sposób, by mając np 20 śladów wpiąć w insterty wszystkich śladów za jednym razem jakąś wtyczkę? Chodzi o to by nie bawić sie z wpinaniem jakieś wtyczki na insterty pojedynczo.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Cakewalk Sonar

Post autor: DJOZD » poniedziałek 19 lis 2012, 21:07

Podstawy obsługi miksera. Tworzysz grupę (submix) i tam kierujesz dowolną ilość śladów.

JacekM

Post autor: JacekM » poniedziałek 19 lis 2012, 21:14

To jasne. Co w momencie kiedy chcę daną wtyczką poddac ślad edycji? Chcę wpiąć na każdy ślad w instert np emulację stołu i w tym momencie na nic sie ma tworzenie nowej szyny, bo ja nie chcę grupować ścieżek na szynie, tylko miec oddzielny dostep do edycji wtyczki na każdym śladzie.

Mam kilka śladów perki i chcę jednorazowo zapiąć emulacje stołu na kazdy ślad, by pozniej miec możliwość kręcenia wtyczką inaczej dla stopy, inaczej dla werbla itd.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 19 lis 2012, 21:15

...Podstawy obsługi miksera. Tworzysz grupę (submix) i tam kierujesz dowolną ilość śladów. ...

Lub źle postawiłeś pytanie i chodzi ci o coś innego.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 19 lis 2012, 21:18

Nie jestem sonarowcem. Ale zawsze możesz utworzyć track z tą wtyczką i potem ją duplikować dowolną ilość razy.

april

Post autor: april » poniedziałek 19 lis 2012, 21:21

A może w ten sposób ...

http://www.cakewalk.com/support/kb/reader.aspx/2007013219

Przykład nr 1

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » poniedziałek 19 lis 2012, 23:31

...
Witam wszystkich.

Moje pytanie dotyczy Sonara. Czy jest jakis sposób, by mając np 20 śladów wpiąć w insterty wszystkich śladów za jednym razem jakąś wtyczkę? Chodzi o to by nie bawić sie z wpinaniem jakieś wtyczki na insterty pojedynczo....

Koledze zapewne chodzi o czynność podobną do tej, którą uzyskujemy w ProToolsie przytrzymując przycisk ALT. (Dla nieprutulsowców: w momencie, gdy trzymamy wciśnięty ALT i na którejkolwiek ścieżce dodajemy wysyłkę, na reszcie ścieżek automatycznie tworzy się ta sama wysyłka)

Pytanie jak najbardziej zasadne. Chociażby w przypadku, kiedy jednym ruchem chcemy na wszystkich śladach zapiąć korektory.

Sam działam w Sonarze od lat i znam go na wylot, ale rozwiązanie niestety nie przychodzi mi na myśl żadne. Jeśli ktoś ma pomysł, jak to zrobić, to też chętnie go poznam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 lis 2012, 23:46

Trzymasz CTRL i przeciągasz daną wtyczke na inny ślad - inaczej się nie da chyba że zrobisz sobie template z juz załadowanymi wtykami

W sumie to trwa dosłownie chwilkę i jest całkiem wygodne

Wtyczka kopiowana jest w takim stanie w jakim się znajduje na sladzie z ktorego chcesz kopiować(takie same ustawienia)

ODPOWIEDZ