Ableton Live z dnia na dzień przestał otwierać projekty,

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Straypear
Ableton Live z dnia na dzień przestał otwierać projekty,

Post autor: Straypear » czwartek 13 wrz 2012, 13:09

Witam

Podczas ładowania jakiegokolwiek projektu "Live Set" Wyskakuje windows'owskie okienko "Ableton Live przestał działać" ... i program wyłącza się.

Wczoraj jeszcze działało wszystko bez problemu, a dzisiaj próbuje otworzyć ważny dla mnie projekt(który wczoraj się otwierał bez problemu), nad  którym pracuje od dłuższego czasu i nagle takie coś......  próbowałem otworzyć inne projekty i prawie zawsze kończy się tak samo(kilka  tylko się otwiera)

Wczoraj wszystko było OK, nie instalowałem żadnej wtyczki w tym czasie, żadnego innego programu.

Próbowałem reinstalki Live, ale to nic nie daje.... ;(

Jestem załamany, nie wiem co robić, a projekt nad którym pracuje jest dla mnie bardzo ważny ;/

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Ableton Live z dnia na dzień przestał otwierać projekty,

Post autor: DJOZD » czwartek 13 wrz 2012, 13:32

Usuń przypisanie w opcjach głownych do folderu VST. Być może jakaś wtyczka w sesji jest problemem. Jeżeli bez wtyczek projekt otworzy się (bez aktywnych wtyczek) ale program nie zawiesi się, może to wskazywać na wtyczki.

Druga sprawa sprawdź czy na innych ustawieniach systemu audio działa (WDM, lub inny sterownik sternik ASIO).

Straypear

Post autor: Straypear » czwartek 13 wrz 2012, 13:44

...Usuń przypisanie w opcjach głownych do folderu VST. Być może jakaś wtyczka w sesji jest problemem. Jeżeli bez wtyczek projekt otworzy się (bez aktywnych wtyczek) ale program nie zawiesi się, może to wskazywać na wtyczki.

Druga sprawa sprawdź czy na innych ustawieniach systemu audio działa (WDM, lub inny sterownik sternik ASIO).
...

Właśnie też to zrobiłem, i wyszło ze rypię się, gdy w folderze z wtyczkami są jakikolwiek vst z SoundToys,.... ale przecież do tej pory działało, a już kupe czasu korzystam z wtyczek tej firmy??

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 13 wrz 2012, 13:58

Otwórz czystą sesje i załaduj te wtyczki. Jeżeli działają oznacza to że coś popsuło się w sesji. Tym samym możesz usunąć z folderu tymczasowo te wtyki, otworzyć projekt usunąć je z sesji, po czym otworzyć ponownie ale już z aktywnymi w folderze VST. Instertujesz je na nowo i przywracasz ustawienia ręcznie lub z presetów.

Miedzy czasie może przeinstaluj pakiet wadliwych wtyczek.

Straypear

Post autor: Straypear » czwartek 13 wrz 2012, 14:19

bardzo dziwne. Nowy projekt, wsadziłem wtyczki Echoboy i Decapitator, zapisałem i zamknąłem projekt. Otwiera się bez problemu, Natomiast jakikolwiek inny projekt gdzie miałem wtyczki(m.i. te) ze stajni SoundToys wykrzacza przy ładowaniu się projektu(bo duże projekty? bo więcej razy użyte te wtyczki?). Z dnia na dzień bez konkretnej przyczyny takie cyrki... ;/ . Nie wiem od czego to zależne. Pierwszy raz mnie takie coś spotkało. 

Straypear

Post autor: Straypear » czwartek 13 wrz 2012, 14:30

Na stronie SoundToys można znaleźć informacje dotyczącą ver 4.1.6:

Version 4.1.6 bug fixes include:
Fixed issue opening old sessions in Ableton Live.
Fixed issue causing “min shift alerts” occurring in EchoBoy.
Key hits now go to host if not required by the plug-in. Sonar still blocks them.
Fixed issue where key hits caused graphic problems in Cubase.
Fixed issue causing double key hits in Ableton Live Mac VST.
Simulated analog noise improved in FilterFreak.
Other system reliability bugs fixed.

Hmm, Mam ver. 4.1.4, pierwsza opcja raczej odpada, Live 8.2 to nie jest aż taka stara ver.
Natomiast druga opcja.... nie wiem ....

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 13 wrz 2012, 15:25

Hmm, Mam ver. 4.1.4, pierwsza opcja raczej odpada, Live 8.2 to nie jest aż taka stara ver.
Natomiast druga opcja.... nie wiem .......
------------------------
No tak... aż dziwne, że tak długo nie uaktualniłeś Live 8.2 do 8.3.3. Możesz powiedzieć z jakiego powodu?
Najnowsza wersja jest o wiele stabilniejsza od 8.2....

ODPOWIEDZ