Recording Studio One 2

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
maxi200
Recording Studio One 2

Post autor: maxi200 » piątek 24 sie 2012, 12:26

Witam. Mam pytanie odnośnie recordingu w S1. Chodzi mi o nagrywanie dźwięku w czasie rzeczywistym z instrumentów VST. Np. robię jakiś bass na massivie układam go i chciał bym to nagrać w celu dalszej obróbki, tworzę ścieżkę audio wciskam nagrywanie, bass leci a nic się nie nagrywa. Pewnie popełniam błąd w konfiguracji input - output. Podpowie ktoś jak to skonfigurować by taki recording był możliwy? Karta dźwiękową jaką posiadam to Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music + Win7 

Awatar użytkownika
spiker

Re: Recording Studio One 2

Post autor: spiker » piątek 24 sie 2012, 16:50

Nagraj MIDI z VSTi, a następnie wykonaj na tracku prawym myszem: Transform to Audio Track.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

maxi200

Post autor: maxi200 » sobota 25 sie 2012, 11:36

...Nagraj MIDI z VSTi, a następnie wykonaj na tracku prawym myszem: Transform to Audio Track.
...

Super wielkie dzięki

maxi200

Post autor: maxi200 » poniedziałek 27 sie 2012, 11:22

A jak bym chciał uzyskać coś takiego: mam jakiś reese już w audio nakładam Glitcha i chciał bym to nagrać jednocześnie majstrując w Glitch by następnie powycinać fajne elementy. W ten sposób można uzyskać niezłe motywy na "przejścia".

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 27 sie 2012, 13:02

...A jak bym chciał uzyskać coś takiego: mam jakiś reese już w audio nakładam Glitcha i chciał bym to nagrać jednocześnie majstrując w Glitch by następnie powycinać fajne elementy. W ten sposób można uzyskać niezłe motywy na "przejścia"....

Chętnie pomogę, ale napisz proszę tak żebym zrozumiał: nie mam pojęcia o czym piszesz: jakie "reese", co to jest "nakładam Glitcha"...?
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

maxi200

Post autor: maxi200 » poniedziałek 27 sie 2012, 14:46

......A jak bym chciał uzyskać coś takiego: mam jakiś reese już w audio nakładam Glitcha i chciał bym to nagrać jednocześnie majstrując w Glitch by następnie powycinać fajne elementy. W ten sposób można uzyskać niezłe motywy na "przejścia"....

Chętnie pomogę, ale napisz proszę tak żebym zrozumiał: nie mam pojęcia o czym piszesz: jakie "reese", co to jest "nakładam Glitcha"...? ...

Przepraszam, nie wziąłem pod uwagę, że nie wszyscy siedzą w drum and bassie:) Już tłumaczę, mówiąc reese mam na myśli charakterystyczny bass występujący głównie w Dnb, neurofunku (http://www.youtube.com/watch?v=2OkCmPwS0rk) Ja wykonuję go w ten sposób, że robię jakąś bazę przepuszczam przez szereg efektów a następnie nagrywam i wycinam, czasem jeszcze dokładam jakieś filtry itp. A teraz odnośnie tego Glicha jest to wtyczka vst (http://www.youtube.com/watch?v=wCgENwOytuA) i chciał bym ją zastosować na kanał audio z bassem i nagrywać jednocześnie zmieniając parametry w Glitchu. Wiem, że można zrobić automatykę ale to jest za bardzo pracochłonne.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 28 sie 2012, 16:06

1. Zapisanie zawartości śladu razem z efektami wykonuje się poprzez polecenie Event FX. Dostępne jest ono w Inspektorze. Wskazujesz ślad, klikasz ikonę "I" i w dolnej części okna masz sekcję Event FX. Możesz tam przeciągnąć wszystkie lub wybrane efekty jakie masz na sladzie, zaznaczasz czy chcesz by rendering objął też wybrzmiewanie (Tail) i określ jak długi ma to być "ogon". Wciśnij Render i ślad zapisze się razem z efektami. Jak Ci się nie będzie podobać masz przycisk Restore

2. W sprawie automatyki. Wcale nie musi być pracochłonna. Skoro tworzysz "w locie" wystarczy aktywować zapisywanie automatyki danej wtyczki i grać, oraz kombinować "jak leci". Wszystkie ruchy gałkami wtyczki zapiszą się na śladzie. Ręcznie możesz ewentualnie dokonać poprawek.

pozdrawiam

maxi200

Post autor: maxi200 » czwartek 30 sie 2012, 15:04

dziękuję za pomoc

ODPOWIEDZ