Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
dwooruch
Odbiór sygnału w reasonie
autor: dwooruch » czwartek 19 lip 2012, 11:08
Witam!
Korzystam od dość dawna z Reasona, ostatnio zacząłem używać Reapera (tylko i wyłącznie dla wtyczek vst).
Gnębi mnie przez ostatni czas fakt i że nie potrafię ustawić tak obu programów, że gdy podłączam reasona przez rewire, to chciałbym otrzymywać w resonie sygnał audio z reapera (właśnie tych wtyczek), gdyż chciałbym nagrywać sample w locie korzystając z Konga.
Czy ktoś potrafi znaleźć rozwiązanie mojego problemu?
Pozdrawiam
-
dwooruch
autor: dwooruch » czwartek 19 lip 2012, 19:28
To może znacie jakiś sampler vst, w którym mogę nagrywać?
-
JzK
...To może znacie jakiś sampler vst, w którym mogę nagrywać?...
Nie rozumiem - przecież nagrasz to z powodzeniem w reaperze jako plik midi który będzie sterował kongiem jednocześnie z obróbką vst, nie znam reapera, osobiście używam live'a ale odbywa sie to na tej samej zasadzie.
na luzaku ! jak zawsze
-
dwooruch
autor: dwooruch » czwartek 19 lip 2012, 22:12
......To może znacie jakiś sampler vst, w którym mogę nagrywać?...
Nie rozumiem - przecież nagrasz to z powodzeniem w reaperze jako plik midi który będzie sterował kongiem jednocześnie z obróbką vst, nie znam reapera, osobiście używam live'a ale odbywa sie to na tej samej zasadzie....
--------------
Chciałbym nagrywać sample z tego, co uzyskam za pomocą wtyczek. Najlepiej by było, gdybym mógł to nagrywać za pomocą samplera reasona. Wiec muszę odbierać sygnał audio z reapera.
-
JzK
.........To może znacie jakiś sampler vst, w którym mogę nagrywać?...
Nie rozumiem - przecież nagrasz to z powodzeniem w reaperze jako plik midi który będzie sterował kongiem jednocześnie z obróbką vst, nie znam reapera, osobiście używam live'a ale odbywa sie to na tej samej zasadzie....
--------------
Chciałbym nagrywać sample z tego, co uzyskam za pomocą wtyczek. Najlepiej by było, gdybym mógł to nagrywać za pomocą samplera reasona. Wiec muszę odbierać sygnał audio z reapera. ...
Nie czarujmy sie edycja sampli w reasonie jest kiepska,nie które rzeczy sa nie do osiągniecia bez użycia zewnetrznych programów, przynajmniej do v.5. Nie wiem po co sobie to komplikować skoro mozna skorzystac jakiegos samplera vst, o ile w reaperze nie ma takowego (nie wiem). W przypadku gdy reason przy rewire jest slave a reaper master wszystko nagrywasz w reaperze.
na luzaku ! jak zawsze
-
dwooruch
autor: dwooruch » piątek 20 lip 2012, 20:25
W takim razie, czy można podłączyć tak oba programy (Reason i Reaper), żeby Reaper był slave, a Reason Master?
Jeżeli tak, to bardzo proszę o instrukcję.
Pozdrawiam
-
JzK
...W takim razie, czy można podłączyć tak oba programy (Reason i Reaper), żeby Reaper był slave, a Reason Master?
Jeżeli tak, to bardzo proszę o instrukcję.
Pozdrawiam...
Nie da się reason nie jest hostem dla zewnętrznych programów. Zresztą poczytaj instrukcję, może o czymś nie wiem.:lol: Druga sprawa skoro tak się upierasz na nagrywanie w reasonie, korzystaj z brzmien i efektów pokładowych , które są bardzo dobre
na luzaku ! jak zawsze
-
dwooruch
autor: dwooruch » piątek 20 lip 2012, 23:15
Wiem, bo już od dawna z nich korzystam.
Reason to wg. mnie bardzo dobry program, spełniający niemalże wszystkie moje potrzeby, natomiast chciałem się pobawić trochę wtyczkami vst.
Dają one na pewno więcej inspiracji, natomiast chciałbym zostać przy reasonie, jeżeli chodzi o obsługę.
Jeszcze jedna sprawa.
Czy znacie może sampler vst, w którym można nagreywać sample w locie? Bo bnawienie się w nagrywanie audio z syntezatora odbierającego midi, to dość czasochłonna zabawa.
Chciałbym po prostu aranżować za pomocą sampli, a nie klipów z midi.